20. Yüzyıl: Yeni Bir Dünyanın Aranışında

Yüzyılların Gerçeği ve Mirası VI

Server Tanilli

Yüzyılların Gerçeği ve Mirası VI Gönderileri

Yüzyılların Gerçeği ve Mirası VI kitaplarını, Yüzyılların Gerçeği ve Mirası VI sözleri ve alıntılarını, Yüzyılların Gerçeği ve Mirası VI yazarlarını, Yüzyılların Gerçeği ve Mirası VI yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Altın çağ”, geçmişte değil gelecektedir. Ve gelecek uğrunda mücadele ettiğimiz oranda güzelleşecektir. İnsanın gerçekten insanca yaşayacağı dünya, bize gökten, “vaad edilmiş” değildir, onu biz kendi ellerimizle kuracağız.
Şu yaşadığımız yıllarda, her ulusun kendi yağıyla kavrulması ve belli sınırlar içinde iktisadî milliyetçilik yapması elbette dar görüşlülüktür; insanlar ve sermayeler gibi, ürünler de alabildiğince genişliğine dolaşmalıdır.
Reklam
Devletlerin Genel Bunalımı
Devlet, ya Üçüncü Dünya’da -örneğin Afrika’da- olduğu gibi neredeyse yok hükmünde, ya da Latin Amerika’da görüldüğü gibi rüşvetin kokuşmuşluğu içinde, ya da Kuzey’in gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi, mali, siyasal ve idari skandalla da çalkalanıyor; politikayla maliyenin gizli anlaşmalar içinde oluşu, çevrilen “işler”, politikanın imajına zarar veriyor ve bu tür çürümüşlükler, aşırı milliyetçi akımların palazlanıp ilerlemesine de yol açıyor.
90’lı yılların başında, bulunmaz Hint kumaşıymış gibi göklere çıkarılan Fukuyama adlı bir Amerikalı, “Tarihin sonu geldi; dünya, liberalizmin tek ideoloji olarak egemen oluşu sayesinde sonsuz mutluluk çağına girmiştir” yollu bir şeyler yazınca, Fransız yazar Alain Minc de, dayanamayıp Yeni Ortaçağ adlı bir kitap kaleme almıştı ve orada özetle şunları söylüyordu: “Tam tersine, başı boş ekonomilerin, düzensizliğin, yolsuzluğun,mafyaların, din ve mezhep kavgalarıyla etnik boğuşmaların yaygınlaştığı yeni bir Ortaçağ’a giriyoruz”. Gelişmeler, Alain Minc’i haklı çıkarmıştır.
Yeni Bir Dünya
Aslında bütün bunlar, bir azınlığın değil, tüm insanların insanca yaşayacakları “yeni bir dünya” kurmaya bağlı; Başta insanların sömürülmediği böyle bir dünyada, sadece onda, başka insanlara olduğu kadar doğaya, öteki canlılara ve hayvanlara saygının koşullarını yaratmış olacağız. Geleceğe kaygılı, gözlerle baktığımız, ama insanca bir dünya yaratmamızın da bize bağlı olduğu bir tarih aşamasındayız
Bilinçlenme ağır ağır olacak..
Bilinçlenme ağır ağır olacak... Ancak bir nokta var ki, tekniğin yararları yanında, doğurduğu tehlikeleri bütün sonuçlarıyla görebiliyoruz. Neler onlar? Sanayileşme kaçınılmaz, artık biliyoruz bunu; ama sanayi, adım attığı yeri kirletiyor. İnsanı ve doğayı bir yana bırakıp körü körüne bağlanılmış bir “rant ekonomisi”, doğa kıyımlarına yol açıyor.
Reklam
67 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.