Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yaşadığım Günler

Kazım Taşkent

Yaşadığım Günler Gönderileri

Yaşadığım Günler kitaplarını, Yaşadığım Günler sözleri ve alıntılarını, Yaşadığım Günler yazarlarını, Yaşadığım Günler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çalışma hayatımın Atatürk'ün kurduğu yeni devlette başlaması benim için büyük bir talihti. Savaşlarla yıkılmış, yorulmuş, yoksullaşmış bir ülkede, O'nun yeni bir vatan yaratan ordusunun neferi idim. Maddi olanaklarımız sınırlı, yapma ve başarma isteğimiz sınırsızdı. Destek olanlar, hız verenler, yüreklendirenler vardı. Gizli açık çelmeleyenler, atılımcı ruhu köreltmek isteyenler vardı. Karmakarışık ruh halleri içinde, kafaları, yetişkinlikleri ve yürekleri çok farklı insanlar hep beraber Atatürk'ün Türkiye'sini yaratıyorduk. Ölümünün arkasından yeni bir Dünya Savaşı gelmiş, yeni insan tipleri ortaya çıkmıştı. İnsanları tanıdıkça, hızla değişen yeni ortamlarda onlarla tekrar tekrar karşılaştıkça, insana yansıyan büyük değişimi daha iyi görmek ve anlamak heyecanım artıyordu. Hayatı yapan gerçek unsurun insan olduğunu biliyordum. Yaşam notlarımı tutarken, insanlar üzerindeki bilgimi ayrı notlar haline getirmeye başladım ve son 35 yılda, kendim için onlardan büyük bir hazine meydana getirdim. Şimdi 85 yaşımda, bu gizli servetimi genç insanlara, bugünü ve yarını yaşayacaklara açıyorum. Yirminci yüzyılın sonlarında ve gelecek yüzyılda insanların, toplu yaşamının ve toplu çalışmanın yeni biçimleri içinde bunalmak, yok olmak istemiyorlarsa, insanı öğrenmek zorundadırlar. Benim çağdaşım Alman yazar Erich Maria Remarque'ın ünlü romanı nasıl "İnsanları Seveceksin" diyorsa, ben de çağdaşlarıma "insanları öğreneceksin" demek istiyorum.
Yasağa ya da günaha dayalı terbiye sistemleri, makyaj gibidir, çabuk silinir. Sistem, gönüle, vicdana, kişiliğe işlemelidir ki, yaşamın bir parçası olsun.
Reklam
Doğu’da mucizeler din yolunda olur ve onları peygamberler yaratır. İlk kez, Atatürk, din yolunda değil, millet yolunda mucize yaratan adamdır.
Sayfa 243
Falih Rıfkı Atay, Dünya’da çıkan yazısında, “O bir kurtarıcı idi, bizler koruyucu bile olamadık, Atatürk sonrası devri Türklük tarihinin bir lekesi olarak kalacak” diyor. Korkarım, Atatürk’le övünmek hakkını bile yitiriyoruz.
Sayfa 236
İnsanlar için ayna ne ise, toplumlar için tarih odur. Yalnız toplumlar tarihin aynasında kendilerini değil, benzerlerini görebilirler.
Sayfa 201
Demokrasinin bütün koşulları, hakları ve özgürlükleri ile kurulduğu ülkelerde, “milletler layık oldukları hükümetlerle yönetilirler” sözü doğrudur. Ama, demokrasinin yerleşmediği, hak ve özgürlüklerin tam olmadığı yerlerde bu söz şöyle söylenirse doğrudur: “Milletler layık olmadıkları hükümetlerce de yönetilirler.”
Sayfa 192
Reklam
1973 yılı sona eriyor. 1974’te neler göreceğiz? İyiler çok az, belki de yok, ama kötüler çok olacak. İstediklerimizin olması için dua etmek boşuna. İstemediklerimizin olmaması için çok çaba göstermemiz gerekecek.
Sayfa 184
Hayvan, doğmak ve ölmek arasında yaşar. İnsan, bu arada bir de çeker ve çektirir.
Sayfa 118
Ya hiç ya hep diye bir şey tanımam. Hayatta ya hep ya hiç yoktur. Hiç ve hep, ölümdür.
Sayfa 115
Tarihte kalan geçmişi özleme ve arama. Yaşadığın günlerden hoşnut ol ve gelecek günlere hazırlan.
Sayfa 115
Reklam
Memleketin haline bakıyorum da, acaba bir delilik epidemisi mi sardı her yanımızı diye kuşku duyuyorum.
Sayfa 113
“İstemek zorundasın, istemek zorunda olduğunu”
Sayfa 111 - Leonardo da Vinci
Fikir buğdaydır. Söz undur. Yazı ekmektir.
Sayfa 109
Tehlikeli bir ateşle karşılaşırsanız uzaklaşmaya çalışınız. Başaramazsanız, kıyısında durmayınız, ateşin ortasına atılınız.
Sayfa 108
Yenilmekten korkmayan ve yeninceye kadar dövüşü sürdürebilen insan, zafere ulaşır.
Sayfa 108
520 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.