Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Wittgenstein'da Din Felsefesi

Ludwig Wittgenstein

Wittgenstein'da Din Felsefesi Gönderileri

Wittgenstein'da Din Felsefesi kitaplarını, Wittgenstein'da Din Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Wittgenstein'da Din Felsefesi yazarlarını, Wittgenstein'da Din Felsefesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Credo quia absurdum" (İnanı­yorum, çünkü saçmadır).
Cennetten, bir kubbeyle ayrılır gibi ayrıldığımız için, sadece düş görebildiğimiz bir cehennemde gibiyiz.
Reklam
96 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Uyumsuzluk
Kitabın adı her ne kadar din felsefesi üzerine bir kitap olduğunu gösterse de aslında dil felsefesi ve mantık üzerine yoğunlaşan bir kitap olduğunu gösteriyor. İçerik olarak biraz beklentimin altında kaldı. Daha çok alıntı çıkarmak isterdim ama alıntıya değer cümleler yoktu. Sanırım bu kitap bir derleme. Wittgenstein adı altında yanlışlıkla eklenmiş olabilir.
Wittgenstein'da Din  Felsefesi
Wittgenstein'da Din FelsefesiLudwig Wittgenstein · Asa Kitabevi · 200021 okunma
Amacı hakikat değil kendini destekler nitelik sağlamasıdır
Çabalarını bazı terimierin ve bazı cümlelerin kullanılı­şına hasreden ve diğerlerini kovan teoloji, hiçbir şeyi daha açık hale getir­mez. (Karl Barth). Teoloji, herhangi bir şey ifade etmek istediği; fakat ifade etmeyi bilmediği için, kelimelerin ortasında adeta boşuna hareket etmekte­dir. Kelimelere anlamını veren şey uygulamadır.
"Credo quia absurdum" (İnanı­yorum, çünkü saçmadır)
Bir dili dü­şünmek, bir hayat formunu düşünmek demektir.
Reklam
En radikal çözüm, dinin kognitif (bilgisel) hiçbir içeriği olmadığını açıkça söylemek­ten ibarettir. Buna göre din, aşkın şeylerin durumları üzerine bir söylem değil; fakat varoluşsal bir tutumun ifadesidir.
Metafizikçiler müzik yeteneği olmayan müzisyenler gibidir.
Mantık herhangi bir şeyin bu şekilde olmasının her tecrü­besinden öncedir, yani o nasıl'dan öncedir, ne'den önce değil­dir.
Bunlardan birincisi, kendini aklın kıla­vuzluğuna bırakan veya tabii bir hayatı yaşayan etkin-iyimser "katolik" tiptir. Bir defa doğmuş ve dünyanın tek bir anlamı olduğunu düşünen insan bu tipe girer. Ikincisi, "iki defa do­ğan", "karamsar-mistik" tiptir. Bu tip, dünyanın karşıt iki gö­rünüşü olduğunu veya muammalarla dolu bulunduğunu dü­şünür. Onun hayatı günah ve ihtidanın çatışmasından doğan bir dramdır.
Reklam
Deneycinin gözünde ilahiyatçı hiçbir gerçek türünü bildir­ mez; o sadece ruh hallerini ifade eder . O, bilgi vermez; fakat yalnız şiir söyler ve efsane anlatır.
Dini önermelerin yanlışlanamaz yapısı üzerine
İnanan kişinin stratejisi, imanına karşı deneysel her hangi bir itirazdan kaçınmasına izin veren ileri kaçış stra­tejisidir. Fakat bu savunma stratejisi tehlikelidir. Çünkü o, so­nunda inanan kişinin aleyhine döner. İnanan kişi, Tanrı'nın var oluşuna inancını her ne pahasına olursa olsun korumak için, Tanrı'yı bir sürü niteleme yüzünden öldürür.
Hume çatalı (çevirenin notu)
Ünlü ingiliz deneyci filozofu Hume'un, zihindeki idelerin, düşüncelerin kö­kenini araştırırken, idelerin iki başlık altında değerlendirilmesi gerektiğiyle ilgili tezini ifade eden deyim. Buna göre David Hume, bir ide ya da daha çok ideler bütünü söz konusu olduğunda, söz konusu bütüne eleştirel gözle baktığımız zaman, iki temel soru sormamız gerektiğini söylemiştir. Birinci soru, bu idelerin olgularla mı ilgili olduğu sorusudur; bu durumda onlar göz­lem ve deneye dayanacaktır. İkinci soru ise, onların matematik ya da man­tıkta olduğu gibi ideler arasındaki bağıntıyla mı ilgili olduğu sorusudur. Her iki soruya olumsuz bir cevap verilmesi durumunda, Hume bizden bu ideleri safsata ve yanılsamadan başka bir şey içermedikleri gerekçesiyle, ateşe atmamızı söyler.
Ölüm bir hayat olayı değildir. Ölüm yaşanamaz.
Ezelilikten sonsuz, zamani bir süreyi değil de; zamansız olmayı anladığımız takdirde, şimdiyi yaşayan kimse ezeli olarak yaşar.
Sayfa 40 - asa, pdf
31 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.