Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yeme İçme Adabı

İmam Gazali

Yeme İçme Adabı Gönderileri

Yeme İçme Adabı kitaplarını, Yeme İçme Adabı sözleri ve alıntılarını, Yeme İçme Adabı yazarlarını, Yeme İçme Adabı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tek başına iken nefsini güzel edebe alıştırmalı ki topluluk içinde yapmacık tavırlara girmeye ihtiyacı olmasın.
Sayfa 41
Denilmiştir ki: düğünün ilk gününde yemek ikram etmek sünnettir; ikinci gününde güzel bir iş, üçüncü gününde ise gösteriştir.
Reklam
Allah Rasulü şöyle buyurmuştur: “Yemekten önce abdest almak (elleri yıkamak) fakirliği giderir, yemekten sonra abdest almak ise deliliği giderir.
Yemekte asıl olan,yenen şeylerin temiz ve helal olmasıdır. Helal yemek İslam’ın temel farzlarından ve dinin asıllarındandır.
Dört şey aklı güçlendirir: 1.Boş kelâmı terketmek, 2. Misvak kullanmak, 3. Salihlerle birlikte oturmak, 4. Âlimlerin meclisinde bulunmak.
Sayfa 109Kitabı okudu
100 syf.
10/10 puan verdi
Hz. Aişe annemiz, Efendimiz vefat ettikten sonra ümmetin içinde çıkan ilk biad doyduktan sonra yemektir, diyor. Yeme içmede nefs çok etkin olduğundan ilk bozulan adetlerden biri olmuştur. Bu kitap da başta Resulullah efendimiz (sav) ve sahabenin bu konudaki hassasiyetlerini okuyup kendimize pay çıkartacağız. Güzel bir eser.
Yeme İçme Adabı
Yeme İçme Adabıİmam Gazali · Semerkand Yayınları · 2018157 okunma
Reklam
İmam Şafii; Dört şey aklı güçlendirir: 1- Boş kelamı terketmek, 2- Misvak kullanmak, 3- Salihlerle birlikte oturmak, 4- Alimlerin meclisinde bulunmak,
Evzai'ye, "Misafire yapılacak en güzel ikram nedir?" diye sorunca, "Güler yüz ve hoş sohbet" demiştir.
Resulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, misafirine ikramda bulunsun."
Resulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur; “Cennette öyle odalar vardır ki, (şeffaflığından dolayı) içinden dışı, dışından içi görülür. Onlar, yumuşak konuşanlara, Allah İçin yemek yedirenlere ve insanlar uyurken gece namazı kılanlara aittir.”
Reklam
Resulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Suyu aralıklı olarak yudum yudum için; bir dikişte (tek nefeste) içmeyin; böyle yapıldığında ciğer rahatsız olur.
İbrahim b. Şeybân demiştir ki: “Seksen senedir arzuladığım için bir şey yemedim (sadece Allah için ibadet ve taate kuvvet bulayım diye yedim)”
"Şüphesiz, bütün ameller niyetlere göre değerlendirilir ve karşılık görür. Herkese niyet ettiği şey verilir. Kim, hicretini Allah ve Resûlü için yapmışsa; onun hicreti Allah ve Resûlü için olmuştur. Kim de hicretini elde edeceği bir dünyalık veya nikâhına alacağı bir kadın için yapmışsa; onun hicreti de niyet ettiği bu şeylere olmuştur."
"Hasta ziyareti için bir mil git! Cenazeye katılmak için iki mil git! Davete katılmak için üç mil git! Allah yolunda bir din kardeşini ziyaret etmek için dört mil git!"
Yemek istediği bir şeyi başkaları kendisine bakıyor diye terk etmemelidir. Çünkü bu, yapmacık bir davranıştır. Aksine, âdeti üzere alıştığı gibi yemeli, tek başına yediğinden bir şey azaltmamalıdır. Fakat tek başına iken nefsini güzel edebe alıştırmalı ki, topluluk içinde yapmacık tavırlar a girmeyi ihtiyacı olmasın.
Sayfa 41 - Semerkand
187 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.