2000 yılında Altın Kitaplar tarafından basılan ve Zeliha Babayiğit tarafından gayet akıcı bir biçimde tercüme edilen 480 sayfalık “Yılan” başlıklı eser, Clive Cussler’a ün kazandıran “Dirk Pitt” serisinden sonra yazarın Paul Kemprecos ile birlikte yazdığı “Numa” serisinin ilk kitabı oluyor.
Clive Cussler 1965 yılında roman yazmaya başladı. Dirk Pitt'in maceralarını konu alan ilk romanı 1973 yılında yayınlandı. Kitapları yüz ülkede kırk dile çevrilmiştir. Yüz yirmi milyondan fazla okuyucusu vardır. Yazar aynı zamanda batık gemileri bulup çıkarmakla ünlüdür. Oşinografi ve Deniz maceralarını konu alan romanlar yazan akıcı dilli romanı iyi kurgulayan bir yazardır. Romanlarının en eski ve ünlü karakteri deniz mühendisi, devlet ajanı ve maceracı Dirk Pitt belirli bir noktaya kadar kendisinin bir yansımadır.
Özellikle deniz üstü ve denizaltında geçen maceralarında adeta oşinografinin Indiana John’sudur, diyebiliriz. Geçmiş ile günümüz arasında çok ilginç bağlantılar kurar, hatta bazı kitaplarında buna geleceğe bilimkurgu benzeri(!) planları da dâhil eder. Merak uyandıran ve okuru hep bir takım soru işaretleri ile zinde tutmayı başaran bir eser. Birçok farklı mekânda ve hatta bazen farklı zamanda başlayan senaryonun kurgusu tüm bu karmaşıklığa rağmen neredeyse kusursuz ilerler.
Genelde kitapların girişinde yaşanan bir olay, ana senaryonun geçtiği yıllardan bazen 100 yıl bazen ise asırlar önce geçer. İkinci bölümden itibaren gelişen olaylar zinciri ile alakasını da kitabın ilerleyen bölümlerinin farklı kısımlarında kavrarsınız. Bu eserde 20. Yüzyılın başında ünlü Andrea Doria gemisinin Stockholm isimli başka bir gemi ile çarpışarak batması ile başlar. Gemiden kurtulan az sayıda kişinin birisi olan Angelo, gemi batarken yaşadığı ilginç bir olayı yaşadığı şok sonrasında zihnine
Dikkat spoiler içerir.
1900lü yıllarda Stockholm adında bir gemi Andrea Doria'ya çarpar ve iki gemi de batar. Bu gemide çok önemli bir eşya vardır ve Angelo adındaki görevli onu göremeden gitmek zorunda kalır. Yıllar sonra Fas sahillerinde arkeolojik bir araştırma yapan Nina adındaki kadın, burada Latin Amerika'ya ait bazı eşyalar bulur ama ekibi saldırıya uğrar. Kendisinden başka herkes ölmüştür. Kendisi de ölmek üzere iken son anda Numa bünyesindeki Kurt Austin ve Joe Zavala tarafından kurtarılır. Sonrasında yapılan araştırmalarda dünyada pek çok arkeolojik grubun saldırıya uğradığı tespit edilir. Bunların ortak noktası ile Kristof Kolomb'a ait keşiflerdir. Kardeşlik denen bir örgüt 600 yıldan beri Kolomb ile ilgili olarak birilerinin Kolomb'dan önce Amerikayı keşfettiğinin bilinmesini istemez. Günümüzde bu ekibin lideri Bay Halcon adında biridir ve yardımcısı Guzman ile sahibi oldukları bir arkeoloji vakfı ile işlerini gizleyip insanlara saldırmaktadır. Hatta bazı insanlar İnka hazinelerini satmak için Numa görevlisi Paul Trout'un eşi Gamay ve buluştuğu Profesör Chi'ye de saldırır ama zor da olsa Trout onları kurtarır. Bütün gizemin çözümü Andrea Doria'daki eşyadadır. Bu olaylar sırasında pek çok kez ölümden dönen Austin ve Zavala acaba gemiye zamanında gidip bu eşyayı bulabilecek midir? Angelo onlara yardım edecek midir? Austin ile Nina arasındaki ilişki nasıl devam edecektir? Halcon kötü emellerinde başarılı olabilecek midir? ABD'yi bölebilecek kadar parayı bu saklı hazinelerden temin edebilecek midir? Her zamanki gibi bir solukta okunan bir Cussler romanı.
