Hayatta Kalma Bilimi

Yaşamın Kıyısında

Frances Ashcroft

Yaşamın Kıyısında Gönderileri

Yaşamın Kıyısında kitaplarını, Yaşamın Kıyısında sözleri ve alıntılarını, Yaşamın Kıyısında yazarlarını, Yaşamın Kıyısında yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şampiyonlar, sınırlarını zorlayanların ve bunu yaparken de azmedenlerin arasından çıkar.
Sayfa 238Kitabı okudu
372 syf.
9/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Kitap içeriği harika bilgilerle dolu. Okurken sıkılmayacağınız,merakla devam edeceğiniz türden. İnsan fizyolojisinden bahsederken yaşamın uç sınırlarına uzaydan kutuplara sulardan çöllere birçok alana değinmiş. Kitap bilimsel verilerle de desteklenmiş ben beğendim.
Yaşamın Kıyısında
Yaşamın KıyısındaFrances Ashcroft · Tübitak Yayınları · 201855 okunma
Reklam
Uzun mesafe yüzücülüğü dışında kadınlar hemen hemen her spor dalında güç, hız ve dayanıklılık konusunda erkekleri geriden takip eder. (...) Dünya standardındaki kros kayakçıları arasında kadınların azami oksijen alımı erkek meslektaşlarının sadece yüzde 43'üne denk gelmektedir. Vücut ağırlığındaki farklılıklar dikkate alınsa bile, yine de bu oran yüzde 15-20 daha düşüktür. Bu, kadınların vücudunda erkeklere nazaran kısmen daha fazla yağ ve daha az kas bulunmasından kaynaklanıyor. (...) Erkeklerde kanın oksijen taşıma kabiliyetini artıran hemoglobinin kadınlara göre daha yüksek oranda (yüzde 10-14) bulunması bir başka avantaj teşkil etmektedir. Kadınlar ayrıca erkeklere göre fiziksel olarak daha küçüktür. Bununla orantılı olarak kadınların kalpleri de daha küçük olduğu için kalp her atışında erkeklerde olduğundan yüzde 25 daha az oranda kan pompalamaktadır. Kalp debisinin, dayanıklılığı sınırlayan bir faktör olduğu düşünülürse, kadınların uzun yarışlarda neden daha çabuk güçten düştükleri anlaşılır.
Sayfa 239Kitabı okudu
Kaslarımızda depolanan kreatin fosfat miktarı azami hızla koşabileceğimiz süreyi etkiler; çünkü kreatin fosfat tükendiği anda, devreye anaerobik metabolizma girer ve laktik asit birikmeye başlar. (...) Hal böyle olunca doğuştan getirdiği özellik itibarıyle kreatin düzeyleri düşük olan kişiler yarışmada dezavantajlı konumdadır. Kreatin takviyeleri bu anlamda derde deva olabilmektedir. Normal bir beslenme düzeninde günde yaklaşık bir gram civarında kreatin alırız. Ancak kreatin başlıca et ve balıkta bulunur ve bu yüzden vejetaryenlerin aldıkları kreatin miktarı göz ardı edilecek oranda azdır.
Sayfa 225Kitabı okudu
Orta dereceli yoğunluktaki egzersizlerde ilk birinci saatte enerji aşağı yukarı eşit miktarlarda yağ ile karbonhidratlardan elde edilir. Fakat karbonhidrat stokları yavaş yavaş eridikçe vücut, artan oranda yağa yüklenir. Zayıflamak isteyenlerin bu gerçeği unutmamasında yarar vardır.
Sayfa 219Kitabı okudu
Sporcuların yüzde 98'i yüksek proteinli beslenme düzeninin performansı arttırdığına inanmaktadır. Ancak bu yanlıştır; zira aşırı protein tüketiminin veya pahalı protein takviyelerinin fiziksel performans üzerinde olumlu etki yaptıklarına ilişkin bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Yüksek karbonhidratlı beslenme düzeninin performansı arttırdığını gösteren pek çok araştırma vardır. (...) Kas ile karaciğerdeki karbonhidrat stoku olan glikojen gerek anaerobik gerekse aerobik metabolizma açısından başlıca yakıt kaynağıdır; egzersizin yoğunluğuna paralel olarak yakıt olarak glikojene bağımlılık artmaktadır. Yaklaşık bir saat egzersizden sonra kastaki glikojen stokları tükenir ve şayet egzersiz birkaç saat süreyle devam ederse, karaciğerdeki glikojen stokları da azalır. Bunun sonucunda sporcu yavaşça güçten düşer, çünkü artık gittikçe artan oranda yağ kullanmaya mecbur kalmıştır; yağ ise ATP'yi karbonhidratla aynı hızda temin edememektedir.
Sayfa 218Kitabı okudu
Reklam
53 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.