Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Küller Altında Yakın Tarih 2

Yakın Tarihin Kara Delikleri

Mustafa Armağan

Yakın Tarihin Kara Delikleri Gönderileri

Yakın Tarihin Kara Delikleri kitaplarını, Yakın Tarihin Kara Delikleri sözleri ve alıntılarını, Yakın Tarihin Kara Delikleri yazarlarını, Yakın Tarihin Kara Delikleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
... Lozan'daki Musul hezimetimiz açıktır. Zaten Başbakan Rauf [Orbay] Bey de İsmet Paşa'nın Lozan'dan döndüğü gün istifasını bu başarısızlık üzerine vermiş ve Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nı Lozan'ın hesabını sormak için kurmaya kalkmıştı. Kısa bir süre sonra parti kapatıldı. Sesleri kesildi. Lozan'ın hesabı sorulamadı. İyi mi oldu peki? Lozan kayıpları hâlâ içimizde bir yaradır. Musul'dan Batı Trakya'ya kanayan bir yara...
Sayfa 167 - Timaș Yayınları, 5. Baskı, 2008 AğustosKitabı okudu
Misak-ı Milli'nin kökeni nereye dayanır?
"Misak-ı Millî'nin aslı 1914'ün ortalarına kadar uzanmaktadır. Birçok ülke gibi büyük bir savaşın yaklaşmakta olduğunu sezen Osmanlı Devleti yetkilileri, Rusya'nın da yaptığı gibi, bir nüfus sayımı ve istatistiği yapmıştır. Osmanlıca ve Fransızca olarak yapılan istatistik ve haritada, Türklerin çoğunlukta, yoğunlukta olduğu yerler, yani Misak-ı Millî hudutları, çok az bir farkla bugünkü Türkiye Cumhuriyeti sınırları tesbit edil miştir. Bu harita ve istatistik, Osmanlı Devleti'nin "1914 Osmanî Resmi İstatistiği" (Statistique officiel de 1914) adını taşımaktadır."
Sayfa 161 - Timaș Yayınları, 5. Baskı, 2008 AğustosKitabı okudu
Reklam
İnönü'nün Diklenmesi
... Anlaşılan bu uzun 36 saat zarfında Atatürk İnönü'yü, anlaşmanın çıkarımıza olduğuna ikna etmiştir! Nasıl ikna ettiğini henüz ayrıntılarıyla bilmiyoruz. Ancak bildiğimiz bir şey varsa, İnönü, kendi kabinesinin gözünde tükenmiştir. Zaten hemen ardından o ünlü sözü yıldırım gibi düşer Atatürk'ün sofrasına: "Artık memleket içki sofrasından mı yönetiliyor?" Bu diklenmesi İnönü'ye pahalıya patlayacak ve hemen dinlenme odasına alınacaktır. Böylece İnönü, 1923'de Rauf Orbay'a kurduğu tuzağa düşmüş ve bir zamanlar kendisi Başbakanı by-pass ederken, şimdi kendisi Başbakan olarak by-pass edilmiştir.
Sayfa 156 - Timaș Yayınları, 5. Baskı, 2008 AğustosKitabı okudu
Demokrat Parti, halkın bu mahrumiyet ve fukaralığı, bu itilmişliği ve dışlanmışlığı, bu tahsildar ve jandarma korkusu üzerine bir yumuşak bahar yağmuru gibi düşmüştü o Mayıs ayında. Hakikaten halk oyuyla gerçekleşen ilk "devrim"di bu. Daha doğrusu, halkın 1930’daki Serbest Fırka deneyinde kursağında kalan özgürlük ve refah ümidinin 20 yıl bastırılmış bir dışa vurumuydu DP iktidarı.
Sayfa 128 - Timaș Yayınları, 5. Baskı, 2008 AğustosKitabı okudu
Sultan Abdülaziz İntiharı Düşünseydi!..
Cevdet Paşa’ya göre eğer Abdülaziz ölümü göze alarak kendisini tahttan indirmeye gelen darbecilere dirense ve meydan okusaydı askeri kendi yanına çekmesi ve darbeyi önlemesi mümkün olacaktı.
Sayfa 109 - Timaș Yayınları, 5. Baskı, 2008 AğustosKitabı okudu
... Özellikle Harf Devrimi'nin bizi 1929 öncesi malumatın hemen tamamından mahrum ettiğini bilmemiz lazım. Kurtuluş Savaşı'nın gazetelerini okuyamayan bir nesil, oradaki tartışmalara nasıl vakıf olacak, farklı olarak neler söylendiğini nereden öğrenecek? Nutuk'tan elbette, diyecekler. İyi ama Nutuk bir fotoğraf değil, bir yorumdur. Hem de öyle bir yorumdur ki, kendisinden sonraki bütün yorumları boyunduruğuna almak için yazılmış bir ana yorum.
Sayfa 58 - Timaș Yayınları, 5. Baskı, 2008 AğustosKitabı okudu
Reklam
Nitekim 1922 Mayıs'ında İkdâm gazetesindeki bir yazısında Yakup Kadri, Türk ordusunun yegâne gayesinin İslâmiyetin müdafaası, İslâmın yegâne gayesinin de "Hak yolunda ebedi cihad" olduğunu yazıyordu (1 Mayıs 1922).
Sayfa 56 - Timaș Yayınları, 5. Baskı, 2008 AğustosKitabı okudu
Yahya Kemal'in "26 Ağustos 1922" başlıklı kıtası şöyledir: Şu kopan fırtına Türk ordusudur Yârabbî! Senin uğrunda ölen ordu budur Yârabbî! Tâ ki yükselsin ezanlarla müeyyed nâmın, Gaalib et, çünkü bu son ordusudur İslâm'ın.
Sayfa 56 - Timaș Yayınları, 5. Baskı, 2008 AğustosKitabı okudu
... Mandacılığa karşı olduğunu bildiğimiz Başkan Mustafa Kemal, kürsüye çıkıp bu gidişe dur dememiş, işi oluruna bırakmayı tercih etmiştir. Nitekim kongre kararıyla Amerika’ya bir telgraf çekilmiş ve “ABD Kongresi üyelerinden oluşan bir kurul”un Anadolu’ya gelerek incelemelerde bulunması istenmiştir. Amaçlardan biri de, yaklaşan Sevr barış görüşmelerinde Amerika’nın tarafsız bir ülke olarak yakınlığını sağlamaktır. Mektupta ABD Senatosuna “Üyelerinizden oluşan bir komiteyi Osmanlı imparatorluğunun her köşesine göndermenizi diliyoruz” denilmektedir. Telgraf haline getirilerek çekilen mektubun altında 5 imza birden vardır. Kimler mi imzalamıştır bu mektubu? Bakalım. Sivas Milli Kongresi adına Mustafa Kemal Paşa, Başkan Vekili Rauf Bey, İkinci Başkan Vekili İsmail Fazıl Paşa (Ali Fuad Cebesoy’un babası), Ve iki divan kâtibi...
Sayfa 42 - Timaș Yayınları, 5. Baskı, 2008 AğustosKitabı okudu
... Falih Rıfkı Atay. Bugün daha çok Çankaya adlı kitabından tanıdığımız Atay'ın 22 Haziran 1957 günü Dünya gazetesinde yazdığı bir yazıda, “Keşke Atatürk Nutuk'u yazmasaydı" dediğini biliyor muydunuz?
Sayfa 39 - Timaș Yayınları, 5. Baskı, 2008 AğustosKitabı okudu
114 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.