Ve Çelik Böyle Sertleşti II

Orijinal Adı:
Kak Zakalyas Stal

2020 24. kitabı
Okunma: 27 Mart 2020 01:28
Nikolay Ostrovski’nin kendi hayatından yola çıkarak yazdığı eseri Öelik Böyle Sertleşti (daha önce dilimize Ve Çeliğe Su Verildi adıyla da çevrilmiş) beni çok etkiledi. Hayatı mücadelelerle geçmiş, sağlık sorunlarına rağmen 32 yıllık kısacık ömrüne bu mücadelelerin yanı sıra böyle güzel bir eseri (ve tamamlayamadığı Fırtına Çocukları’nı) sığdırmış. Yazarın kendi tabiriyle ‘yakın arkadaşı’ olan baş kahramanın hikayesi üzerinden, Bolşevik Devrimi öncesi Ukrayna’nın bir köyünde insanların geçim sıkıntısını, verdikleri yaşam mücadelesini, ardından iç savaş yıllarını, devrim sonrası yaşanan zorlukları ve bunlarla mücadeleyi okuyoruz. Kahramanın hikayesinin yanı sıra, çok etkileyici bir dönem romanı. Ben çok severek okudum ve unutamayacağım kitaplar arasında yerini aldı. Maksim Gorki’nin Ana eserini, Şolohov’un Uyandırılmış Toprak’ını seven herkese mutlaka ama mutlaka tavsiye ederim.
2020 74. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2020 19:52
Her koşulda bütün olumsuz fiziki koşullara rağmen yılmadan tekrar yaşama asılmak, yaşamakta acele etmek ve ısrarcı olmak ancak ve ancak daha insanca , eşit özgür bir dünya için mücadelede vücut bulabilirdi. Bence şüphesiz Korçagin bu kahramanların en ileride olanlarındandı. Hayatı anlamlandırmanın yolunda dönemi de analiz ederek okunası bir roman.
2020 211. kitabı
Pavel Korçagin. Rusya'da iç savaşın ardından kurulan yeni düzende; Sosyalist düzende Çarlık rejiminin yıkılmasından, çetecilerin bölgesel ve genel egemenlik heveslerinin yok olmasından sonra bürokratik bir savaş ile karşı karşıya. Aynı zamanda ülkede baş gösteren fikir ayrılıkları ile ortaya çıkan gruplaşmaların da önüne geçmeye çalışan bir Bolşeviktir Pavel. İç savaş sonrası yıkılan, yağmalanan, her anlamda durma noktasına gelen hatta bunun için uğraşan parazitler karşısında ülkeyi kültürel, ekonomik, askeri... anlamda kalkındırmak için tüm hayatını vermeye hazır neferlerdir Bolşevikler ve Pavel bu uğurda felç ve kör kalmayı da göğüsleyerek savaşına devam eder. Nikolay Ostrovski, otobiyografik bir roman ile ülkesinde savaşımına kaldığı yerden edebiyat ike devam eder ve yazdığı bu roman çok ses getirir edebiyat çevresinde.
2023 14. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2023 00:00
Devrimin o devasa fırtınasında, yoksul ve eğitimsiz bir işçi çocuğunun (Pavel Korçagin) nasıl bilinçli bir Bolşevik militana dönüştüğünü anlatan, sosyalist gerçekçi edebiyatın en sarsıcı başyapıtıdır. Eser, partiye adanmışlığın, yoldaşlığın ve kolektif emeğin, burjuva bireyciliğine karşı nasıl yeni bir "Sovyet insanı" yarattığının destansı bir kanıtıdır. En ağır hastalık ve yoksulluk koşullarında bile devrimci iradenin asla teslim olmayacağını, çeliğin (yani karakterin) ancak ateşin (sınıf savaşının) içinde dövüleceğini öğretir. Her devrimci kadronun, kendi iradesini ve komünist ahlakını sorgulamak için defalarca okuması gereken bir eylem kılavuzudur.
2021 17. kitabı
Bu kitabı özel kılan kuşkusuz yazarının kendi hayat öyküsü. Doğduğu andan itibaren hayatı maddi yoksulluk ve başka türden yoksunluklarla başlamış, sonrasında kişisel hayatını da aşan ölçüde büyük bir mücadelenin parçası olmuş, devrimci harekete katılmış en sonunda ise insanı isyan ettirecek bir talihin kurbanı olmuş bir insanın yaşam öyküsü kuşkusuz çok etkileyici. Edebi açıdan övücü bir şey söylemek pek mümkün değil. Yazarlık becerisi onu bir edebiyat klasiği yapamaz. Ama Anlattığı hayat ve dayandığı gerçeklik tarih önünde bu kitabın hak ettiği değeri bulmasına yeterlidir. Daha detaylı incelememe ulaşmak isteyenler linke göz atabilirler. youtu.be/pghtqL4O-20
2022 15. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2022 00:51
Ukrayna sosyalistlerinin, çetecileri ve polonyalıları ülkelerinden kovup, ülkelerini yeni baştan dizayn etmelerini konu alan, Nikolay Ostrovski'nin kendi hayatını anlattığı ve hayatına malolan mücadele dolu bir yaşam serüveni. Bu, savaş günlerinde ayrı bir anlamı oldu benim için. Okumanızı tavsiye ederim.

