Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Devlet Paramızı Ne Hale Getirdi?

Yasal Kalpazan

Murray N. Rothbard

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
104 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Yasal Kalpazan
Murray N. Rothbard tarafından yazılan ve Yasal Kalpazan: Devlet Paramızı Ne Hale Getirdi? adıyla tercüme edilen bu kitap, para - ekonomi üzerine çeşitli sorular eşliğinde ilerliyor. Kitabın içinde ise: Özgür Bir Toplumda Para, Devletin Paraya Karışması, Batı'nın Parasal Sisteminin Çöküşü konular işleniyor. Bizim gibi ekonomik iniş çıkışları sürekli yaşayan toplumlarda bazı kavramların bilinmesi ya da yerine oturması için önemli bilgiler veriyor. Örneğin hep söylenen, devletin sürekli para basarak piyasaya vermesi iyi mi olur yoksa piyasadan fazla parayı çekmesi mi iyi olur ve bunu nasıl yapmalı ya da yapıyor gibi bilgiler kitabın okunması için yeterli sayılabilir. Yazarda çeşitli örnekler eşliğinde bunları anlatırken ama özellikle günlük olaylara kendimizi kaptırırsak bazı şeyleri görmemizi zorlayacağını da ifade ediyor. Para nedir ne değildir? Neden ihtiyaçtır, niye kullanırız, alternatif var mı, devlet neden para basar ya da özel sektör parayı bassa daha mı iyi olur mu? Bankaların ya da ülke Merkez bankaları nasıl para ürettikleri; altın - dolar bağlantısı, altın - gümüş standardı ve ülkelere fayda zararı gibi çeşitli bilgilerden bahsediyor. Bu kitap giriş ve orta seviye ekonomi üzerine okuyanlara basit anlatımla bazı şeyler daha kolay anlaşılmasını sağlıyor. Az sayfa sayısı ve anlatım sade oluşundan dolayı konular daha rahat anlaşılabiliyor. Ezcümle: Bu kitabı 27 - 28 Haziran 2023 tarihleri arasında okudum. Bu yazı ise 31 Aralık 2023'de 1000Kitap sitesine eklendi.
Yasal Kalpazan
Yasal KalpazanMurray N. Rothbard · Liberus Yayınları · 044 okunma
Reklam
104 syf.
10/10 puan verdi
Yasal Kalpazan
Dili çok ağır değil,Rothbard her zamanki basit örneklerle ve eleştirel bir dille fikirlerini anlatıp,kontrolcu fikirlere karşı çıkmış.Kitabın ilk bölümünde paranın nasıl ve neden ortaya çıktığı,hayatımızın nasıl kolaylaştırdığını ve medeniyetin temel yapıtaşı olduğu anlatılıyor.Rothbard bu bölümde paranın da alınıp satılabilen bir meta
Yasal Kalpazan
Yasal KalpazanMurray N. Rothbard · Liberus Yayınları · 044 okunma
104 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Murray Rothbard'ın aşırı liberal görüşlerinden öğrenecek çok şey olduğuna inanlardanım. Her ne kadar görüşlerinin çoğuna katılmasam da. Sonuçta her düşünce yapısının veya ideolojisinin aşırı yönlerinin törpülenmesi gerektiğini düşünüyorum. Rothbard'ın ekonomik görüşlerinde devletin evrensel kötü olarak anlatıldığını biliyoruz. Fakat devlet dediğimiz yapı da en nihayetinde insanlardan oluşuyor, kararları insanlar arıyor. Tıpkı özel sektörde olduğu gibi. Devletin müdahalesi nedeniyle ekonomiler veya demokrasilerin kötüye gittiğini görüyoruz. Buna karşıt görüş olarak vahşi kapitalizmin veya anarşizm olduğu bir toplulukta da kaos ortamının hatta orman kanunlarının uygulandığını biliyoruz. Yücelltiği ekonomik özgürlük geçmişte milyonlarca insanın hayvan gibi yaşamasına, ekonomik olarak sömürülmesine ve meteliksiz olarak ölmesine sebep oldu, olmaya da devam ediyor. Hiç olmazsa devletin varlığı tek başına çaresiz olan insanların organize olup bu eşitsizliklerin giderilmesini sağlayabilecek imkanları sunabiliyor. Tabi karşıt şekilde devlet başka insanların da mağdur edilmesini de sağlayabilir. Burada kabahat devletten ziyade en temelde gücü elinde bulunduran insanlardan kaynaklanıyor.
Yasal Kalpazan
Yasal KalpazanMurray N. Rothbard · Liberus Yayınları · 044 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
What has government done to our money
Ingilizce orijinal ismi "What has government done to our money" yani devlet paramizi ne hale getirdi? Rothbard, Liberteryen felsefeyi olusturan ekonomistlerden birisi. Henry Hazzlit ve Adam Smith gibi liberteryen ekolun diger aktorleri ile ayni dogrultuda ilerliyor gorusleri. Bu kitapta ilk 30 sayfada ortaya koydugu 2 arguman var. Birincisi para, para degil, bir mulktur. "Money is a commodity" . Para takasin aracidir ancak arac olmasi onun bir mulk olmasini engellemez. Elinizde 100 dolar varsa bu 100 dolar bir arac degil basli basina bir mulktur zira 100 dolar demek 100 kilo bugday anlamina gelebilir veya 100 litrelik benzin anlamina gelebilir ancak bu mulkun degeri her gecen gun azalmaktadir. Bu deger asiniminin sebebi devletin ta kendisidir. Tarih boyu devletin her zaman tekelinde bulundurdugu yegane sey para olmustur. Tabii yekpare bir para iktidarindan soz etmiyoruz zira donem donem private coin" denilen ozel paralar-gunumuzdeki bitcoin gibi- ortaya cikmistir. Sozun ozu, devlet para basma ve odeme yapma araclarini tekelinde tutmaktadir. Diger arguman para seklinin degistirebilecegini. Altin veya gumus ile degistirilmesi cesitli para alternatifleri olusturur. Bu da bir serbest para piyasasi meydana getirir. Rothbard bu alternatifleri oldukca faydali gorur ve devletin elinde tuttugu finans tekeline karsi cikar.
Yasal Kalpazan
Yasal KalpazanMurray N. Rothbard · Liberus Yayınları · 044 okunma
Reklam
104 syf.
·
Puan vermedi
Devlet tekelindeki merkez bankasının vatandaşa nasıl zarar verdiğini anlatan, liberteryen kafada yazılmış bilgilendirici bir kitap. Cebinizdeki paranın değerini her gün değiştiren bir kurumun işleyişini çok güzel açıklıyor.
Yasal Kalpazan
Yasal KalpazanMurray N. Rothbard · Liberus Yayınları · 044 okunma
104 syf.
10/10 puan verdi
Rahmetli Rothbard'ın bankacılıkla ilgili fikirlerini anlattığı ve birkaç bankacılık krizininin tahsilini yaptığı kıymetli bir eser.Avusturya ekolunun bankacılığa bakışını ögrenmek isteyenelr okumalı.
Yasal Kalpazan
Yasal KalpazanMurray N. Rothbard · Liberus Yayınları · 044 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.