Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Astronomiyi Temel Alan Bir Varsayım

Yıldızlardan Ebediyete

Louis Auguste Blanqui

Yıldızlardan Ebediyete Hakkında

Yıldızlardan Ebediyete konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
8/10
2 Kişi
18
Okunma
7
Beğeni
824
Görüntülenme

Hakkında

Blanqui’nin 1872’de Taureau Kalesi hapishanesinde kaleme aldığı Yıldızlardan Ebediyete, 19. yüzyılda bilimle yakınen ilgilendiklerini bildiğimiz sosyalist ve anarşist düşünürlerin oluşturduğu geleneğin en şaşırtıcı halkalarından biri. 1930’lu yılların ortalarında Benjamin ve Borges’in ayrı ayrı keşfetmesine kadar unutulmuş olan bu metinde, devrinin bilimsel bulgularını bir araya getirerek son derece özgün bir tür “paralel evren” ve “ebedi dönüş” kuramı geliştiriyor Blanqui. Kant’ın Pratik Aklın Eleştirisi’nde yaptığı o müthiş tespitin bir kişide can bulmasıyla karşı karşıyayız: “Zihni hep yeni ve gittikçe artan bir hayranlık ve huşuyla dolduran iki şey var: Üzerimdeki yıldızlı gökyüzü ve içimdeki ahlak yasası.” İçindeki ahlak yasasının basıncıyla devletin yasalarına karşı çıkarak devrimci olmuş birinin, üstelik de özgürlüğü devlet tarafından gasp edilmişken, göklerdeki yıldızlara dair yazmasında müthiş maneviyat telkin edici bir şeyler olduğuna inanıyor ve bu güzel kitabı kavranmasını ve bağlamsallaştırılmasını kolaylaştıracak metinlerle birlikte sunuyoruz. Tuncay Birkan, Sunuş’ta bilim karşısındaki şüpheciliğin bazı haklı gerekçelerle yaygınlaştığı uzun bir dönemin ardından Blanqui’ninki gibi “antika” metinleri yayınlamak ve okumaktan ne beklenebileceğini anlatıyor. Jacques Ranciére, 19. yüzyıla bakınca sadece pozitivizme, eğitime ve mekanik determinizme duyulan safdillik derecesinde bir inanç görenlerin fena halde yanıldıklarını gösteren bir figür olarak ele alıyor Blanqui’yi. Aykut Çelebi Borges’in ve özellikle de Walter Benjamin’in eserlerinin kılcal damarlarında bu ayrıksı metnin yarattığı derinlemesine etkinin izlerini sürüyor. Berna Kılınç ise metnin bilim tarihi içindeki yerini, 19. yüzyıldaki bilimsel faaliyetlerin ayrıntılı ve zihin açıcı bir haritasını sunarak anlatıyor ve kitaptaki astronomi tezinin bugünün bilimsel bakışı açısından ne ölçüde savunulabilir olduğunu değerlendiriyor.
Çevirmen:
Cemal Yardımcı
Cemal Yardımcı
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 192Basım Tarihi: Ekim 2015Yayınevi: Metis YayınlarıOrijinal Adı: L’éternité par les astres
ISBN: 9786053160151Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 41.9
Erkek% 58.1
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Louis Auguste Blanqui
Louis Auguste BlanquiYazar · 2 kitap
1805 Puget/Théniers-1881 Paris), Fransız devrimcisi. Hukuk ve tıp öğrenimi gördü. Saint-Simon, Fournier ve özellikle Babeuf'ün düşüncelerine yakınlık duydu. 1830 Devrimi'ne katıldı, ancak "Temmuz Monarşisi"nin liberalizmi, onu düş kırıklığına uğrattı. 1839'daki başarısız bir ayaklanma girişiminden sonra ömür boyu hapse mahkûm edildiyse de bozuk sağlığından ötürü 1847'de serbest bırakıldı. 1848 Şubat Devrimi'ne katıldı, fakat daha sonra Kurucu Meclis'i devirmeye kalkıştı. Bu yüzden tekrar hapse atıldı (1848-1859 ve 1861-1865 arası). 1870'te Paris'te 4.000 kişilik gizli bir örgüt kurdu ve sokak gösterileri düzenledi. Paris Komünü kurulduğunda yeniden tutuklu olmasına karşın, Komün'ün geçici başarısında önemli bir rol oynadı. Komün'ün ezilmesinden sonra tekrar ömür boyu hapisle cezalandırıldı. 1879'da serbest bırakıldı. "Profesyonel devrimci" fikrini ve devrimci partilerin askerî bir örgüte sahip olmaları gerektiğini ilk olarak ortaya atan, Blanqui'dir. Genellikle Karl Marx'a mal edilen "proletaryanın diktatörlüğü" deyimini de ilk kez onun kullandığı ileri sürülmektedir.