Üzüntüden Kurtulmanın Yolları

Ya'kub B. İshak El-Kindi

Üzüntüden Kurtulmanın Yolları Gönderileri

Üzüntüden Kurtulmanın Yolları kitaplarını, Üzüntüden Kurtulmanın Yolları sözleri ve alıntılarını, Üzüntüden Kurtulmanın Yolları yazarlarını, Üzüntüden Kurtulmanın Yolları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yine hatırlamalıyız ki, başımıza herhangi bir musibet gelmemesini istemek var olmamayı istemek demektir. Çünkü musibetler ancak bozu luşa tabi varlıkların bozulmasıyla meydana gelir; demek oluyor ki bozuluş yoksa oluş da yoktur. O halde musibetleri istemeyişimiz tabiatta oluş ve bozuluşu istemediğimiz anlamına gelmektedir. Tabiatta olanın ger çekleşmemesini istemek ise imkansızı istemek demektir, imkansızı isteyen amacına ulaşamaz. O halde bu tür kötü huylardan utanmalı, bu düzeye yani cehalet ve bahtsızlık düzeyine düşmekten sakınmalıyız. Çünkü bunlardan birincisi olan cehalet bayağılaştırır; [ 17] ikincisi olan bahtsızlık ise zillete yol açar ve böyle bir kötü hale düşmemiz başkalarını sevindirir.
"Ey İskender'in annesi! Oluş ve bozuluş kanununa tabi olan her şeyin yok olup gittiğini düşünmelisin. Senin oğlun bazı küçük kralların benimsediği ahlakı kendine layık görmezdi; öyleyse oğlun ölünce, sen de onların basit anneleri gibi davranma. İskender'in ölüm haberi gelince büyük bir şehir kurulmasını emret. İnsanların belli bir günde orada toplanmaları için Libya, Avrupa ve Asya'daki bütün ülkelere elçiler gönder. O şehirdeki toplantı, [15] yeme, içme ve eğlence günü olsun. Elçilere, başına bir musibet gelen hiçbir kimsenin senin bu davetine katılamayacaklarını duyurmalarını da emret. Böylece insanları hüzünlü matemlerine karşın İskender'inki sevinç ve neşeyle geçsin." Ne var ki, annesi oğlunun isteği doğrultusunda emir yayınladığı halde belirlenen günde hiçbir insan gelmedi. Bunun üzerine: "Önceden duyurduğumuz halde insanlar neden gelmedi?" deyince, kendisine: "Başına musibet gelen hiçbir kimsenin davetinize katılmamasını istediniz. Herkesin başına bir musibet geldiği için davetinize kimse kaul madı" dediler. Bunun üzerine İskender'in annesi şöyle dedi: "Ey İskender! Son dönemin ilk dönemine ne kadar da uygun. Senin ölümünle uğradığım musibetten dolayı beni en mükemmel şekilde te selli etmek istemişsin. Zira ilk musibete uğrayan ben değilmişim ve musibet de sadece bir insana mahsus değilmiş."
Reklam
Yine hatırdan çıkarmamalıyız ki, başkalarının ulaşabildiği her şey bütün insanlar arasında ortak olup bizim onlara ulaşmamız dan daha layık olduğumuzu göstermez ; o şey ona sahip olanın elinde bulunduğu sürece onundur. Başkalarının ortak olmadığı, diğerlerinin değil de yalnız bize ait şeylere gelince onlar bizim psikolojik güç ve de ğerlerimizdir.
Yine hatırda tutmalıyız ki, ortak menfaatlerden olup da elimizde bulunan her şey , nimeti yaratan şanı yüce Allah'ın bize verdiği bir emanettir ve o , dilediği zaman emanetini geri alıp istediğine verebilir
Anlatıldığına göre Atinalı Sokrat'a : " Neden üzülmüyorsun " demişler ; o da : " Çünkü ben kaybedince üzüleceğim şeyleri edinmiyorum " diye cevap vermiş .
Reklam
449 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.