Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ütopya Sözleri ve Alıntıları

Ütopya sözleri ve alıntılarını, Ütopya kitap alıntılarını, Ütopya en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Adorno, Benjamin'in sınıfsız topluma ütopyacı bir gönder­me yaptığı Arkadlar (Pasajlar) projesine yönelik getirdiği eleşti­rilerde de Benjamin'in arkaik olana olan bağlılığıyla diyalektik oluştan yoksunlaştırılmış bir sınıfsızlık imajını,“cehennemin bir fantazmagoryası olarak bütünüyle billurlaştırılacağı yerde yeni­den, bir kez daha mitolojinin içine yerleştirilmek üzere geri döndürülmüş olmakla" suçlamaktadır. Bu nedenle de arkaik olanın modern olanla birleştiği nokta, herhangi bir Altınçağ'ı çağrıştırmaktan uzak kalmıştır. Böylece 19. yüzyılda bireyin rüyasındaki fetiş kavramı, Jung'daki kolektif düş kavramından farklı bir kavram niteliği kazanamaz.
Sayfa 116 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Zizek'in liberal ütopya ola­rak tanımladığı bu sistem; ideal olanın, ütopik toplumda ka­musal ve özel alanların birbirinden net bir biçimde ayrıştıkları, her birey ve topluluğun fantezilerine ve yaşamlarına merkez aldıkları farklı türden küçük şeylerin peşine özgürce düşmele­rini mümkün kılarak, özyaratım özgürlüğünü güvenceye alan bir topluma indirgenmiştir. Bu liberal rüyanın temel sorunu ise, kamusalla özel arasındaki bölünmenin her zaman geriye belli bir artık bırakmasıdır.
Sayfa 159 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Reklam
Adorno Benjamin’e Karşı
Benjamin, kolektif bilinçdışı kavramını öznel bir rüya olarak betimlerken, bir yandan da arkaik mitlerin korunduğu bir alan olarak yorumlamaktadır. Adorno'ya göre ise mitlerin içine ko­numlandıkları kolektif bir bilinçdışı anlayışı; Jung'un, Freud'un cinsellik alanından soyutlanmış görüşlerinin bir derlemesinden ibaret olup, psikanalizin başarısızlığından öteye gidemeyecek bir iddiadır. Benjamin'de örtük bir biçimde de olsa mitlerin hala geçerliliğini koruduğu inancı, yitirilmiş bir toplumsal masumi­yetin yaşandığı dönem sayılan, doğayla insan birlikteliğinden söz eden ütopyacı bir sınıfsızlık durumunun, romantik bir nos­taljisine yol açması endişelerine karşın mevcuttur.Adorno'nun bu konudaki temel endişesi ise Benjamin'in görüşlerindeki mite olan bu bağlılığın, tarihin karşısında eleştirellikten yoksun bir tutuma yol açması olasılığıdır.
Sayfa 114 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Baudrillard'a göre dünya ya da ger­çeklik, sanalın içinde kendi yapay eş değerlerini buldukların­da gereksiz hale gelir. Klonlama örneğinde olduğu gibi, türün yeniden üremesi için yeterli olduğundan cinsellik gereksiz bir işleve dönüşür. Ya da bilişim ve makinelerin otomatik üretim için yeterli olmasıyla, emeğin gereksiz bir işleve dönüşmesi gibi. Öyle ki Baudrillard'ın deyimiyle kusursuz yapay belleğin ege­menliği, organik belleklerin varlığını gereksizleştirilmektedir.
Sayfa 144 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Tüketim sürecinde biriktirilemeyen ütopik işlev böylece iktidara talip olmayan ve hatta ona hizmet eden, politik ekonominin bir parçası haline getirilerek sonsuza kadar sürüp gidecek bir fanteziye dönüştürülmektedir. Bu nedenle de kendisi bir fanteziye dönüşen ger­çeklik ilkesine anti-ütopya, iktidarı değil retoriği ele geçirerek ütopik işlevini sistemin hizmetine sunmaktadır.
Sayfa 336 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Ritzer, hiçbir şeylerin dolaşıma açıldığı hiçbir yer'e örnek olarak alışveriş merkezlerini verir. Hiçbir yer olan alışveriş merkezleri, milyarlacasından ayırt edilmeyecek ve bütün dünyada herkes için aynı olan, hiçbir şey olan kredi kart­larıyla aynı biçim ve içerikte etkileşime geçen hiçbir insan (tele pazarlamacılar) ve hiçbir hizmet (ATM) bu türdeş "hiçbir yerde­liğin" yaygın göstergeleridir.
Sayfa 316 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Reklam
Antikçağ'ın iktidar imgeleri güçlerini; görünmezlerinden, bilinmezliklerinden alırken; günümüzdeki iktidar imgeleri güçlerini, her an ulaşabilecek kadar yakınımızda olmalarına rağmen hiçbir zaman ulaşılamayak olmalarından almaktadır.
Sayfa 176 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Günümüz toplumunda fantazi, karşılaşı­lan yeni-olan ya da beklenmedik-olanın yarattığı şokun hafifle­tilmesini işlev edinmiştir. Bu da demek oluyor ki gerçek olanın baskısının arttığı oranda bireyin özgürleşme düşünü taze tutma çabası da artmaktadır.
Sayfa 174 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Gerçeklikle kurulan fiili ilişkiyi yapılandıran yanılsa­mayı gözden kaçırma hali olarak özetlenebilecek bu bilinçdışı yanılsamaya Zizek, ideolojik fantezi demektedir.
Sayfa 156 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Yalnızca özgürlük ve özgürleştirici eylemler üzeri­ne oynayan öznelerle, kitlelerin bilinçaltının bilincine varmala­rını isteyen tüm hareketler bile, yoğun olarak yenilenmiş anlam ve söz üretimini destekleyen sistem tarafından belirlenen yolda ilerlediklerinin bilincinden yoksun olarak yol almaktadır. İletişim araçları, anlamla yanılgıyı birlikte sırtlayıp götürmekte ve bunları diledikleri şekilde kullanmaktadırlar. Bu sürecin denetlenebil­mesi mümkün değildir; çünkü sisteme özgü içsel simülasyonla sistemi yok edici simülasyonu kesinlikle kısır döngüleşmiş bir mantıkla yansıtmakta ve iletmektedir.
Sayfa 145 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
77 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.