Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yeni Dünya Düzeni'nin Av Sahası Bosna-Hersek

Tanıl Bora

Yeni Dünya Düzeni'nin Av Sahası Bosna-Hersek Gönderileri

Yeni Dünya Düzeni'nin Av Sahası Bosna-Hersek kitaplarını, Yeni Dünya Düzeni'nin Av Sahası Bosna-Hersek sözleri ve alıntılarını, Yeni Dünya Düzeni'nin Av Sahası Bosna-Hersek yazarlarını, Yeni Dünya Düzeni'nin Av Sahası Bosna-Hersek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nüfusunun % 10’undan fazlasının bu savaşta hayatını kaybettiği Bosna-Hersek’te vahamet, sadece çok fazla kan dökülmesinden, yüz binlerce insanın yersiz yurtsuz kalmasından kaynaklanmıyor. Bosna-Hersek’te belki bunlardan da kahredici olan, etnik veya millî esasa dayanmayan, çokuluslu, çokdinli, çokkültürlü bir toplum modeli seçeneğinin, henüz bir ihtimal, bir umut halinde iken boğulmuş olmasıdır. Bosna-Hersek, parçalanan “eski sosyalist” coğrafyalarda kotarılmaya çalışılan “yeni” devletlerin herhangi birisi olmaktan öte, çoğulcu (en azından millî ve dinî toplulukları içermesiyle, milliyet ve din unsurları itibarıyla çoğulcu) bir toplum tasarımının oluşturulması umudunu en fazla vaadeden ülke idi.
Sayfa 15 - İletişim
341 syf.
9/10 puan verdi
Kalbim Bosna
"Yeni Dünya Düzeni'nin Av Sahası Bosna-Hersek", 1994 yılında piyasa çıkmış bir kitaptı. Yazarı Tanıl Bora, iyi bir sosyolog ve yazardır. Bu kitabının yeni baskısı olmadığı için, uzun süredir arıyor, kendisinde dahi bulamıyordum. Neyse ki yeni baskı yapılmış. TÜYAP’ta görünce hiç duraksamadan alıverdim. Kitap, savaş devam ederken
Yeni Dünya Düzeni'nin Av Sahası Bosna-Hersek
Yeni Dünya Düzeni'nin Av Sahası Bosna-HersekTanıl Bora · İletişim Yayıncılık · 201818 okunma
Reklam
BM Barış Gücü(!)
Saraybosna'daki Barış Gücü, salt inisiyatifsiz ve işlevsiz kalmakla değil, bir süre sonra, fiilen Sırp askeri stratejisine destek olmakla da suçlanır oldu. Halk, UNPROFOR'a SERBOFOR ( Sırpları Koruma Gücü ), kentte dolaşan beyaz BM araçlarına "Sırp taksileri" adını taktı. BM Komutanı McKenzie'nin, Sırp askerlerince kendisine sunulan Müslüman kadınlara tecavüz ettiği iddiasının ortaya çıkması, BM'ye duyulan güvensizliğin ulaştığı boyutları gösteriyordu.
Sayfa 244 - İletişim
Her Sırp Aynı Mıydı?
... Kimisi Bosnalılığı veya Sarajevolu olmayı etnik kimliğinin önünde tutarak silahlı direniş mücadelesine de katılıyordu. Saraybosna direnişinde savaşanların %30'a yakını Sırp idi. Bosna-Hersek Ordusunun Saraybosna bölgesindeki 2. komutanı Jovan Dvijak da Sırp'tı. Bir çok Saraybosnalı Sırp, Bosna-Hersek devletinin kurumlarında çalışmayı sürdürdü.
Sayfa 162 - İletişim
Soykırım
Cinayetler özellikle genç nüfusu hedef aldı. Genç erkeklerin öldürülmesi ve genç kadınların ırzına geçilmesi, Bosna-Hersek'te Sırp olmayan nüfusun ve özellikle Müslümanların kökünü kurutmaya dönük bir strateji idi. ... Prijedor'da kentin Müslüman belediye başkanı Muhamed Celayic ile yakalanan bütün öğretmenler ve hekimler toplama kamplarında öldürülmüştü.
Sayfa 150 - İletişim
Drina Köprüsü :(
1992 yaz başında, Drina Nehri'nde yine, Foça'da ve Vişegrad'da öldürülen insanların cesetleri yüzdü. Tanıklar, 30 bin nüfuslu Vişegrad'da, kaçabilenler dışında genç erkek nüfusun tamamının kurşuna dizilerek Drina Köprüsü'nden nehre atıldığını anlattılar.
Sayfa 150 - İletişim
Reklam
Katil Komşular
Bosna-Hersekliler için belki de en büyük travma, saldırının, cinayetin, işkencenin, eziyetin düne kadar iç içe yaşadıkları komşularından, iş arkadaşlarından gelmesi oldu. ... Sırp askeri güçleri ve özellikle Çetnik milisleri, ele geçirdikleri hemen her yerde toplu kırımlar gerçekleştirmişlerdi. Doğu Bosna'da insanlar derhal, kitleler halinde, köylerinde öldürülmüştü.
Sayfa 149 - İletişim
Soykırım
Biyelyina ilinde kırsal nüfusun çoğunluğu Sırp, ilin merkezindeki kentin çoğunluğu ise Müslümandı. Burası Bosna-Hersek iç savaşındaki ilk büyük katliama sahne oldu: Beş bine yakın insan öldürüldü. ... Doğu Bosna'da birbiri ardına ele geçirdikleri veya kırım uyguladıkları Foça, Vişegrad, Vlasenica, Bratunac ve Srebrenica, hep Müslüman çoğunluklu kentler ve illerdi.
Sayfa 95 - İletişim
Alija İzetbegovic
İslamcılığa sempati duyduğu söylenemeyecek olan pek çok Batılı gazeteci ve yazar, İzzetbegoviç'in gerek demeçlerinde gerekse kendisiyle yapılan mülakatlarda uluslararası cihad ve İslami totalitarizm perspektifinden uzak bir tutum sergilediğine dair karşı kanıtlar ve izlenimler sunmuşlardır.
Sayfa 73 - İletişim
Suada Dilberovic - Olga Sucic
Çatışmaların açıkça savaşa dönüştüğü 1992 Nisan'ında bile Saraybosna'da 30 bin insan, Tito resimleriyle "barış için" yürüyüş yapabiliyordu. ( Bu silahsız insanların üzerine Sırp milislerce ateş açılmıştı!)
Sayfa 80 - İletişim
16 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.