Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zamanın İçinden Zamanın Dışından Gelenek ve Modernlik Arasında

Besim Dellaloğlu

Zamanın İçinden Zamanın Dışından Gelenek ve Modernlik Arasında Sözleri ve Alıntıları

Zamanın İçinden Zamanın Dışından Gelenek ve Modernlik Arasında sözleri ve alıntılarını, Zamanın İçinden Zamanın Dışından Gelenek ve Modernlik Arasında kitap alıntılarını, Zamanın İçinden Zamanın Dışından Gelenek ve Modernlik Arasında en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bugüne gelene kadar görüldü ki yarınlar bugünlerden daha iyi olmuyor bir türlü.
Reklam
Yolda olmak
Eve dönse bile bir filozof artık yola çıkan kişiyle aynı değildir. Dolayısıyla dönülebilecek bir ev yoktur artık. Herkesin yolu kendi evidir.
Hakiki yolcu melankoliktir.
Yolculuğa dönüş bileti olmadan çıkılır. Öteki türlüsü tu­rizm olur. Turist kendini ve dünyasını evinde bırakarak yola çıkar. Yolcu ise kendini ve tüm dünyasını valizine sığdırır. Yolcu dönmek için yola çıkmayandır. Yolculuk, hep dönüp durmaktır. Dönüş bileti turistin kendilik bilincidir. Yolcunun kendilik bilinci ise yolun ta kendisidir. Dolayısıyla yolcunun sabit bir "ben"i yoktur. Turist yolda "öteki"ni arar, yolcu ise kendini. Turist hep "tipik'' olanla ilgilenir. Çünkü "tipik" olan hep "öteki"dir. Kendisi ise "farklı"dır. Yolcu ise hem kendisi hem ötekidir. Yolcu "kendi"nin "öteki"lerden oluştuğunu bi­lendir. Yolcu kendinde ötekini, ötekinde kendini arayandır. Yolcu arar. Turist bulur. Aramak ile bulmak arasında bir ilgi yoktur. Bulanlar genelde aramayanlardır. Arayanlar ise bul(a)mayanlar.
Sayfa 19
Türkiye solculuğunun temel sorunları aslında bu genetikten geliyor. Biz Türkiye solcuları cumhuriyet öğretmeni ebeveynlerimizin yaramaz çocuklarıyız. Kemalizmin çizdiği bir çerçevenin marjinalleriyiz. Türkiye solculuğun en büyük trajedisi bence kendini Kemalizmden bir türlü özgürleştirememesidir. Oysa Kemalizmin bir varyantı olarak solculuk artık bu ülkede tarihsel ve sosyolojik olarak mümkün değildir.
Modernizm bir büyüdür. Sanat hakikatin zeminidir, mekanıdır, yuvasıdır. Estetik denen zırh ya da büyü de, onu kem gözlerden korur.
Sayfa 40 - Heretik YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Felsefe her zaman ufka dairdir. Ufuk hep önde, fakat ulaşılmazdır. Filozof ne kadar yaklaşmaya çalışırsa çalışsın, o hep uzakta kalır. Çünkü adı üzerinde o ufuktur. Yeryüzüyle gökyüzünün birleştiği nokta. Ancak herkes bilir ki, aslında ufuk yoktur, çünkü yeryüzüyle gökyüzü gerçekte hiçbir zaman birleşmez. O halde felsefe nafile bir uğraştır. Var olmadığı bilinen bir şeyin peşinden koşmaktır. Felsefe aynı zamanda şimdiye dairdir. Felsefenin bu iki kimliği birbirinden kopuk değildir tıpkı Thales'te birleştikleri gibi. Çukurları dolduracak en bereketli toprak ufuktan devşirilir. Gerçekte var olmayan ufuk, böylece çok büyük iş görür.
Modern olan her şey iyidir gibi bir pozisyon artık çok zor. Her şeyin önüne "post" eki getirmek ise kolay ve onu tahammül edilebilir kılıyor.
Sayfa 72 - Heretik YayınlarıKitabı okudu
Aramak ile bulmak arasında bir ilgi yoktur. Bulanlar genelde aramayanlardır. Arayanlar ise bul (a) mayanlar. Hakiki yolcu melankoliktir.
Sayfa 19 - Heretik YayınlarıKitabı okudu
Sanat ancak ve ancak hiçbir şeye hizmet etmediği zaman değerli ve anlamlıdır.
Sayfa 59 - Heretik YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bir genç kızın yirmili yaşlarında yaşadıkları karşısında, bir siyaset, bir ilke, bir kural nedir ki? Vicdan bendeki ötekidir. Hatta tüm ötekilerdir. Ben'in tüm ötekileri içinde hissetmesi­dir. Vicdanın olmadığı yerde her şey artık bir kuru gürültüdür.
Sayfa 111 - Heretik Yayınları
Hakikat duygusunun bir başka adı da vicdandır. Hakikat duygusu güçlü olanlar vicdanlı insanlardır.
Sayfa 166Kitabı okudu
Türkiye'de sol maalesef bilinçdışı ebeveynin verdiği harçlıkla geçinmeye o kadar alışmış ki, kendi siyasal erginliğini henüz ispatlamış gözükmüyor. Şımarık çocuklar gibi hep daha fazlasını istiyor babasından ama kendine ait bir dünyayı, kişiliği bir türlü inşa edemiyor. Kimse kusura bakmasın, Türkiye solu ergendir. Türkiye'de politik olanı yeniden tanımlamadan, yeni kavramlar, değerler üretmeden ve bunları toplumun geniş kesimleriyle paylaşmadan solun durumu de­ ğişmeyecek. Türkiye solu kendi Twitter evrenini Türkiye'nin bütünü saydıkça hiç akıllanmayacak.
Faşizmi ilginç kılan, otoriter bir rejimin demokratik bir toplumda vücut bulabilmesidir. Özellikle iktidara gelmesi açısından zora, güce, despotizme dayanmaktan çok popüler, demokratik, siyasal araçlara dayanmış olmasıdır.
Sayfa 118Kitabı okudu
127 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.