Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Küller Altında Yakın Tarih 2

Yakın Tarihin Kara Delikleri

Mustafa Armağan

Yakın Tarihin Kara Delikleri Sözleri ve Alıntıları

Yakın Tarihin Kara Delikleri sözleri ve alıntılarını, Yakın Tarihin Kara Delikleri kitap alıntılarını, Yakın Tarihin Kara Delikleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Kökü mazide olmayan bir insan memleketine ve başka memleketlere yabancıdır. " Cemil MERİÇ
Nutuk metni bir tür " ön alıcı kalkan" yahut "koruyucu ikon" gibi çıkartılıyor savaş meydanına. Daha doğrusu ondan işlerine gelen kısımlarını makaslayıp seçme kanıtlar devşirerek hasım cepheye mancınıkla yolluyor bazı çevreler.
Reklam
Kökü mazide olmayan her insan memleketine ve başka memleketlere yabancıdır. Cemil Meriç
Sayfa 175 - timaş yayınlarıKitabı okudu
Özellikle Harf devriminin bizi 1929 öncesi malumatın hemen tamamından mahrum ettiğini bilmemiz lazım.
Hiç şüphesiz!Kitabı okudu
Osmanlı topraklarında yaşanan ilk boykot, İkinci Meşrutiyet'in ilanından hemen sonra 6 Ekim 1908'de işgal ettiği Bosna-Hersek'i ilhak eden, yani bir oldu bittiyle topraklarına katan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu mallarının satıldığı mağazalara ve hizmetlerinin verildiği kurumlara karşı gerçekleştirilmişti.
Sayfa 211Kitabı okudu
Eğer Mustafa Kemal ve neslinin içinden geçtiği o yakıcı dönüşüm sürecini iyi bilmiyorsanız Kemalistler gibi onun Cumhuriyet ve laiklik idealini ta en başından beri kafasında taşıdığını ve fırsat zuhur ettikçe merhale merhale gerçekleştirdiğini söylerseniz. Yahut anti-Kemalist cephedeyseniz bu defa aynı düşünce doğrultusunda giderek onun fırsatçılık yaptığını söyler, işi düştükçe diğer enstrümanlar yanında İslâmı kullandığını ama güçlenince Müslümanları tasfiye ettiğini düşünürsünüz.
Reklam
İlk TBMM'nin Kararları Hukuken Geçerli miydi?
Kestirme cevabı şu: Hukuken şüpheli ama siyaseten geçerlidir. Neden hukuken şüpheli? Çünkü o sırada geçerli olan tek anayasa vardır, o da Kanun- i Esasî'dir ve zaten TBMM varlığını Osmanlı Meclis- i Mebusan'ının devamı, hatta kendisi olarak tanımlamaktadır.
Dil meselesi
Cemil Meriç ise 15 mayıs 1968 tarihli sosyoloji dersinde meseleyi genelleştiriyor, "Hepimiz gurbetteyiz" diyoruz ardından ekliyordu: "Kökü mazide olmayan her insan memleketine ve başka memleketlere yabancıdır."
Sayfa 177Kitabı okudu
Nitekim kendisi, bu esnek Misak-ı Millî politikasının en çarpıcı örneğini Hatay'da verecek, "4 bin yıllık Türk Yurdu" ilan ettiği Hatay, hastalık döneminde olmasına rağmen ısrarla takipleri sonucunda bağımsızlığına kavuşunca insanların aklına, acaba devamı gelecek mi? sorusunu düşürecektir.
Nutuk'un tarihçilerin elini kolunu bağladığı ve belgeleri belli bir görüş doğrultusunda kullandığı için işlerini zorlaştırdığı itirafını yapan bir başka yazar ise sanıldığı gibi Kemalizme karşı cepheden biri değil, bizzat Kemalist çevrenin en yılmaz müdafilerindendir. Adı: Falih Rıfkı ATAY. Bugün daha çok "Çankaya" adlı kitabından tanıdığımız Atay'ın 22 Haziran 1957 günü Dünya gazetesinde çıkan bir yazısında " Keşke Atatürk Nutuk'u yazmasaydı. " dediğini biliyor muydunuz?
Reklam
"... İnsan emek harcamak suretiyle gelişir."
Sayfa 181 - Timaș Yayınları, 5. Baskı, 2008 AğustosKitabı okudu
Yakın tarihi nutuk eksenli okumak, her zaman isabetli sonuçlar vermeyebilir.
Sayfa 60 - timaş yayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal'i daha 1 Mayıs 1920'de yani TBMM'nin açılışının üzerinden henüz bir hafta geçmişken Meclis kürsüsünden milli sınırlarımızı İskendur'un güneyinden doğuya doğru uzanarak Musul'u, Süleymaniye'yi ve Kerkük'ü içine aldığını söylerken görürüz.
108 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.