Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Uzakdoğu Sineması

Rıza Oylum

Uzakdoğu Sineması Gönderileri

Uzakdoğu Sineması kitaplarını, Uzakdoğu Sineması sözleri ve alıntılarını, Uzakdoğu Sineması yazarlarını, Uzakdoğu Sineması yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Filmlerinde müzikleri kullanma biçimiyle de adın­dan söz ettiren yönetmen, farklı okumalara açık gön­dermeler içeren şarkılar kullanmayı sever. 2006'da Can­nes Film Festivali'ne Jüri Başkanı oldu. Bu koltuğa otu­ran ilk Çinli olan Wong Kar Wai özgün filmleriyle bir­çok yönetmenden ayrılıyor.
Sayfa 76 - Başka Yerler YayınlarıKitabı okudu
Son dönem Japon sineması, genel olarak korku film­leri ile anılan bir sinema haline gelmekle beraber, 'ani­me' denilen çizgi filmlerle de kendine özgü bir başarı yakaladı. Miyazaki Hayao'nun 2001 yılında çektiği Spi­rited Away isimli animesi, Japonya'nın en çok izlenen filmi oldu. Ayrıca En İyi Animasyon dalında ABD Aka­demi Ödülü'nü aldı.
Sayfa 41 - Başka Yerler YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Geleneksel Japon ti­yatrosu olan kabuki oyunları, Shingeki diye adlandırılan batı tiyatrosu ve shimpa adıyla anılan modern Japon ti­yatrosu sinemayı besleyen üç ana akımı oluşturdu. Ge­leneksel yapının sinema üzerindeki etkisi kısa süre son­ra sinemaya zarar vemeye başladı. Tiyatro oyuncuları sinema filmlerinde oynamak istemiyorlardı. Bunun dışında daha önemli bir sorun da, tiyatrolarda kadın oyun­ cuların da erkek oyuncular tarafından oynanması ge­leneğinin sinemada sürdürülmesi sorunuydu. 1920'lere kadar bu gelenek devam ettirildi. Bu dönemde yönet­men Teynosuke Kinugasa'nin teşvikleriyle; ilk kadın oyuncular olan Harumi Hanayagi ve Yaeko Mizutani'nin kadın rollerini kabul etmesi önemli bir yenilik olarak ka­ dın oyuncuların sinemada görünmelerinin önünü açtı.
Sayfa 35 - Başka Yerler YayınlarıKitabı okudu
Hong Kong Sinemasında İkinci Dalga
Lawrence Ah Man, Tony Au, Clara Law, Wong Kar-Wai gibi yönetmenlere yer veren bu yeni kuşağın en önemli temsilcisi olarak Wong Kar-Wai'ye ayrı bir parantez açmalıyız. Batılıların 90'larda Uzakdoğu sinemasına ilgi duymasının yegane sebeplerinden biri olan yönetmen, 1997 yılında çekti­ği Happy Together filmiyle geniş bir kitle tarafından ta­nındı. Cannes'da gösterilen bu filmden sonra, 2000 yı­ lında çektiği In The Mood for Love filmiyle de tüm 25 dünyaya, Hong Kong sinemasının sadece dövüş film­leri yapan bir sinema olmadığını kanıtladı. Çektiği bu aşk filmiyle sinemaseverlere, romantik filmlerin sadece Hollywood'da yapılmayacağını da göstermiş oluyordu.
Sayfa 25 - Başka Yerler YayınlarıKitabı okudu
90'larla beraber büyük şehirlerde video ile çekim ya­pan şehirli gençler ortaya çıkmaya başlamıştı. Çin sinemasında bu akıma "altıncı kuşak" ismi verildi. Şehir hayatını, metropolleri, modernleşme çabasını, batılılaş­mayı filme alan bu gençler, yeni bir dönemin haberci­si oldular.
Sayfa 17 - Başka Yerler YayınlarıKitabı okudu
Hollywood, filmleriyle gerçekliği yeniden kurgulu­yor. Vietnamlıların haksız olduğunu, Almanlar deyince Nazi subaylarını, Meksikalıların hırsız olduğunu, Zen­cilerin, sadece uyuşturucu satan kötü insanlar olduğu­nu, Ortadoğuluların terörist, Uzakdoğulularınsa acıma­sız mafya üyelerinden ibaret olduklarını sanıyorsak ve hala Kızılderililerin karşısında kovboyların tarafını tutu­yorsak yeniden yaratılmış bir gerçekliğe inanıyoruz de­mektir.
Sayfa 7 - Başka Yerler YayınlarıKitabı okudu
Reklam
189 syf.
·
Puan vermedi
·
25 günde okudu
“"Uzakdoğu" tanımlaması Batılıların, bulundukları kıtayı merkez alarak yarattıkları bir tanımlama. Bu coğrafyanın filmlerini, yönetmenlerini, renklerini tanıdıkça Uzakdoğu'nun bize Batılılara olduğu kadar "uzak" olmadığını görmek mümkün.” cümlesiyle başlıyor kitabımızın giriş kısmı ve ardından da ülkelere geçiş
Uzakdoğu Sineması
Uzakdoğu SinemasıRıza Oylum · Seyyah Kitap · 20169 okunma
Tian Zhuangzhuang
İnsanlardan uzaklaştı. Zamanını kitap okumakla geçirmeye başladı ve dış dünyayla bağlantısını kesti.
Laos için sinema hâlâ bir lüks. Devletin bu sanata ayıracak büyük bir bütçesi olmadığı gibi Laosluların da sinema bileti almaya yetecek gelirleri yok. Bunun doğal sonucu olarak da televizyon Laosluların en temel eğlence araçlarından biridir.
Japon sinemasının kurucusu, Japonya'da ilk film stüdyosunu açan Shoten Yoshizawa'dır.
Reklam
Fotoğrafların hareketlenmesiyle ortaya çıkan sinema sanatı, modern dünya tarihine yeni bir başlık açılmasını sağlamıştı. Zira sinemanın efsunlu çekiciliği Paris'in meşhur salonlarından ilk yolculuğuna başladığı andan itibaren, kitlesel eğlence kültürünü baştan sona değiştirmişti.
Ye Long-Yan isimli araştırmacının 1886'nın Ağustos ayında, Japonya'nın Tayvan'ı ele geçirdiği zamanla çakışan bir dönemde, Japon bir tüccar Tayvan'ın başkenti Taipei'ye 10 tane kısa film getirip gösterim yaptığına dair doğrulanamayan bir bilgi de var. Bu bilgi kesinleşirse sinemanın ilk gösterim yapıldığı yerlerden biri Tayvan olacak.
Bu dönemde bir dünya yıldızı doğurdu Hong Kong. Zayıf, çelimsiz, kısa boylu, yakışıklı olmayan bir dünya yıldızıydı bu. Etkisi hiç silinmeyecek bir isim Hong Kong stüdyolarından dünyanın bütün sinema salonlarına yayıldı. Bruce Lee efsanesi başlıyordu.
"Uzakdoğu" tanımlaması Batılıların, bulundukları kıtayı merkez alarak yarattıkları bir tanımlama. Bu coğrafyanın filmlerini, yönetmenlerini, renklerini tanıdıkça Uzakdoğu'nun bize Batılılara olduğu kadar "uzak" olmadığını görmek mümkün.