Bir zamanların en güçlü ekonomik güce sahip devletlerinden biri olan İngiltere finansal olarak iflas etmiştir. İngiliz parasının (Sterlin) satın alma gücü düşmüş, fiyatlar fırlamış daha da kötüsü satın alacak temel gıda maddesi neredeyse kalmamıştır. Bu kaos düzeninde bazı aileler kendi yaşamlarını devam ettirmek için takas yaparken bazı ailelerse yalnızca stok yaparak ellerindeki tüm malı kendilerine ayırmışlardır. Stokçuların ellerindeki malları yağmalayan bir grubun ortaya çıkmasıyla şartlar iyice zorlaşmış ve İngiltere yaşanamaz bir yere dönüşmüştür. Matt ve ailesinin istemeyerek de olsa İngiltere’den Fransa’ya yaptığı yolculuğun ardından Fransa’da onları zor yaşam koşulları bekler ama Matt ve ailesi bir şekilde ayakta kalmayı başarır.
Yağmacılar ve stokçular arasındaki savaş ve insanların bitmek bilmez açgözlülüğünün cereyan ettiği İngiltere’de ailesi ile yaşayan Matth ve onun küçük kardeşi Taco’nun yağmacılar tarafından evlerinin soyulmaları, hakarete uğramaları ve şiddet görmeleri ve Stokhaber sitesine düşerek açık hedef haline gelmeleri ile yaşamları değişir. mülteci olarak gittikleri Fransa’da gidiş ayrı bir eziyetken açlık ,susuzluk, soğuk ,hastalık gibi durumlar durumu iyice çekilmez bir hale getirir. Dede yadigarı bisikletini yanından ayırmayan Matth onu kendine yoldaş edinir ve onun varlığı ile destek bulur. Zor koşullarda insanların yaşayışı, çocuk yüreği ile kardeşini koruma ve kurtarma çabası, eve dönmek ve eski yaşama dönme hayali ile günlerini yaşamaya çalışan küçük bir çocuğun hikayesi insana yaşadığı hayatı sorgulatıyor. Onun gibi nice insan,nice çocuk,nice yaşlı var . Ama kim bilir? Tabiki bu zorlukları yaşayan bilir .
Küçük bir çocuğun yetişkin gibi düşünmeye ,yaşamaya ve anlamaya zorlanması üzücü bir durum. Umarım hiçbir çocuk zamanından önce büyümez.
"Yarından Sonra"
Gillian Cross
Şimdilerin en güçlü ülkelerinden biri olan İngiltere'nin ekonomisinin çok kötü gittiği dönemler, evlere yapılam baskınlar , halkın yaptığı yiyecek stokçuluğu ve bunları çalan çeteler. Hukukun olmadığı varsada işlemediği bir dönem diyebiliriz.
Mart ve Taco isimli iki kardeşin Anneleri tarafından üvey babalarıyla Fransa'ya yasa dışı yollar ile kaçma hikayesini okuyoruz.
Matt Yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalırken Vefat eden Dedesinin bisikletini ve alet çantasını da zorlu koşullarla yanında götürür. Gittikleri yerde onları birçok zorluk ve mücadele bekliyordu.
Mülteci olmak memleketin den uzakta kalmak hayata tutunmak ayakta kalmaya çalışmak...
Hele ki bir çocuk için Annesiz kalmak çok zor olmalı...
Her yaştan okuru okuyabileceği özellikle çocuklar için empati yönünü destekleyen bir kitap. Ayrıca
2014 The Little Rebels Çocuk Kitabı ödüllü.
Keyifli Okumalar
Bazen yolculuk yapmak gerekir… İstemeyiz… Yol almamız gerekir… Terk ederiz… Terk ediliriz… Yol almamız, yolculuk yapmamız gerekir. Bu yolculuğu yaparken arkaya dönüp bakmamak gerekir… Hareket etmek gerekir çünkü “Dengede kalmak istiyorsan, hareket etmelisin"
2014 The Litte Rebels Çocuk Kitapları ödülünü almıştır. Her ne kadar çocuk kitabı olarak anılsa da her yaşa hitap etmektedir. Okuma oranı düşük olmasına rağmen okunmasını tavsiye ediyorum.
Selamun aleyküm dostlar;
Kitabın neresinden başlayayım bilmiyorum. Grubumuzla beraber okuduğumuz sarsıcı bir kitaptı diyebilirim. Hayatta kalma savaşı bu kadar acı, bu kadar zor olmamalı dediğim yerler ve sisteme eleştirilerin bir bombardıman olduğu bir yolculuk oldu.
Kitap İngiltere' de ekonomik krizin çıktığı ve yaşamın gün geçtikçe zor olduğu bir zamanda yaşayan bir ailenin Fransa' da umudun peşinde oluşunu konu alıyor. Stokçuluğun yaşandığı ve gıdaların tükendiği bu süreçte Matt,Taco anneleri ve üvey babaları hayatta kalmaya çalışmaktadır. Fakat burda anne etkin ve yemeği eve getiren taraftır. İlk eşi ölmüş ve şimdiki eşi ile evlenmiştir. Mart ara ara yaşananlarda babası ve üvey babasını kakarşılaştırmadan edemez ve en çok da cesur ve aktif olma konusunu karşılaştırır. Bu kısım beni çok yaralamıştı. Olaylar olurken en çok bu durumlarda kadınların ve çocukların yaşadışı yıkım gördükleri arar yine gözler önüne seriliyor. Bir annenin çocukları için yapamayacağı şey yok tezini bu kitapta bir daha doğruluyoruz. Çocuğundan ayrı kalmak bile olsa onlar için en iyiyi seçmek sanırım zoru ve anne bu zoru başarmak zorundadır. İki seçim arasında kalmak ve evladı için iyiyi seçmek...
