Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat

Baki Adam

Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat Gönderileri

Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat kitaplarını, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat sözleri ve alıntılarını, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat yazarlarını, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
248 syf.
10/10 puan verdi
Yahudilikte Tevrat'a bakış, tarih boyunca farklılık göstermiştir. Rabbani Yahudiliğin ve onun günümüzdeki uzantısı Ortodoksluğun temelini oluşturan Rabbanî kaynaklarda, bir taraftan, "Bugünkü Tevrat'ın Musa'ya verilen Tevrat olduğu ve hiç değişikliğe uğramadığı" vurgulanırken, diğer taraftan, onun değiştirildiği, tahrif edildiği, içinde bilgi yanlışlıklarının ve çelişkilerin bulunduğu belirtilmiştir. Ayrıca, Tevrat'ın Musa'ya, yazılı ve sözlü olarak verildiği iddia edilmiş; rabbilerin yorumunu ihtiva eden "Sözlü Tevrat" onların yanında daha değerli sayılmıştır... Yahudi kaynaklarından faydalanılarak yapılmış olan bu çalışmada, Tevrat çeşitli yönleriyle incelenmekte, Tevrat'ın bir çok defa tahrif edildiği ve bunu Yahudi Rabbilerin doğruladığı ortaya konmakta; Müslümanlar arasında da zaman zaman tartışma konusu olan Tevrat'ın ve diğer kutsal kitapların tahrifi konusu incelenmektedir. Tevrat'ın tarihi serüvenini görebilmek için okunması gereken, Yahudi mezheplerinin Tevrat yorumları ile birlikte, Hıristiyanların Yahudilere ve yine Hıristiyanların kendi içlerindeki mezhep taraftarlarına yönelik tenkitlerine değin birçok konuda bilgi verilmekte ve tahrif ve tebdil konularına her üç din taraftarlarınca verilen anlamları ve bu anlamların Tevrat ve Mişna özelindeki yorumları aktarılmaktadır. Bunun yanı sıra Samiri Tevrat'ı konusunda da bilgi verilmektedir. Bazı Müslüman bilginlerin de Tevrat'ın değişmezliği konusundaki anlaşmazlıklarından bahsettiğini de aktarnaktadır bize yazar. İstifadeli bir kitap oldu.
Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat
Yahudi Kaynaklarına Göre TevratBaki Adam · Pınar Yayıncılık · 201057 okunma
Tevrat'ın genel üslubuna bakıldığında, Musa’nın ölümünden sonra, onun ölümüne kadar olan olayları müşahede eden biri veya birileri tarafından kaleme alındığı anlaşılmaktadır.
Reklam
Samirilerin Tevrat'ı ile Yahudilerin Tevrat'ı arasında tahminen altı bine yakın farklılık vardır. Bunlardan bir kısmı harf ve benzeri farklılıklar olmakla birlikte, iki nüshayı uzlaştırmanın mümkün olmadığı önemli farklılıklar da bulunmaktadır.
Sayfa 135Kitabı okudu
II. Dünya Savaşı'ndan sonra yazılan Tevrat tomarlarının %84'ünde hata tespit edilmiştir.
Reformist Yahudilik, 19. yüzyılın başlarında Alman Yahudileri arasında ortaya çıkmıştır... Reform hareket, daha sonra Amerika'ya taşınmış ve asıl gelişmesini Amerikan Yahudileri arasında göstermiştir.
Sayfa 162 - Pınar YayınlarıKitabı okudu
Ortodoks Yahudilik, diğer mezhep ve grupların ana bünyeden ayrılmasından sonra ortaya çıkmıştın Ortodoksluk, Hz. İsa dönemindeki Ferisilikle başlayan ve İslam döneminde Rabbanî Yahudilikle devam eden ana bünyenin günümüzdeki temsilcisidir. Ortodokslar, bu bakımdan, klasik Yahudilik anlayışını aynen devam ettirmektedirler. Tevrat'ın bütün harf ve kelimeleriyle Allah'ın Musa'ya yazdırdığı ilahî bir vahiy kitabı olduğuna mutlak olarak iman eden Ordodokslar(187), aynı zamanda, onun yorumu olan Mişna ve Talmud'un da ilahî vahiy kaynaklı olduğuna inanmakta, Tevrat'ın ve Rabbanî din kuralları Halakhah'ın mutlak otoritesini kabul etmekte ve bunlarda hiçbir değişikliğin meydana gelmesine izin vermemektedirler.
Sayfa 156Kitabı okudu
Reklam
Netice olarak, pozitif siyonist karakter taşıyan Muhafazakâr Yahudilik, Tevrat'ın hükümlerinin bağlayıcılığını benimsemekte, fakat Ortodoksluktan farklı olarak, bu hükümlerin yeni şartlar altında yorumlanabileceğini ve bazı değişikliklerin yapılabileceğini kabul etmektedir!''(176) Tevrat'ta emredilen Şabat kurallarını gözetmenin zorunlu olduğunu telkin eden Muhafazakârlık, Ortodoksların "Şabat'ta hiçbir iş yapılmayacak" anlayışını, o gün sinagoga arabayla gitmeye müsaade ederek ihlâl etmektedir. (177)
Sayfa 154Kitabı okudu
"Evolution And Judaism"i yazan Haham Joseph Krauskoph, evrim teorisi ile vahyi ulaştırmaya çalışmıştır. Ona göre. Evrim de Allah'ın iradesiyle gerçekleşmektedir. Bu bakımdan. Evrim Teorisi'nin vahiyle çatışan bir yönü yoktur. Yahudilik ve gelişmeci diğer dinlerin modern hayat ve düşünceye uyum sağlayabilmeleri için Evrim Teorisi'ni kabulden başka seçenekleri bulunmamaktadır. (153)
Sayfa 147 - Bkz. N. Cohen, 124.Kitabı okudu
110 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.