Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat

Baki Adam

Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat Gönderileri

Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat kitaplarını, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat sözleri ve alıntılarını, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat yazarlarını, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Rabbanî mitolojide, Adem'den sonra Nuh, İbrahim ve Yusuf'un da Tevrat'la muhatap olduğu ve onun bütün hükümleriyle amel ettikleri zikredilmektedir.
Reklam
Babil Kralı Nebukednazzar, Yehuda devleti topraklarına girmiş ve Kudüs'ü kuşatmıştır Kudüs'ün kuşatılması üzerine; Kral Yoşiya, içinde On Emir yazılı Taş Levhalar ile Tevrat bulunan Ahit Sandığını, Süleyman tarafından hazırlanmış olan Mabed'deki katakompa saklamıştır(53): Ondan sonra da bu sandık ve dolayısıyla Musa'nın yazdığı söylenen standart ana Tevrat nüshası bir daha bulunamamıştır Kudüs Talmudu'nun ifadesine göre bu nüsha, bugün hala saklandığı yerde durmaktadır. (54)
Haggadacı rabbilere göre, Ezra, Tevrat'i şöyle olurturmuştur: Allah, Ezra'ya, yanına beş deneyimli yazıcı almasını ve ıssız bir yere gitmesini, orada kırk gün onlara Tevrat'i yazdırmasıni emretmistir. Ezra, Allah'ın bu buyruğu üzerine, Sarga, Dabriah, Seleucia, Ethan ve Eziel'i yanına alarak inzivaya çekilmiştir. Bir gün sonra, kendisine verilecek şeyi içmesi için ağznı açmasını isteyen bir ses duymuştur. Bu sesin ardından ona, içinde su gibi akıcı bir srvinun bulunduğu bir tas sunulmuştur. Ezra, ağzını açmış ve sıvıyı içmiştir. Bir daha da, kırk gün boyunca, ağzını kapayamamiştir. Ezra, yorulmaksızın, kırk gün müddetince, beş yazıcıya yeni harf karakterli Tevrat'ı yazdırmıştır. Yazıcılar, bu yeni harfleri anlamadan, Ezra'nın sözlerini yazmışlardır. Kırk gün sonunda Allah, Ezra'ya, Eski Ahid'in yirmidört kitabını herkese yaymasını, geriye kalan yetmiş kitabı ise hikmet sahibi kimseler için saklamasinı emretmiştir.(74)
Allah'ın bir ismini hafife almaktansa, Tevrat'tan bir harfi söküp atmak daha evladır.
Samirî Tarihçi Ebul Feth'in Kitabu't-Tarih isimli eserinde , Samirî Tevrat nüshasın ı ilk yazanın Harun oğlu Eleazar oğlu Finehas oğlu Abişa olduğu belirtilmektedir.
Reklam
Her iki tarafın Tevrat'ın en sahih nüshasına sahip olduğu iddiasına rağmen, Samirilerin Tevrat'ı ile Yahudilerin Tevrat'ı arasında, tahminen, altı bine yakın farklılık vardır. Bunlardan bir ksmı harf ve benzeri farklılıklar olmakla birlikte, iki nüshayı uzlaştırmanın mümkün olmadığı önemli farklılıklar da bulunmaktadır.
Musa, başlangıçta Sözlü Tevrat'ı da yazmak için Allah'dan izin istemiş, fakat, Allah uygun bulmamıştir. Midraşik türde bir Rabbani kaynak olan Pesikta Rabati'de anlatıldığına göre, Allah, bunun gerekçesini şöyle açıklamıştır: Zaman gelecek, Yahudi olmayanpar Tevrat'ı tercüme edecek ve diyecekler: ‘Biz, gerçek İsrailiz; Allah'ın gerçek oğulları biziz.' O zaman İsrail diyecek: ‘Biz, Allah'ın gizli Tevrat'ına sahibiz. Allah'ın Sözlü Tevrat'ını emanet ettiği ye güvgndiği halk, onun gerçek oğullandır . Bu yüzden. Sözlü Tevrat'ın yazılması, rabbiler tarafından müsaade edilmemiştir.
Yazılı Tevrat, Sözlü Tevrat'ın rehberliği olmazsa, kapalı bir kitap olarak kalacaktır(33).
Yahudilik, dognıası olmayan bir dindir; dinî ideallere ulaşmak için vahye ihtiyaç yoktur; akıl, insana yeter. (144)
110 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.