Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yorumsuz

Alev Alatlı

Yorumsuz Gönderileri

Yorumsuz kitaplarını, Yorumsuz sözleri ve alıntılarını, Yorumsuz yazarlarını, Yorumsuz yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir çınarı daha yolcu etmenin üzüntüsü ..Rabbim rahmet etsin!!
Arsız, densiz, ilkesiz, haddini bilmez, bayağı isen, yanımıza uğrama! Küstah, mürai, tufeyli, zevzek, müptezel, basmakalıp isen, kapımızı çalma! Palavracı, korkak, kalleş, ahlâksız isen, eşiğimizi geçme! İçtenliksiz, sevgisiz, pespaye, paçoz isen evimize gelme! Çilehanedir burası, hoşgörü dergâhı değil. Ahde vefa bilmez, tövbe tutmaz isen, sakın gelme!
Masumiyetimizin ölümcül dezavantaja dönüşmesini önlemek zorundayız!
Reklam
178 syf.
·
Puan vermedi
Alev Alatlı hocanın yazılarının tekrar tekrar okunup tefekkür edilmesi gerekiyor.Geleceğin geçmişte saklı olduğunu,Doğu ve Batı medeniyetlerinin ne olduğunu,olması gerekenle olanın tespitini her daim gözümüzün önüne getiriyor.
Yorumsuz
YorumsuzAlev Alatlı · Zaman Kitap · 200814 okunma
"Kahramanlık" esası itibariyle "harici", "yiğitlik" ise esası itibariyle "dahili" dilerseniz, bâtıni bir mücadeleye göndermedir. Bahis konusu "mücadele",rahmetli Cemil Meriç'in "Bu Ülke"nin giriş sayfasındaki "Kavga insanla kader arasında değil artık insanla kelime arasında..." cümlesiyle ışık tuttuğu, "varoluş mücadelesi"dir ki, güvenlik içinde,"rahat yaşama,"kavgasının çok ötesinde Kur'an'ın "eşrefi mahlukat" olarak tarif ettiği "insan olma" mücadelesini ifade eder.
Tarih,kanlı ihtilaller de dahil olmak üzere yeryüzünde hiçbir değişimin hudayinabit olmadığını da söylüyor. Osmanlı egemen sınıfları güç ve itibar kaybına uğramışlarsa,20.yüzyılın dayatmalarını göğüsleyebilecek idarî verimliliği gerçekleştirememiş, İmparatorluğun kaynaklarını gerektiği gibi yönetememiş olmalarındandır.
Reklam
Hiçbir şeyi değiştirmemenin her şeyi muhafaza etmeyi garantilemediğini bizden iyi bilen olmasın.Muhafaza ettiğimizi sandığımızın gıyabımızda değişiverdiğini hatta değişim sellerinin altında kalabildiğini,bizden iyi bilen olmasın.
"Mahalle"nin simgelediği asude zamanların hasletlerinin, fırtınalı bir "şimdi"yi göğüslemeye yetmeyeceğini; sorunlar yığıldıkça yeni şeyler düşünmek,yeni bir şeyler yapmak zorunluluğunu,bizden iyi bilen olmasın.
Var olmak,değişmek; değişmek,olgunlaşmak, kendini sürgit yenilemek demek.İster Sultan Abdülhamid'in zamanı olsun,ister Kemal Atatürk'ün,ister İnönü'nün,ister Menderes'in, "zamanlar"dan birisini seçip,sonsuza dek sürdürmeye kalkışmanın abesle iştigalin ta kendisi olduğunu da bizden iyi bilen olmasın.
Akan ırmağa iki kez giremeyeceğimizi; her yokuşun bir inişi,her inişin bir yokuşu olduğunu, çemberin başlangıç noktasının aynı zamanda bitiş noktası olduğunu,bizden iyi bilen olmasın.
Reklam
Harvard Üniversitesi'nin sosyoloji fakültesinin Rus asıllı kurucusu Pitirim Sorokin,çağın ruhunu şu cümlelerle özetler: "Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra olan bitenin beni şaşkına çevirdiğini itiraf etmekten utanmıyorum.Beklediğim,barışın tekâmülüydü,savaşın değil.Toplumun barış içinde yeniden şekillenmesiydi,kanlı ihtilâller değil.Hümanizmaydı,kitle katliamları değil.Arıtılmış demokrasilerdi,keyfi diktatörya değil.Bilimin ilerlemesiydi,propagandanın ve gerçeğin yerine geçen otoriter sloganlar değil.Her cephede ilerlemeydi,barbarlığa geri dönüş değil!
Kadim değerlerle rabıtası kesilen özgürlüklerimizin şerden yana bükülmelerini önlemenin yollarını bulmak zorundayız. Yasaların tanıdığı haklardan, insanlık veya Allah adına feraket etmenin  garipsenmediği bir yeni düzen getirmek zorundayız. İnfaz yasalarının uygun olması gereken ulkemizde ölen çocukların hesabının sorulamadığı bir nizam inşa edildi ve yerleştirildi.