Yedikıta Dergisi - Sayı 133 (Eylül 2019)

Yedikıta Dergisi

Yedikıta Dergisi - Sayı 133 (Eylül 2019) Gönderileri

Yedikıta Dergisi - Sayı 133 (Eylül 2019) kitaplarını, Yedikıta Dergisi - Sayı 133 (Eylül 2019) sözleri ve alıntılarını, Yedikıta Dergisi - Sayı 133 (Eylül 2019) yazarlarını, Yedikıta Dergisi - Sayı 133 (Eylül 2019) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Zekâya Bak Be!
Bir kitabı ortadan kaldırmak için gereken tek yok yakmak değildir. Mesela Bedrettin Cömert'in Benedetto Croce'den Türkçe'ye tercüme ettiği "Estetik" adlı kitap, 1977 senesinde sakıncalı bulununca hurda kağıt fiyatına çekirdekçilere sattılar.
Farklı Zamanlarda Londra'da
Günümüzde Londra'daki kolej ve üniversiteler, dünyevi manada çok iyi eğitim veriyor ve dünya sıralamasında en üstlerde kendilerine yer buluyor. özellikle Osmanlı'daki Enderun mektebini anımsatan Londra'daki Eton Kolej gibi köklü ve elit okullarda verilen eğitim ile İngiltere'nin yönetici kadroları yetiştiriliyor. karma sistem yerine Eton gibi sadece erkeklere veya Queen's College London gibi kızlara yönelik okullar İngiltere'de oldukça yaygın. Ve erkek/kız ayrı okulların akademik anlamda daha başarılı oldukları üzerine ciddi araştırmalar mevcut. Yaz boz tahtasına dönen eğitim sistemimizi kıyas etmeye gerek yok sanırım. :)
Reklam
Okumadan Uyu(ya)mayan Padişah
II Abdülhamit Han'ın en mühim hususiyetlerinden biri de iyi bir okuyucu olmasıdır. İlmi olan merakı, münzevi hayatı gözden kaçmaz. Sultan Abdülhamit Han'ın on binden fazla kitap bulunan şahsi kütüphanesi vakit geçirmeyi en çok sevdiği yerlerin başında geliyordu. Şehzadelik yıllarında başlayan kitap sevgisi, ömrü boyunca hep devam etti. Her fırsatta kitap okuyor yerli ve yabancı basını yakından takip ediyordu. Ceride-i Havadis, Tasvir-i Efkar, Basiret gibi gazetelerin muntazaman aldırıyor, Avrupa gazetelerini takip ediyordu. Her gece uyumadan önce Esvapçıbaşı İsmet Bey'e bir paravanın arkasından kitap okutturmak adetiydi. Uykuya dalmadan önce "kafi" der ve istirahate çekilirdi.
Kitaplar, akıllı kişilerin; bahçeleri faziletli kişilerin güzel kokulu çiçekleridir.
İsa Aleyhisselam'in Beşiğinin Bezi
İstanbul'un fethini müteakip ilk kütüphane, Eski Saray'da kurulur. Devrin meşhur alimlerinden Molla Lütfi de bir müddet bu kütüphanede "hâfız-ı kütüp"lük yapmıştır. Tezkireci Sehî, Molla ile Fatih Sultan Mehmed'in kütüphanede birbirlerine şöylece latife ettiklerini yazar: Rivayet ederler ki bir gün Sultan Mehmed bir kitap murad edip kütüphaneye gelmis. Molla Lütfi'ye hitap edip, bana sol kitabı alıver demis. Kitap bir yüksek yerde oldugundan, mollanın boyu yetmemiş.Kitaplar önünde bir yerde bir mermer taş yatarmış. Mevlana Lütfi ol taşa basıp kitabı alayım da sultanımıza vereyim demişken Sultan Mehmed, "Hay neyledin, ol taş, İsa Aleyhisselam'in dogdugu yerdir."dedi.Molla Lütfi bir şey demeyip kütüphanede hizmetine devam ederken kitaplar üstüne örtülmüş bir köhne bez parçası görür.Güveler yemiş, delik delik eylemiş, üstü kapkara olmuş.Gayet nazikçe, edep ve hürmet ile ol bezi iki elinin parmağı ucuyla alıp yine büyük bir edeple padişahın dizleri üstüne bırakır.Sultan Mehmed bunu görünce huzursuz olup, "Bunu benim üstüme niye getirdin?" diye sorunca Molla Lütfi, "Devletlü sultanım,niye huzursuz olursunuz.Bu bez, Isa Aleyhisselam'ın beşiğinin bezidir." diye cevap verir. :)
80 syf.
8/10 puan verdi
·
16 günde okudu
kitaplarıyetiştirenpadişahlar...
Yedikıta Dergisi
Yedikıta Dergisi
okuduğum üçüncü ve en keyif verici olmaklada kalmayıp hiçbir yerde de duyamayacağınız ilginç bilgiler vermesiylede en sevdiğim sayı oldu. Ve kitaplar sultanlarla yetinmeyip bizim gönlümüzüde fethediyor... Not: Pek bir inceleme yazısı olmayacak sadece kendime notlar almak istediğim yerleri yazacağım
Yedikıta Dergisi - Sayı 133 (Eylül 2019)
Yedikıta Dergisi - Sayı 133 (Eylül 2019)Yedikıta Dergisi · Yedikıta Dergisi · 201935 okunma
Reklam
37 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.