Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Siyaset ve Yağma

Yamyamlara Oy Yok!

Emre Kongar

Yamyamlara Oy Yok! Gönderileri

Yamyamlara Oy Yok! kitaplarını, Yamyamlara Oy Yok! sözleri ve alıntılarını, Yamyamlara Oy Yok! yazarlarını, Yamyamlara Oy Yok! yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkiye'de liderler "değişmez". Çünkü ne kendileri yerlerini bırakır, ne de onları liderlikten düşürmek kolaydır.
Hep merak etmişimdir: Hitler, Almanya'da demokratik bir ortamda nasıl yükseldi diye. Bu konuda yazılmış hemen hemen bütün incelemeleri okudum. Hatta filmleri ve tiyatro oyunlarını da izledim. Vardığım sonuç, tabii tartışmaya açık olarak, şöyle: Toplumsal olarak mukaddes sayılan değerler ile, bireysel sapmalar ve çıkarlar Makyavelist bir biçimde uzlaştırılıyor; sonra da tek bir güç odağının yönetiminde topluma empoze edi liyor. Yani din gibi milliyetçilik gibi yüce değerler ile, köşe dönücülük, sahtekarlık, vurgunculuk gibi bireysel sapmalar arasında Makyavelist bir uyum sağlanıyor. Bu uyumun oluşturduğu büyük sinerji tek bir odaktan örgütlenip, merkezileştirilerek, yoğunlaşmış bir lazer ışını gibi toplumun denetlenmesinde kullanılıyor. Toplumsal kargaşa ve ekonomik çöküş dönemleri, bu Makyavelist uyumun sağlanması için ideal ortamı hazırlıyor. Çünkü ekonomik, sosyal ve psikolojik güvensizlik içine düşen insanlar, siyasal örgütlenme yoluyla hem kendilerini kurtarıp köşeyi dönüyorlar, hem de güya "vatana ve millete" ya da "Allaha ve dine" hizmet etmiş oluyorlar. Toplumun demokratik güçleri ise, dağınık oldukları, normal vatandaşlar gibi davrandıkları, kurallara uydukları, can, mal, iş ve ırz güvenliklerini siyasal iktidardan bekledikleri, yani bir anlamda devlete güvenerek toplumsal rehavet içinde bulundukları için, bu yoğunlaştırılmış sinerji karşısında yeniliyor.
Reklam
Türkiye' de politikanın hali ortada. Bir kişi, tek bir kişi, tüm ahlaki, siyasal ve beşeri kuralları alt üst ederek, bir siyasal rejimi ve onun altında yatan koskoca bir hukuk sistemi ile ekonomik yapıyı hiçe sayabiliyor.
Bilindiği gibi, demokrasinin sadece "çoğunluk rejimi" olduğunun belirtilmesi, eksiktir. Eksik olduğu için de yanlıştır. Demokrasi bir çoğunluk rejimidir ama bu rejimde temel insan hak ve özgürlükleri güvence altındadır. Yoksa demokrasinin de Hitler, ya da Stalin veya engizisyon rejimlerinden hiçbir farkı kalmaz. Diyelim ki, Refah Partisi yüzde 21 değil de, yüzde 71 oy desteğine sahip. O zaman, insanları çarşaf giymeye, normal okulları kapayıp hepsini imam okulu yapmaya, ceza yasasını şeriat hükümlerine göre düzenlemeye, "islam" dinini, yöneticilerden farklı algılayan herkesi, kendileri gibi ibadet etmeye ve yaşamaya zorlama hakkını elde edecek mi?
Demokrasi perisinin babası sanayi burjuvazisi, anası da köylü ve işçilerdir.
Sayfa 80 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Pusulayı şaşırmış insanlar, dönekliklerini, yalancılıklarını ve doymak bilmez ihtiraslarını topluma, "kişisel çıkar" gerekçesiyle açıklayamayacakları için, sürekli olarak "mukaddes değerlere" sığınırlar: Pek umurlarında olmayan vatan, millet, pek ilgilerinin bulunmadığı din, iman ve hatta çok ters düştükleri demokrasi gibi.
16 öğeden 11 ile 16 arasındakiler gösteriliyor.