Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dalai Lama ile Yapılan Bilimsel Bir Diyalog

Yıkıcı Duygular İle Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Daniel Goleman

Yıkıcı Duygular İle Nasıl Başa Çıkabiliriz? Sözleri ve Alıntıları

Yıkıcı Duygular İle Nasıl Başa Çıkabiliriz? sözleri ve alıntılarını, Yıkıcı Duygular İle Nasıl Başa Çıkabiliriz? kitap alıntılarını, Yıkıcı Duygular İle Nasıl Başa Çıkabiliriz? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Her şey tecrübeye dayanır. Aksi halde, bu birisinin buz­la kaplı bir gölün üstünde güzel bir saray inşa etmesine benzerdi...
Reklam
"Kişinin kendisinden nefret etmesinden bahsederken, buradaki nefret aslında duygunun kaynağını oluşturmamaktadır. Kendinize kızmış olabilirsiniz, ama bu gururdan kaynaklanan bir durum ola­bilir, kendinizden beklediğinizi verememiş olduğunuzu fark etmenizden doğan bir hayal kırıklığı bunun sebebi olabilir. Ama gerçekten kendinizden nefret etmezsiniz."
Duygularımızın seyrini değiştirmek hepimizin elindedir, en azından bir kısmını...
Anlık aşk sancılarını insanlar eğlendirici bulabilirler ama sevgi uzun süreli bir bağlılık anlamına gelir -üstelik çok kar­maşık bir bağımlılık- sadece bir anlık bir duygu değildir.
Reklam
Bir insanın irkilme­si ne kadar büyükse, negatif duyguların pençesine düşmeye de o kadar eğimli oluyordu- bununla birlikte, irkilmenin se­vinç gibi pozitif duygularla arasında bir ilişki yoktur.
Elde mevcut bulunan veri bolluğu sebebiyle bizlere duy­ gularımız için süzgeçler gereklidir. İnsan beyninin en yeni bölümü olan korteks, enerjisinin çoğunu bu bilgi akışı içeri­ sinden seçim yapmak için harcamaktadır. Nörolog Monte Buchsbaum şunları söylüyor: "Gerçekten de insanların göz­ lerine, kulaklarına ve diğer duyu organlarına yüklenen mu­ azzam bilgilerle başa çıkmak veya onları süzgeçten geçirip merkezi sinir sistemi üzerine boşaltmak, serebral korteksin en önemli fonksiyonlarından biri olabilir." Algı da bir çeşit seçimdir. Bilgilerin süzgeçten geçirilmesi çoğunlukla kişinin yararınadır. Fakat beynin bunu gerçekleş­ tirmedeki asıl kapasitesi "farkında oluş" için izin verilenlerin ve reddedilenlerin çarpıtılmasını tenkide açık bir hale getir­ mektedir. Buchsbaum kişilerin beyin süzgeçlerinden süzülen farklı bilgilerin daha sonra dış çevrelerle ilgili farklı bilinçler yaratacaklarına işaret ederek sözlerine devam etmektedir. Böylelikle her kişi kendi duysal sinyallerinin kabul veya red­ dini yönlendirebilir. Dikkatimizin yönlendirilmesinin çok derin etkileri vardır. William James'in söylediği gibi "Benim yaşamım, ilgilenme­ yi kabul ettiğim yaşantıdır. Ve sadece benim farkına vardı­ ğım parçalar zihnimi şekillendirir." Ve William James şunu da eklemektedir: "Seçici ilgi!er olmazsa, yaşam tam anla­ mıyla bir kaos olur." James için dikkat, bir arzu ve istek işi­ dir. Yani bilinçli bir tanesine dikkat etmek için neyin kabul e­dileceğine karar veren bir seçimdir.
MRI araştırmaları, örneğin, bir kemancının beyninde, elin parmak hareketlerini kontrol eden bölgenin, parmakla­rını doğru kullanma konusunda, alan olarak büyüdüğünü bulmuştur. Eğitimlerine erken yaşlarda başlayan ve uzun yıllar devam edenlerin beyinlerinde büyük değişiklikler gö­rülmektedir.
İnsanların çektiği acıların çoğu yıkıcı duygulardan kaynaklanır, tıpkı nefretin şiddeti körüklemesi veya tutkunun bağımlılığı beslemesi gibi. Duyarlı bir insan olarak en temel sorumluluklarımızdan birisi, kontrolden çıkmış bu cinsten duyguların, insanlara olan maliyetini azaltmaya çalışmaktır.
49 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.