Yükseklerde

Can Yayınları
Orijinal Adı:
Up Above the World

2021 80. kitabı
Gizemli,gerilim dozu tadında bir yolculuk hikayesi.Yazar Paul Bowles'i ilk kez okudum.Tam filmlik bir roman. Okurken sahneler gözünde canlandı. Olaylardan çok karakter analizleri ile gerilim yaratılmış.Yaşlı profesör genç karısı, yakışıklı bir zengin ve metresi ile yakın arkadaşı ana karakterler.Karakter tahlilleri çok inandırıcı.Romanı iyi yapan özelliklerinden bir tanesi bu. Diğeri de çevirisi.
2020 1. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2020 23:43
Uğraşılmış başarılı sayılabilecek bir kurgu, okurken sürekli bir gariplik ve gizem hissi yaratmaya çalışmış. Bir yere kadar ben de bu duyguyla okudum. Yazar bu duyguyu olaylarla değil karakterler üzerinden vermiş. Dolayısıyla başlarda tamamen karakter kurgusu ile ilerliyor kitap. Önce derinlemesine karakterleri kurup sonra olayları bağlıyor. Genelde bu tarz anlatımları çok severim yazar da sürpriz sonla bitirmek istemiş ama benim için çok tahmin edilebilir oldu. Çünkü karakterlerin hiçbiri tam oturmamıştı gibi hissettim (kültür farkından da kaynaklı olabilir). Hal böyle olunca ayrıntılara fazla takılmaya başladım ve olay çözüldü. Keşke gizem katmak için o kadar bariz bir çaba vermek yerine daha doğal bir akış seçseydi. Sonunda gerçekten şok edebilirdi.
YÜKSEKLERDE / PAUL BOWLES
2020 4. kitabı
Yaşlı bir Amerikalı profesör ile çocuğu yaşındaki karısı, kendilerini Latin Amerika’nın gizemli ortamında gelişen bir öykünün içinde bulurlar. Genç ve yakışıklı Grove ve güzel metresi Luchita’yla tanıştıktan sonra profesör ile karısının dingin yolculuğu, yerini anlaşılmaz olaylarla dolu bir serüvene bırakır. Görünüşte rastlantısal olan bu tanışma, romanın baş kişilerinin hayatını tümüyle değiştirir, beklenmedik bir sona ulaştırır. İkinci Dünya Savaşı sonrası Amerikan edebiyatının seçkin adlarından Paul Bowles’un en nitelikli romanı olarak tanımlanan Yükseklerde, baştan sona şaşırtmacalarla dolu, sürükleyici bir serüven. Yazar mekanı bir karakter olarak işlemiş. İlginç çiftin ilişkilerindeki çarpıklıklar, Latin Amerika’nın sıcağı, boğucu havası ve tropik ortamıyla iyice kasvetli bir hale geliyor. Öyle ki okurken sizde roman karakterleri ile birlikte sıcaktan boğulup, nefes alamıyorsunuz. Her şey bir tesadüf gibi gözükürken, rastlantıların sonu gelmezken kendinizi bir anda ince ince motif gibi işlenmiş bir planın içinde buluyorsunuz. Ve olayları anlayıp, çözmeye çalışırken şaşırtıcı bir sona ulaşıyorsunuz. Kitabı okurken aklınıza ister istemez Latin Amerika'da geçen Yüz Yıllık Yalnızlık, Kolera Günlerinde Aşk, Tarçın Kokulu Kız gibi kitaplar geliyor. Gözünüzün önüne ise Evita, Motosiklet Günlüğü, Örümcek Kadının Öpücüğü gibi filmler geliyor. Ama nedense özellikle boğucu sıcakların anlatıldığı bölümlerde benim gözümün önüne; uçak kanadının gölgesine uzanmış, şapkasını yelpaze gibi kullanan "Mister No" geldi. Kendisi en sevdiğim karakter, favori çizgi romanımdı. Sıcaktan bayılıp, karakterleri tanıyıp, olayları anlamaya çalışırken, tenis topu gibi şoktan şoka giriyor, bir bilinmezden bir anlaşılmaza sürükleniyorsunuz. Her şey ağır çekim film gibi hareket ederken, zaman
YükseklerdePaul Bowles · Can Yayınları · 201867 okunma
Güzel Bir Panaroya, Zayıfımsı “Meh” Bir Son?
2019 29. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2019 21:13
Popüler kültür üncelemeleri dersi için okuduğum bu kitap, beni şaşırttı. Ne yazık ki 5.bölüme kadar. Kitabın başlarında olan gariplik hissi, ve yarattığı panaroya çok güzeldi ve atmosferi güçlüydü. Gerisi ise meh. Üstüne saatlerce konuşulabilecek bi nokta yok. O yüzden uzatmak da gereksiz. İndirimde baskısı bulursanız alın okuyun ama sonu güzel bir tat vermeye bilir. O da okuma zevkinize bağlı. Fakat yine bu kitap yerine daha güzel ve sonu daha etkili hikayeler okuyabilirsiniz.
2020 56. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2020 22:20
Kitabın kapak tasarımının şıklığına ve konusuna aldanıp okumaya başladığım bir kitap. Beklentilerimi hiç karşılamadı. Beni ilk bölüm haricinde hiç merak ettirmedi. İlk bölümlerde de bir kadının amacını anlamadığım için merak etmiştim zaten. Bir süre sonra her şey zorlama olmaya başlıyor ve sonunu çoktan tahmin ediyorsunuz. Merak duygusunu hissetmek için okuyacaksanız bence tercihiniz bu olmasın. İlk birkaç bölümün hatrına 4 puan veriyorum.

Paul BowlesYazar · 4 kitap
Paul Bowles (tam adı Paul Frederic Bowles, d. 30 Aralık 1910, Jamaica, Queens, New York – ö. 18 Kasım 1999, Tangier, Fas), ABD'li yazar,besteci ve gezgin. En ünlü romanı, Çölde Çay adıyla filme de uyarlanan The Sheltering Sky (Esirgeyen Gökyüzü)'dür. Bernardo Bertolucci'nin yönettiği 1990 yapımı filmde John Malkovich ve Debra Winger oynamıştır. Time dergisi tarafından 1923’den beri İngilizce’de yazılmış en iyi 100 kitap arasında gösterilen Esirgeyen Gökyüzü insan ruhunun ıssızlığını ve yalnızlığını sorgular. Romanın, yazarın iyi bildiği Sahra Çölü'nde geçmesi de bu sorgulamayı simgeselleştirir. Bowles 89 yıllık yaşamının 53 yılını Morocco'da geçirmiştir. Yine bir yazar olan Jane Bowles ile evli olan Paul Bowles, kısa öykülerini topladığı 14 kitabının yanı sıra, 3 cilt şiir kitabı, sayısız çeviri, gezi yazısı ve bir otobiyografi yayımlamıştır. Yazılarında yüksek oranda "rahatsız edici" öğeye yer verir. Bowles, ayrıca, müzik etnoloğudur. Geleneksel Fasmüziğine hayran olmuştur. 1991 yılında, Rea Kısa Öykü Ödülüne değer görülmüştür.