Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yeme İçme Adabı

İmam Gazali

Yeme İçme Adabı Sözleri ve Alıntıları

Yeme İçme Adabı sözleri ve alıntılarını, Yeme İçme Adabı kitap alıntılarını, Yeme İçme Adabı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Misafir ağırlamayan kimsede hayır yoktur."
Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 4/155.Kitabı okudu
Bir terzi, Abdullah b. Mübârek'e (rahmetullahi aleyh) gelerek, "Ben terziyim, (günümüzde zulümle karışık işler yapan) sultanların elbiselerini dikiyorum. Benim zalimlerin yardımcısı olmamdan korkulur mu?" diye sorduğunda, İbn Mübârek şu cevabı vermiştir: "Bu yaptığın ile sen zalimlerin yardımcısı değil, aksine zalimin ta kendisi olursun! Zalime yardımcı olan kimse, sana iğne ve iplik satanlardır."
Reklam
"Birinizin elinden lokması yere düşecek olursa, üzerine bulaşan toz ve toprak gibi zararlı şeyleri gidererek onu yesin, şeytana bırakmasın! Parmaklarını yalamadan, elini mendile silmesin. Çünkü o, bereketin yemeğinin hangi parçasında olduğunu bilmez."
Müslim, Eşribe, 18 (nr. 134)Kitabı okudu
“Allahım,bize rızık olarak verdiğin bu şeyde bereket yarat ve bize ondan daha hayırlısını ver.”
Sayfa 36
"Haramdan beslenen vücut ateşe daha layıktır."
Tirmizî, Salât, 433 (nr. 614)Kitabı okudu
"Suyu aralıklı olarak yudum yudum için; bir dikişte (tek nefeste) içmeyin; böyle yapıldığında ciğer rahatsız olur."
Abdürrezzâk, el-Musannef, 10/428 (nr. 19594)Kitabı okudu
Reklam
"Bu iki madde (altın takmak ve ipek giymek), ümmetimin erkeklerine haramdır, kadınlarına ise helâldir."
Ebû Davud, Libâs, 14 (nr. 4057); Nesâî, Zînet, 40 (nr. 5159-5163).Kitabı okudu
"Âdemoğlu karnından daha kötü bir kap doldurmamıştır. Halbuki insana, belini doğrultacak (kadar) birkaç lokma yemesi yeterlidir. Eğer illâ yemek durumunda ise, midenin üçte birini yemeğe, üçte birini içeceğe, kalan üçte birini de nefese ayırarak boş bıraksın."
Tirmizî, Zühd, 47 (nr. 2380); İbn Mâce, Et'ime, 50 (nr. 3349)Kitabı okudu
Süfyân-ı Sevrî (rahmetullahi aleyh) demiştir ki: "Biri seni ziyaret ettiğinde ona, "Yemek yer misin, sana ikramda bulunayım mı?" deme. Hemen sofrayı kur ve evinde olanı ikram et; yerse ne âlâ, yemezse sofrayı kaldır!"
Hz. Ali (ra) demiştir ki: "Kim yemeğine tuz ile başlarsa, Allah Teâlâ ondan yetmiş çeşit belayı savar. Her kim günde yedi tane acve hurması yerse, karnındaki bütün kurtçuklardan kurtulur. Her gün yirmi bir tane kırmızı kuru üzüm yiyen kimse, vücudunda hoşuna gitmeyen herhangi bir şey görmekten kurtulur ...
Reklam
"Kul şu üç şeyden hesaba çekilmez: Sahurda yediğinden, iftarda yediğinden ve kardeşleriyle birlikte yediğinden!"
Bezzâr, el-Müsned, nr. 975; Heysemî, Mecmau'z-Zevâid, 3/151Kitabı okudu
Yemek için yemin vermek (Allah aşkına ye diye ısrar etmek) yasaklanmıştır. Sözü üçten fazla tekrarlamak edepten değildir.
yemek vaktiğini gözetmediği halde gittiği yerdekileri yemek başında bulursa, kendisine izin verilmeden bir şey yememelidir. Ona, "Buyur sen de ye" denildiğinde, bakar: Eğer bunu, onu yemeye teşvik için severek yaptıklarını bilirse, oturur yer. Eğer ondan utandıkları için buyur ettiklerini bilirse, yemesi uygun değildir, aksine, "Karnım aç değil, yeni yedim" gibi bir mazeret ileri sürmesi uygundur.
"Kim, din kardeşine doyana kadar yemek yedirir ve kanana kadar su içirirse, Allah onu cehennemden yedi hendek uzaklaştırır. İki hendeğin arası beş yüz senelik yoldur."
Harâitì, Mekârimu'l-Ahlâk, nr. 343.Kitabı okudu
"Cennette öyle odalar vardır ki, (şeffaflığından dolayı) içinden dışı, dışından içi görünür. Onlar, yumuşak konuşanlara, Allah için yemek yedirenlere ve insanlar uyurken kalkıp gece namazı kılanlara aittir."
Tirmizî, Birr, 53 (nr. 1984); Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 2/173.Kitabı okudu
183 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.