Nikolay OstrovskiYazar · 5 kitap
Nikolai Alexeevich Ostrovsky (16 Eylül 1904, Rovno - 22 Aralık 1936, Moskova), Sovyet yazar. Bugünkü Ukrayna'nın Rovno bölgesinde bir köyde dünyaya geldi. Çocukluğu yoksulluk içinde geçti. Pek çok işte çalıştı. 1918 baharında Almanlar şehri işgal ettiğinde, Ostrovsky yerel Bolşevik yeraltı için ayak işlerini yürütüyordu. Temmuz 1918'de Komsomol'a ve Ağustos'ta Kızıl Ordu'ya katıldı. Kotovsky süvari tugayında görev yaptı. 1920'de Lviv yakınlarında yaralandığı ve tifüse yakalandığı bildirildi. Orduya ancak tekrar döndü ancak tıbbi gerekçelerle terhis edildi. Sağlığı ayakta çalışmasına elvermeyecek derecede kötüleştiği zaman kendisini yazmaya verdi. 1921'de Kiev'deki demiryolu atölyelerinde elektrikçi ve yerel Komsomol sekreteri olarak çalışmaya başladı. Romatizma ve tifüsten muzdarip olduğu için, Ağustos 1922'de tedavi için Azak Denizi'ndeki bir tatil yeri olan Berdyansk'a gönderildi. Ekim 1922'de resmen geçersiz ilan edildi; yine de çalışmaya devam etti. 1923'te Kızıl Ordu'nun İkinci Eğitim Taburu Komiseri ve Batı Ukrayna'da Berezdiv için Komsomol sekreteri olarak atandı. Ocak 1924'te Komsomol bölge komitesinin başkanı olarak Iziaslav'a gitti ve Ağustos 1924'te Komünist Partiye katıldı. 1925'te sağlığı hızla bozulunca tedavi için Harkov'a gitti ve Mayıs 1926'da Kırım'da bir sanatoryuma gitti. Aralık 1926'da poliartrit onu neredeyse tüm hareket kabiliyetinden mahrum etti ve neredeyse yatalak oldu. Aralık 1927'de Ostrovsky, Moskova'daki Sverdlov Komünist Üniversitesi'nde Haziran 1929'da tamamladığı bir yazışma kursuna başladı. Ağustos ayında görme yetisini kaybetti. Hareketsizliğinden ve körlüğünden yılmayan, 1930'da Komünist dünyada ünlenen ve etkili olan ilk romanı Çelik Nasıl Temperlenirdi üzerinde çalışmaya başladı. Ayrıca gazete ve dergiler için makaleler yazdı ve sık sık radyoda konuştu. Nisan 1932'de Proleter Yazarlar Birliği'nin Moskova şubesine üye oldu ve Haziran 1934'te Sovyet Yazarlar Birliği'ne katıldı. 1 Ekim 1935'te Lenin Nişanı aldı. İç savaştan kalan yaralar ve hastalıklara karşı verdiği mücadeleyi 32 yaşında kaybetti ve hayata gözlerini yumdu. Ostrovskiy'nin en ünlü yapıtı olan Ve Çeliğe Su Verildinin başkişisi yazarın otobiyografik niteliklerini barındıran Pavel Korçagin'dir. Ostrovski sosyalizm ülküsünü, proleter ahlakı ve çalışma disiplinini Korçagin'de somutlamıştır. Bu karakter, döneminde Sovyetler Birliği'nde çok popüler olmuş ve sosyalist emeğin ve çalışma azminin sembollerinden birisi haline gelmiştir. 1956 yılında kitaptan yola çıkılarak Pavel Korçagin adlı bir de film çekilmiştir.