Nehcus-sülûk Fî Siyâsetil Mülûk

Yönetenlerin Yönetimi

Abdülkahir Sühreverdi

Yönetenlerin Yönetimi Gönderileri

Yönetenlerin Yönetimi kitaplarını, Yönetenlerin Yönetimi sözleri ve alıntılarını, Yönetenlerin Yönetimi yazarlarını, Yönetenlerin Yönetimi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
248 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Kitabın yazarı Ebu'necib Sühreverdi 1097-1168 yılları arasında yaşamış ve özellikle fıkıh ve hadis ilmi konularında derinleşmiştir. Bu eserinde de siyaset ve ahlak ile ilgili konuları işlemiş ve Eyyubi hükümdarı Selahaddin Eyyubi'ye takdim etmiş. Eser Selahaddin Eyyubi nezdinde büyük bir hüsn-ü kabul görmüştür. Rivayete göre kitabın Arapça aslı bilhassa Yavuz Sultan Selim zamanında padişah tarafından dikkatle müzakere olunmuş. Kitabın ilk Türkçe çevirisini I. Abdülhamid Han devrinde Nahifi Mehmet Efendi yapmış. Kitabın Osmanlıca çevirisinin de çok sayıda el yazması nüshaları mevcuttur. Tarihçi Naima bu kitap için "Bu kitabın bir memleketin idaresinde kendisinden faydalanmak hususunda paha biçilmez büyük bir hazine olduğuna yemin ederim" demiştir. Kitap toplam 20 bölümden oluşuyor. Günümüz Türkçe çevirisi gayet güzel. Tavsiye ediyorum.
Yönetenlerin Yönetimi
Yönetenlerin YönetimiAbdülkahir Sühreverdi · Tercüman 1001 Temel Eser Yayınları · 022 okunma
Topluluk arasında yöneltilen öğütler genellikle yerini bulmaz, askıda kalır ve boşa gider.
Sayfa 176 - Tercüman 1001 Temel EserKitabı okudu
Reklam
Devlet başkanının işlerinin düzensizliğine beş şey delildir: 1. Devlet işlerinin iç yüzünü bilmeyen, anlamayan, tecrübesiz genç kişileri memleket işlerinde yetkili sayıp önemli mevkilere getirmek... 2. Dostlarına zulüm ve eziyet etmek... 3. Devlet başkanının vergide adaletten ayrılması ve vergi işlerinde millete güven vermemesi... 4. Bir görevlinin büyük bir mevkiye yükseltilmesinin veya azledilmesinin; bir devlet görüşü ve tedbir niteliğinde olmayıp nefse uyularak hissi sebeplerle yapılması.. 5. Öğüt veren akıllı kişilerin ve haksever görüş sahiplerinin küçük görülmesi.
Sayfa 139 - Tercüman 1001 Temel EserKitabı okudu
Cimrilik, korkaklık ve hırs bir huydur ki, hepsi suizandan (kötü zan, kuşku) doğar. Yani; gerekli yerlere harcamakla servetinin biteceğini zanneden kişi cimri, cesurluğun gerektiği yerde cesur davranınca başına bir felaket geleceğini zanneden kişi korkak, yırtınırcasına açgözlülükle her şeye sahip olmak için atılıp kazanacağını zanneden kişi de hırslı olur.
Sayfa 137 - Tercüman 1001 Temel EserKitabı okudu
Senin görüşündeki isabet yarımdır. Seni seven samimi bir kardeşinle istişare edersen görüşündeki isabet tamamlanır.
Sayfa 132 - Tercüman 1001 Temel EserKitabı okudu
"İstişare, doğru yolu bulmanın ta kendisidir! Her kim ki, kendi görüşünü beğenip başkası ile istişareye muhtaç olmadığını düşünür ve müşavereye lüzum görmezse elbette yapacağı işte hata meydana gelir." Hazreti Ali
Sayfa 132 - Tercüman 1001 Temel EserKitabı okudu
Reklam
98 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.