Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yunanlar Kendi Mitlerine İnanmışlar Mıydı?

Paul Veyne

Yunanlar Kendi Mitlerine İnanmışlar Mıydı? Gönderileri

Yunanlar Kendi Mitlerine İnanmışlar Mıydı? kitaplarını, Yunanlar Kendi Mitlerine İnanmışlar Mıydı? sözleri ve alıntılarını, Yunanlar Kendi Mitlerine İnanmışlar Mıydı? yazarlarını, Yunanlar Kendi Mitlerine İnanmışlar Mıydı? yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sonuç olarak, her şey tarihten ibaret olsaydı ve yer­ yüzündeki devrimler kadar da farklı çokgenler olsaydı, beşeri bilimlerin bugün hala söz ettikleri şey ne olurdu? Bu bilimler bize Yunan miti konusunda tarihin öğretemeyeceği bilgiler sunabilir miydi?
Bu anlayış Platon'un zor bir cümlesinin, Yasalar, 677 C, anahtannı içinde taşır; Pla­ ton'a göre; eğer insanlığın büyük bir kısmı periyodik olarak tilin kültürel kazanımlanyla birlikte yok olmasaydı, (geçmişte yapılanlann yeniden keşfedilmesinden başka bir şey olmayan) keşifler için yer kalmazdı.
Reklam
Örneğin, Yunan efsanesi felsefenin başlangıcını şöyle yorumlayacaktır. İlk kez Thales bulmuştur her şeyin anahtarını: "Her şey sudur." Acaba Thales dünyanın tekliğini açıkça ifade ediyor muydu? Sonu monizme, Varlık sorununa ve doğanın tekliği sorununa çıkması olası bir yolda mıydı? Aslında, efsaneye bakılırsa, bu tez ne metafizik ne de antolojikti, daha çok alegorik... ve kimyasal bir tezdi: Her şey sudan oluşmuştu, tıpkı bizim için deniz suyunun klor ve sodyumdan oluşmuş olması gibi... ve her şey sudan oluştuğu için, her şey geçip gider, ilerler, değişir, kaybolurdu. Tuhaf bir kimya: Bu kimya farklı bileşiklerin basit bir tek cisimden oluştuğunu nasıl ileri sürer? Bunu ileri sürmüyor; hem bu bir açıklama değil, bir anahtardır ve bir anahtarın da basit olması gerekir. Peki bu bir monizm mi? Değil: Bilmecenin "çözümünden" monizm nedeniyle tekil olarak söz etmiyoruz. Kaldı ki, anahtar bir açıklama değildir. Açıklama bir olayı açıklığa kavuştururken, anahtar sırrı unutturur, gölgede bırakır, onun yerini alır, tıpkı duru bir cümlenin, ilk yapılan karışık ve az anlaşılır açıklamayı gölgede bırakması gibi. Thales, öyle Yunan felsefe geleneğinin gözünde canlandırdığı gibi, dünyayı kendi çeşitliliği içerisinde açıklamaz: Bu konuda, hemen unutuluveren bilmecemsi bir karışıklığın yerini alan hakiki anlamı, yani "su"yu gösterir. Çünkü, bilmecenin yalnızca çözüme götürmeye yarayan metni unutulur.
Sayfa 48
Derede küçük dalgaların ortasında yüzen çocuk şöyle diyordu: "Dere kaşlarını çatıyor"; böyle bir ifade ciddiye alınsaydı mit olurdu; fakat, çocuk bunu söylerken aynı zamanda derenin su olduğunu ve buradan su içilebileceğini vs. biliyordu. Aynı biçimde, ilkel bir insan doğanın her yerinde ruhlar görebilir, yatıştırmak ya da yüceltmek istediği, hisseden ve hareket eden bir gücü bir ağacın içine yerleştirebilir; bununla birlikte, aynı insan bir başka seferinde, yakacak veya yapı malzemesi çıkarmak için bu ağacı kesmekten de geri durmaz."
Sayfa 32 - Dipnottan
İnançlarımızın doğruluğu, içerdikleri konunun doğruluğuyla ölçülmez. O yüzden bunun basit nedenini anlamak gerekir: hakikatlerimizi üreten bizleriz, bizi inanmaya iten şey gerçeklik değildir. Çünkü bu gerçeklik kabilemizin yaratıcı hayal gücünün bir ürünüdür.
Sayfa 225 - Alfa KitapKitabı okudu
Çünkü dinle ilişkisi en zayıf mitolojilerden biri olan yunan mitolojisi aslında tamamen halka dayanan edebi bir türden başka bir şey değildir; eğer edebiyat sözcüğü gerçeklik ve kurmacanın birbirinden ayrılmaya başlamasından önce, yani efsanevi öğelerin serinkanlılıkla kabul edildiği zaman için geçerliyse bu mitoloji geniş kapsamlı ve özellikle de sözlü bir edebiyattır.
Sayfa 42 - Alfa KitapKitabı okudu
Reklam
Biz modernler ise, artık tekerrüre değil, evrime inanıyoruz: Çünkü insanlık uzun süre çocuk olarak kaldı, şimdi büyüdü ve artık mitlerden söz etmiyor.
Sayfa 243Kitabı okudu
Cicero
"bana bir şeyin nasıl bir zamanlar mümkün olduğunu ve bugün mümkün olmaktan çıktığını söylerseniz memnun olurum."
Sayfa 146Kitabı okudu
Genç Aristoteles ise, hala şu sorunla cebelleşecektir: Her şeyin geçici olduğunu savunan ilkenin kendisi de geçici olmalıdır fakat bu ilke ortadan kalkarsa, o zaman şeylerin yok olması durur.
Sayfa 144Kitabı okudu
Yalanların asıl sorumlusu saflıktı; yeryüzünde daha az saf olsaydı, masalcı da daha az olurdu.
Sayfa 123Kitabı okudu
139 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.