Puan

810 üzerinden
5,7bin kişi
2019 31. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2019 19:41
Okumakta biraz geç kaldığımı düşündüğüm bir eseri nihayet okumuş olmanın rahatlığı içerisindeyim. Geç olsun ama güç olmasın demişler. Bu eser gerçekten övüldüğü kadar varmış. Kitap anlatması gerekeni dolandırmadan, doğrudan ve kısa-öz şekilde aktarmış. Utopia dünyanın kirli ve çarpık düzenini gözler önüne sererken bir yandan da olması gerekenin ne olduğunu gösteren bir dünya portresi çizmeyi başarabilen muntazam bir eser. Bu olan-olması gereken karşılaştırmasını okurken zaman zaman çok haklı bulduğunuz ve şu anki dünyamızda tasvip etmediğiniz birçok noktaya parmak basılıyor, zaman zamansa daha güzel bir dünyaya adım atma umutlarının kapısı aralanıyor.
2018 117. kitabı
Thomas More eserleri hiçbir zaman bilemezdim, oradaki yazılar, cümleler bizleri anlatıyor. More'nun cömertliği, sempatikliği her şeye bedel böyle bir üstat gelmez. Erasmus'un en yakın arkadaşı olan More övgüler yaratıyor, "neşesine, güler yüzüne ayrıca hayrandır, dünyanın en sevimli insanı olan More'un "dost olmak için dünyaya geldiğini, dost olmak için yaratıldığını" söyler. "More'un öylesine olağanüstü bir sevecenliğe ve öyle bir tatlı huyu vardır ki, en güç durumlarda bulunan kederli insanları bile avutabilir. Gerçek dosttur o... Güç durumda olanların başlıca koruyucusudur." Erasmus, 1509 yılında More'un evinde konuk kaldığı sırada, ciddi bir iş yapmak zorunda kalmadığı için More'un isteği üzerine, yedi günde yapıtlarının en ünlüsünü çağın tüm çılgınlarını taşlayan Delili Övgü'yü yazdı... Ve More'a ithafen ettim dedi. 6 Temmuz sabahı, öleceği kendisine bildirince, More her zamanki güler yüzle haliyle şöyle demiş: "Bu güzel haberinize candan teşekkür ederim. Benden görevleri ve onurları esirgemeyen Kral'a gönlüm her zaman borçlu kaldı. Ama Tanrım üzerine yemin ederim ki, beni buraya kapattığı ve ölümü düşüneyim diye hem yer, hem de bol bol vakit bağışladığı, hele bu berbat dünyanın acılarından beni böylesine çabuk kurtarmak yüceliğine gösterdiği için ona gönül borcum daha da çok arttı. İşte bu yüzden, bu dünyada da, öteki dünyada da candan dua edeceğim Kral'ın sağlığına." Erasmus'un acısı ayrıca derindi. Mektuplarından birinde, "More'un ölümüyle ben de ölmüş gibiyim, onun ruhuyla benimki gerçekte bir tek ruhtu," der. Eğer Thomas More Utopia'yı yazmasaydı, çoktan unutulup giderdi. Günümüzde onu ansa ansa, dinsel inaçları uğruna can veren erdemli bir devlet adamı olarak, çağın tarihçileri anardı ancak. Oysa More ömrü boyunca yazıp çizdi; hatta çağın çoğu okumuş
2019 18. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2019 22:48
Utopia kabaca 3 ana bölümden oluşan 1500'lu yıllarda yaşamış olan Thomas More tarafından yazılmış 128sayfalik bir kitap. İlk bölüm yazar Thomas more 'un hayatını kronolojik olarak anlatıyor.Yazar adaletli ,halk tarafından saygı duyulan ve sevilen bir yargıç. Kral 8.Henry 'nin çıkardığı yasaya olumlu bakmadığı için idam cezasına çarptırılmıştır. Kitabın 2.bolumu karşılıklı konuşmalar şeklinde tasarlanmış. Dünyada ve İngiltere'de yaşanan olumsuzluklara çözüm önerileri,kurumlardaki ve toplum düzenindeki aksaklıklar tespit ediliyor. İnsanların ve dolayısıyla devletlerin sahip olma,bencillik,sınırlarını genisletme dürtüleri nedeniyle dünya düzeninin "savaş ve kavga "üzerine kurulduğunu ama asıl amaclanmasi gerekenin "barış" oldugu üzerinde duruluyor. Kitabın 3. bölümü ise Ütopya halkının kurumları ve düzeniyle kurduğu dünyanın en mutlu ulkesini anlatıyor . Sadelik ,iyi niyet , barış,üretim , düzen,mülksüzlük ,erdemler,mutluluk ,paylaşma gibi kavramlar üzerine kurulmuş olan bu devlette hırsızlık,kavga, savaş, kıtlık gibi sorunlar yaşanmıyor ve herkes mutlu yaşıyor. Tartışmaya açık bir çok felsefi konuyu barındıran ,geçerliliğini hiç yitirmeyecek gibi görünen kitabı tavsiye ederim. İyi okumalar
Sadece Ütopya
2018 95. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2018 23:27
Öncelikle genelde distopya okuduğum için ütopyayı okurken kendimi hayal dünyasının içinde buldum. Tabi ne yazık ki distopyalar gerçekleşirken ütopyaların gerçekleşememesi üzücü. Bundan anlaşılan şu ki; kötüye iyilikten daha çabuk ulaşılıyor. Kitapta, kişisel mülk edinmenin kargaşa yaratacağı mülkün ortak kullanılması gerektiğine vurgulanmış ve hukuk, yasa, eğitim, din, savaş gibi konuların nasıl olması gerektiği anlatılmış. Çoğu konu zaten günümüzde uygulanmaya çalışılmakta. Dediğim gibi sadece çalışılmakta. İnsanların içindeki canavar evcilleştirilmediği sürece çabaları yok edenler elbet çıkacaktır. Ütopya halkının bilime ve düşünceye verdiği değer o ülkenin temelini kuruyor. Zaten düşüncenin değerli olmadığı bir yerde saygısızlık, hırs, egoizm ve kan seli vardır. Son olarak eğitimin, bilimin ve düşüncenin değeri olmadığı bir yerde ütopya hep ütopya olarak kalacaktır.
2020 17. kitabı
Çok sevdiğim, en az bir defa daha okuyacağıma emin olduğum şahane eser. ◇Thomas More tarafından 1516'da yazılmış, tüm insanlığa ve dillere "yok-ülke" kavramını armağan eden eser Ütopya; aslında var olmayan Ütopya Adası'nda geçer. ◇Kitabın anlatıcısı  Raphael Hythlodaeus, Portekizli bir denizcidir; kendisi Ütopya'da 5 yıl kadar kalmış ve bu var olmayan ülkeye hayran olmuştur. ◇Kitapta; koyu bir Katolik olmasına karşın mülkiyet hakkına kesin olarak karşı çıktığı ideal yönetim biçimini anlatan yazar, yakın dostu Erasmus'a "Ütopya'yı yazarken yüreğinin kabardığından" bahseder. ◇Ütopya, birçok eleştirmene göre İngiliz sömürge edebiyatının başlangıç eserlerinden kabul edilir.