Esrarengiz Avrupalı

Zaharoff-L'européen mystérieux

Zaharoff (Esrarengiz Avrupalı)
2018 120. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2018 17:37
Basil Zaharoff, 1849 yılında Osmanlı Devleti sınırları içinde yer alan Muğla'da doğdu. Aslen Rum'dur. İntenette Basil Zaharoff üzerine yazılmış çok sayıda bilgi ve belgeseller mevcut. Ayrıntılı hayat hikayesini oralardan da edinebilirsiniz. Bu kitap neyi anlatıyor? Richard Lewinsohn tarafından yazılan bu kitap, Zaharoff'un yaşarken hakkında yazılmış 5 kitaptan biridir. 1929 yılında Fransızca yayımlandıktan sonra farklı dillere de çevrilmiş. Okuduğum bu kitap 1929 tarihli kitaptan mı tercüme edilmiş yoksa daha sonraki baskılardan mı tercüme edilmiş bununla ilgili bir bilgi yok. Bu sorgulamayı şu an internetimiz var ve genel ağ sayesinde her yere kolay bir şekilde ulaşabildiğimiz için yapıyoruz. Ama bu kitabın 1991 tarihinde basıldığını ve okurken de bu bilginin dikkate alınmasında yarar olduğunu düşünüyorum. Silah tüccarı Zaharoff'un yaşam öyküsünü okuyoruz. Kitap 12 bölümden oluşuyor. Birinci bölümde doğum, ailesi, göç etmesi, soyadı değişikliği ve yaptığı işler yer almaktadır. Doğumu ve vaftiz töreni anlatılıp isim olarak da büyükbabanın ismi olan Zakharios (Zekeriya) ve babanın adı olan Basileios olarak, Zakharias Basileios Zaharoff'un 6 Ekim 1849 yılında Muğla'da doğduğu kayıtlara işlenir. Doğduğu ortam, daha sonra İstanbul'a gelişleri ve İstanbul'da yaşayan Rumların durumu hakkında kısa bilgiler de veriliyor. Kitabı okuduğumuzda yazarın Zaharoff'u yücelttiği yerleri de görmekteyiz. Bazı yerlerde sanki Zaharoff'un avukatıymış gibi davranarak ona isnat edilen suçlamalara karşı, kendi inandığı düşünceler doğrultusunda karşı çıkar. (Bununla ilgili olarak kitabın özellikle dayısı ile ilgili kısımlara bakılabilir. Buraya yazmadım) İkinci bölümde ise Osmanlı Devleti'nin dışına çıkması ve yaşadıkları; üçüncü bölümde ise Atina'daki yaşamı ve çalışmaları; dördüncü
Tarih
ZaharoffRichard Lewinsohn · İletişim Yayınları · 19917 okunma
sir zaharoff
2020 70. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2020 23:47
Zaharoff belki bizim ülkemizde çok iyi anılmaz ama bana göre dünyanın en iyi pazarlamacısıdır. Bir çok devletin yönetimi yöneten zeki bir adam. Beyneminel düşünen ve vizyon sahibidir. Kendisi hakkında daha çok bilgiye ulaşmak isterim. Bu kitabı okuduğumda Rockefeller ailesi ve Rothschild ailesi tarafından desteklenen bir insan diye düşünüyorum. Aksi durumda o durumda bu adama yol vermeleri mümkün değil.
Siyaset
ZaharoffRichard Lewinsohn · İletişim Yayınları · 19917 okunma

Richard LewinsohnYazar · 2 kitap
Richard Lewinsohn ( Graudenz'de 23 Eylül 1894 doğumlu , 9 Nisan 1968'de Madrid'de öldü). Alman yazar . Morus ve Campanella takma adlarıyla çok sayıda metin ve kitap yayınladı. Lewinsohn, 1894'te, daha sonra Batı Prusya kale kenti Graudenz'de, tuğla sahibi Salomon Lewinsohn'un oğlu olarak doğdu. Annesinin adı Monna Brilles'di. 1913 yılında mezun olduktan sonra Lewinsohn Münih, Göttingen, Jena, Bonn ve Berlin'de tıp ve ekonomi eğitimi aldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında, ileriye dönük bir doktor olarak bir ön hastane trenine liderlik ettiği söylenir. Tıptaki tezi 1919'da Karsinom ve Travma adı altında ortaya çıktı. Savaştan sonra, Berlin Sosyal Hijyen Enstitüsü'nde çalıştı. 1923'te yayınlanan siyaset biliminde doktora tezinin başlığı sosyalizm ve nüfus politikasıydı . Zaharoff. L'Européen mystérieux avec une lettre de M. Skouloudis, ancien président du Conseil et ancien ministre des affaires étrangères du royaume de Grèce, Payot, 1929 (Esrarengiz Avrupalı- Basil Zaharoff - 1929 )