Kitapta umut, hayat, çaba ve bir hayale bir harekete tutunma sizi de etkileyecek. Kitap öneridir.
Cuma günü ucmayan Kuş kitabindan sonra savaşın iki taraflı yaşantısına sahitlik etmiştik bu kitapla beraber.
Multeci olmak, multecilige zorlanmak, hayatta kalma mücadelesini tüm şartları zorlayarak ayakta tutmak..
Kitaptaki her bir karakter dünyanın cesitliligini gosteriyor bize. Bilhassa Bob karakteriyle insanlarin acimasizligini görüyoruz. Bizdenmis gibi davranıp, sırtımızdan vuranların temsili gibi adeta.
Bir solukta kitap arayanlara.. vicdanını kaybetmemislere..ve tabiki evladim Sana Diyorum okurlarina <3
Yarından Sonra,Gullian Cross
Herkese yeniden merhaba.
Başladığımda biraz sıkıcı gelen ama severek bitirdiğim bir kitap.
Özellikle bu karantina sürecinde okumamız gereken bir kitap. Kitabın konularından birisi hatta en önemlisi "stokçuluk".Karantinada okuyun diyorum çünkü tıpkı bizim ülkemizin ve tüm dünyanın yaptığı gibi bir stokçuluktan bahsediyor kitapta. İnanın kitabı okuduğunuzda hepmizin yaptığı bu "stokçuluğun" ne kadar yanlış olduğunu anlayacaksınız
Kapatalizmin tahtını yapmış ama bahtını yapmamış bir İngiltere hayal edin;işyerleri batıyor,paranın bir değeri kalmıyor,çökmüş bir ekonomi ve karanlık yıllar...
Bu karanlık dönemde yakınlarının yaşamı için yiyecek stoklayanlar ile onlardan yiyeceklerini çalanlar karşı karşıya.Büyük bir karmaşanın olduğu böyle bir dönemde baş kahramanlarımız Matt ve Taco kardeşlerin,üvey babalarıyla birlikte Fransaya yolculuğa çıkmasıyla birlikte onların başından geçen zorluğu ve yaşam mücadelelerini anlatır.
Bu kitaptan hepiizin bir ders çıkarması gerekiyor.Fazla ve gereksiz harcamamayı,stok yapmamayı ve aç kalanı düşünmemiz gerekiyor.
Umarım beğenirsiniz.Keyifli okumalar...
Kitabı beğendim tavsiye ederim akıcı olaylar güzel ilerliyor çocuklar için de derslerle dolu bir kitap.duzen alt üst olduğunda nasıl yeniden ayaga kalkılir anlatıyor
Oldukça akıcıydı. Yaşam mücadelesi okunmaya değerdi. Hayatın zor olduğunu düşünenlere tavsiye ederim.
“Hayat bisiklet gibidir. Dengede kalmak istiyorsan,hareket etmeyi sürdürmelisin”
Harika bir çocuk kitabı. Ben okumaya başladığımda artık çocuk değildim yani böyle kitapalar okuyacak yaşta değildim. Ama kitap okumaya başladığım zaman çocuk olsaydım bu tarz kitapları okumak beni mutlu ederdi. Çok büyük bir yaşta sayılmam ama kitabı okumak beni fazla mutlu etti. Konusu olsun yazım biçimi olsun fazla mükemmel bir kitaptı. Anlattığı konular olsun, değindigii noktalar olsun güzeldi. Bittirdiğimde yazarın başkamkitapalrını ve bu kitaba benzer kitapalar aramaya başlamıştım. -Önerisi olan yazabilir. mutlu olurum.- Çocuk kitapları çocuklar için yazılmaz sadece. O yüzden her yaştan insanın okuyacağı bir kitaptı. Çok kısa bir sürede bittirdim zaten elimden düşüremedim.
Gillian Cross, 1945’te Londra’da doğdu. Sussex Üniversitesi’ndeki eğitiminin ardından, ilkokul öğretmenliği, çocuk bakıcılığı yaptı; hükümet görevlilerine kütüphanecilik danışmanlığı verdi. The Demon Headmaster (Şeytan Müdür) serisi televizyon dizisine uyarlandı. 1990’da Wolf (Kurt) kitabıyla Kütüphaneler Birliği Carnegie Ödülü’ne, 1992’de The Great Elephant Chase (Muhteşem Fil Kovalamacası) ile Whitebread Çocuk Romanı Ödülü ve Smarties Ödülü’ne değer görüldü. 1999’da yazdığı Tightrope (Cambaz İpi) ile Carnegie Ödülü’ne tekrar aday oldu. Cross, 2000’ler boyunca The Lost Trilogy (Kayıp Üçlemesi) gibi gerilim, macera türündeki gençlik kitaplarıyla verimini sürdürdü. Sık sık seyahat eden ve Belçika, Brezilya, Meksika gibi ülkelerde çocuk ve gençlerle bir araya gelen yazar, son romanı Yarından Sonra’yı İngiliz Cord yardım kuruluşuyla Sudan’da yaptıkları çalışmalara dayandırdı. 2014’ün ilk aylarından beri bu kuruluşta aktif görev yapan Cross, İngiltere’de yaşıyor; dört çocuğu var.