YılanClive Cussler · Altın Kitaplar · 200062 okunma
Kitap gayet güzel, akıcı ve okunabilir bir kitap. Kitap sarıyor ve okurken keyif aldım. Herkese tavsiye ediyorum. Saçma sapan romanlar gibi değil, gerçekliklerle bağlantılı
YılanClive Cussler · Altın Kitaplar · 200062 okunma
Konu olarak gerçekten ilgi çekici bir mesele işlenmiş. Yanlız karakterlerin yüzeyselliği bir türlü kitabın içine tam olarak girememenizi sağlıyor. Onun haricinde genel itibariyle merak uyandıran ve okuru hep bir takım soru işaretleri ile zinde tutmayı başaran bir eser. Konusu gerçekten farklı ve kurgu hatasız. Karmaşık ve kusursuz kurgusu, ilginç konusu keşke daha göz alıcı dış mekan ve karaktererle perçinlenseymiş. Karakter oldukça bol ve silik. Duygular sığ. Ne kötü adamlar yeterince kötü ne de iyi adamlar olması gerektiği gibi iyi olmamışlar. Bir şeyler eksik. Tuzsuz ve lezzetsiz ama besleyici bir yemeğe benziyor. Yine de ölümüne futbol maçı bölümü oldukça yaratıcı ve sürükleyici bir bölüm olmuş.
YılanClive Cussler · Altın Kitaplar · 200062 okunma
ABD'li macera romancısıdır. En önemli karakteri deniz mühendisi, devlet ajanı ve maceracı Dirk Pitt'tir. Bir diğer karakteri ise Kurt Austin'dir. Yazarın pek çok kitabı arasında Titanik, Altın Buda, Sahra, Valhalla'nın Yükselişi ve Kayıp Kent gibi çok satanlar bulunur.
Hayatı
Clive Cussler, Aurora, Illinois'de doğdu. Çocukluğu burada geçen yazar iki yıl Pasadena Şehir Koleji'ne devam ettikten sonra, Kore Savaşı'nda hava kuvvetlerine girerek, Askeri Hava Nakliyat Servisi'nde uçuş teknisyeni ve uçak mühendisi olarak görev yaptı. Ordudan terhis olduktan sonra, ülkenin en ünlü reklam ajanslarından birinde, metin yazarı olarak hayata atıldı. Birkaç yıl sonra da sanat yönetmenliğine yükseldi.
Hollywood'da radyo ve televizyon reklam yazarlığı ve yapımcılığı yaptı. Cannes Film Festivali de dahil olmak üzere uluslararası alanda çesitli ödüller kazandı. Cussler 1965 yılında roman yazmaya başladı. Dirk Pitt'in maceralarını konu alan ilk romanı 1973 yılında yayınlandı. 1996 yılında yayınlanan ilk belgesel eseri "Deniz Avcıları", Deniz Koleji Guvernörler Kurulu ve New York Devlet Üniversitesi tarafından doktora tezi olarak kabul edildi. Yine aynı eserle Mayıs 1997'de Edebiyat Doktoru ünvanıyla ödüllendirildi. 1874 yılında kurulan kolej, o tarihten bu yana bu ödülü ilk kez vermiştir. Cussler'ın en çok satan 16. eseri Atlantis Bulundu Aralık 1999'da G. P. Putnum & Sons tarafından yayınlandı ve aylarca en çok satan kitaplar listesinde kaldı. 17. eseri Mavi Altın ve 20. eseri Valhalla'nın Yükselişi Ağustos 2001'de kitap piyasaya çıkmadan haftalarca önce Amazon.com'un en çok satan kitaplar listesinde, 1 numaraya çıktı.
Cussler'ın kitapları yüzden fazla ülkede kırk dile çevrilmişir ve yüz yirmi milyondan fazla, okuyucusu vardır. Cussler; batık gemileri bulup çıkarmakla, ün salmıştır. Ulusal Sualtı ve Denizcilik Kurumu'nun (NUMA) kurucusudur. Bu Amerikan denizcilik ve deniz kuvvetleri tarihi araştırması yapan, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Cussler, denizcilik uzmanı ekibi ve NUMA gönüllüleri tarihi değeri olan altmıştan fazla, sualtında bulunan batık enkazın yerlerini keşfetmiştir. Buldukları batıkları kanıtlayıp belgeledikten sonra, bunların çıkarılma haklarını hiçbir kâr amacı gütmeden, üniversitelere ya da yetkili devlet kuruluşlarına, devretmektedirler. NUMA, denizcilik tarihi ve bağış yapma hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler için, Eylül 1998'de bir internet sitesi kurmuştur. Su altında yaptığı olağanüstü keşifler nedeniyle, Lowell Thomas madalyasıyla ödüllendirilmiştir.
1955 yılında Barbara Knight'la evlenen Cussler'ın; üç çocuğu ve iki torunu vardır. 24 Şubat 2020 tarihinde Scottsdale, Arizona'daki evinde ölmüştür.