·750 syf.·
2022 44. kitabı
ulu ses. dünyanın çevrilmesi en zor kitabı. irlandalı romancı james joyce'nin bilinç akışı tekniğindeki virtuozitesini konuşturduğu topu topu bir günlük zaman dilimini anlattığı devasa kitap. dilimize nevzat erkmen çevirmiştir. 10 yılı aşkın bir süre üzerinde çalıştıktan sonra kitabı nihayet dilimize kazandıran nevzat erkmen'in eşinin irlandalı olması kitabın ruhunu yansıtabilmesi bakımından haneye artı olarak geçmeli.kitabın bazı kısımları müstehcen sayıldığından bir dönem sansüre tabi tutulmuş. ha unutmadan kitabı çok ilginç bir teknikle de okuyabilirsiniz. tersinden. gerçi en çok konuşulan ama en az okunan bir kitap olarak nam bulan ulysses'in bu makus talihinden kurtulmasını beklemek abesle iştigal olur. hem neden okunsun ki.
1000k
UlyssesJames Joyce · Norgunk Yayıncılık · 20151,462 okunma
Bu kitabı türkçe ve almanca okumayı denedim, yarıda bıraktım! Sesli kitabını (alm.) dinlemeye çalıştım olmadı. Bir türlü tipleri birbinden ayıramadım! Tamam bu da yarıda bıraktığım kitaplar listesinde kalsın! Belki bir başka zaman karşılaşırız... yahu bunun filmi çekmediler mi?
2024 39. kitabı
Okunma: 25 Mart 2024 21:14
Yeni bir yazınsal biçem kullanan Joyce, Dublin'de 1904 yılında yaşayan ortanın altındaki sınıftan kişileri haziran ayının başlangıcındaki bir gün boyunca anlatmış. Sürekli değişen bilinç ekranında sıradan malzemeyi ve bilinçaltını yansımış. Ta üniversetedeyken hocamın yüzyılın en büyük romanı diye nitelediği bu eseri okumaya bir kez yeltenmiş, sonra ertelenmiştim. 11 yıl önce aldığım kitabı ancak okuyabildim. Sanırım en uzun sürede okuduğum eser oldu. Zorlayıcı, karışık, alt kültür isteyen bir eser.
UlyssesJames Joyce · Yapı Kredi Yayınları · 20251,462 okunma
2024 29. kitabı
Okunma: 11 Temmuz 2024 01:32
Bu güzel kitabı kütüphaneme eklemeden önce, yapmış olduğum ufak ön araştırmalar ile okunacak en iyi temel eserler arasında olduğunu öğrendikten sonra almaya karar verdim. Yazarımız James Joyce'un 1904 yılında kaleme aldığı eseri, Nevzat Erkmen’in katkıları ile dilimize çevrilmiştir ve 850 sayfaya yakın bir kitap ortaya çıkmıştır.
UlyssesJames Joyce · Yapı Kredi Yayınları · 20251,462 okunma
Puan vermedi·
Ulysses “Bir gün dublin yerle bir olursa ulysesi okuyarak inşaa edilebilir” diye bir cümle kuruyor James Joyce. Kitap bittiğinde Dublinin adım atılmamış sokağı, yer verilmemiş hiç bir caddesi kalmadığını görüyorsunuz. Kitap 7 yılda yazılan, sadece 1 günün 17 saatini anlatan bir eser. Çatışma olmaması yani klasik romanlarda beklenen serim düğüm çözüm olmaması okuyucuyu hayli zorluyor. Çünkü Stephan Dadalus, Leopold bloom ve eşi Molly bloomun yeraldığı 17 saati anlatıyor. Örneğin 18. Bölüm de sadece Molly Bloom’un iç sesi, bilinç akışı ile yazılmış. 3. Bölüm Stephenın iç sesi, 15. Bölümde hiç anlatıcı yok . Kitabı aldığımda satış elemanı bu kitabı okumadan önce mutlaka sanatçının bir genç adam olarak otoportresini bir de odissea yı okumamı tavsiye etti. İyi ki de bu tavsiyeleri dinlemişim çünkü sanatçının otoportresi yani Stephan Dadalus , James joyce’un ta kendisi. Dublinin 19. Yüzyıl başları halini gözünüzde canlandırmanız için de size Angela ‘ nın küllerini tavsiye ederim. Ulyses sanki odisseanın Latincesi diye kabul ediliyor. Bu donanımdan sonra elinize Ulysesi aldınız. Aman ha sakın benim gibi Nevzat Erkmen çevirisi okumaya kalkışmayın. Bir kitap herhalde bu kadar kötü çevrilebilirdi. Bana Nevzat Erkmen çevirisi satan bu çok bilgili kitapçı arkadaşa da teessüflerimi yolluyorum buradan önce verdiği altın bilgilerden sonra Nevzat Erkmen çevirisi satması hiç hoş olmadı. Sonra Ulyses yolculuğunuz hayırlı uğurlu olsun. Ben 7-8 ay da çözdüm ama diğer çeviriden de okumayı düşünüyorum çünkü diğer çeviriler Nevzat Erkmen gibi yormuyor deniliyor. Bu arada gerçekten amacına ulaşmış James Joyce , üzerinden 100 yıldan fazla zaman geçse de hala edebiyat otoriteleri tarafından hala çözümlenememiş, gizemli bir eser olarak kabul ediliyor. Bloom’s Day olarak kutlanan bir