Yanlış Yol

Sidetracked
Sıralamalar

2021 11. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2021 21:14
Kitap akıcı değildi ama son 100 sayfası çok iyiydi. Zaten baya eski bir kitap babamın olmasa almak aklıma bile gelmezdi. Yıllardır evde ve polisiye olduğu için okudum ve bitti 3/5 diyebilirim
Polisiye
Yanlış YolHenning Mankell · Altın Kitaplar · 200288 okunma
2021 137. kitabı
Kurt Wallander serisinin şu ana kadarki en iyi kitabı buydu. Ama birçok polisiye okurunun romanın yarısından itibaren katilin kim olduğunu açıkça bilmekten hoşlanmayacağını biliyorum. Bu durum önceki kitap Gülümseyen Adam'da da vardı. Fakat o romanda okurun bildiği ama Wallander'in bilmediği katil teması iyi işlenememişti. Oysa Yanlış Yol'da Wallander birçok kez katille onun aradığı katil olduğunu bilmeden temasa geçiyor. Okur da bunun farkında olunca özellikle bu bölümler okura süreğen bir gerilimi tatma ve bölümlere dikkat kesilme şansı tanıyor. Her zaman hatırlatacağım gibi bu temelde Hitchcockyen kurgulamadır ve temeli sinemada Alfred Hitchcock tarafından atılmıştır. Kurt Wallander'in klişe süper-dedektif olmaması, sık sık yanlış yönlere sapması beni bu seriye en çok çeken nedenlerin başında geliyor. Yanlış Yol'da benzeri "yanlış yol"lardan çokça mevcut. Bu da romanın gerçekçiliğini katlayan bir durum. Wallander'in özel hayatındaki gelişmelerin romanla paralel olması ayrı bir incelik. Hiçbir zaman tam iletişim kuramadığı babasıyla nihayet bir hayali gerçekleştirebilen bir komiserle, babasının dehşeti yaşattığı ve babasına dehşeti yaşatan katil temasının birlikte işlenmesi Mankell'in sezdirmeden -ben sezsem de- üzerinde çalıştığı ve başarılı olduğu bir alt-öyküleme. Finalin Wallander'in evinde gerçekleşeceği ihtimalini diri tutup son anda bu klişeden ayrılan -eminim bunun üzerinde uzun uzun düşünmüştür.- yazara bir alkış da buradan. Kitabın aksayan yönü ise kurbanların işlediği suçlar üzerinde yüzeyselce durulması ve 100 sayfaya yakın tutan Hans Logard bölümünün gereksizliği. Totalde Yanlış Yol bir polisiye şaheseri olmasa da okuru rahatlıkla tatmin eden güzel bir tür romanı.
2023 13. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2023 21:57
Nefes nefese bir polisiye isteyenlere şiddetle tavsiyemdir Yanlış Yol ... Elimden bırakamadım ;) Henning Mankell ile beraber Wallander’ de gelişiyor ;) Okunası...
2023 564. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2023 21:54
Her ne kadar katilin kim olduğu belli olsun olmasın , dedektif ile katil arasındaki kovalamacalar soluk soluğaydı, wallander artık bizDen biri , o derece özümsedim , 1.5 günde soluk soluğa okuduğum 5. Kitabı sonrası 6. Kitabında görüşmek üzre:) son sayfaya kadar aksiyon dinmedi

Henning MankellYazar · 17 kitap
Henning Mankell 3 Şubat 1948'de İsveç'in kuzeyindeki Härjedalen'de doğdu. Annesi aileyi terk etmiş olduğu için babası tarafından büyütüldü. On yedi yaşında Stockholm'e giderek Riks Tiyatrosu'nda yönetmen yardımcısı olarak çalışmaya başladı. 1968'de yönetmenliğe ve yazarlığa adım attı. İlk romanı Kaybolan Esir Kampı 1979'da yayımlandı. 1985'te Maputo'da bir tiyatro topluluğu kurmak üzere aldığı davet sonucu gittiği Mozambik ikinci vatanı haline geldi. 1990-98 yılları arasında yazdığı, kahramanı Komiser Wallander olan polisiye romanlarla dünya çapında ün kazandı: Mördare Utan Ansikte (Ölümün Karanlık Yüzü, Altın, 2000), Hundarna i Riga(Riga'nın Köpekleri), Den Vita Lejoninnan (Beyaz Aslan, Altın, 2000), Den Femte Kvinnan (Beşinci Kadın, Altın, 2002) vd.Bunların yanı sıra konusu Afrika'da geçen romanlar, tiyatro oyunları, çocuk ve gençlere yönelik kitaplar da yazdı. 2001'de İsveç'te kendi yayınevi Leopard Förlag'ı kuran Mankell, yılın yarısından çoğunu geçirdiği Maputo'da Teatro Avenida'nın da yöneticiliğini yapmaktadır. İsveççe yazdığı Rüzgârlara Söyleyen ilk olarak Comédia infantil adıyla 1995'te Stockholm'de yayımlanmış, aynı adla Solveig Nordlund tarafından filme uyarlanmıştır.