Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zengin Sofraların Lüks Tatları

Deniz Gürsoy

Zengin Sofraların Lüks Tatları Gönderileri

Zengin Sofraların Lüks Tatları kitaplarını, Zengin Sofraların Lüks Tatları sözleri ve alıntılarını, Zengin Sofraların Lüks Tatları yazarlarını, Zengin Sofraların Lüks Tatları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Viski'nin Tarihteki Seyri
İlk viskinin İrlanda'da imal edildiği ve sonra İskoçya'ya yayıldığı söylenir. Gal dilinde İskoç viskisine "usquae beatha" yani "hayat suyu" deniyor. Önceleri "uiski" olarak kısaltılıyor sonra da "whisky"ye dönüşüyor. 12. yy. da manastırlarda (hristiyan tarikat tekkesi) başlayan üretim zamanla halk arasında yaygınlaşıyor. Ünü Londra'ya ulaştığında İngiliz cin üreticilerinin baskısıyla viskiye ağır vergiler uygulanıyor. Kaçak üretim coşuyor ve 1820'lere kadar sürüyor. Viski asıl satış patlamasını, 1870 yılında Fransa'nın bağları Floksera hastalığı nedeniyle perişan olup da konyak üretimi yapılamaz hale gelince konyağın yerini alarak yapıyor.
Sayfa 146 - 2. baskı - 2004
İnsan ihtiyaçlarının değil arzularının yarattığı bir varlıktır. Bachelard
Sayfa 11 - 2. baskı - 2004
Reklam
Ömrü boyunca öteki dünyada melek olmak azmiyle iyilik yapmış biri ölünce Aziz Pierre onu karşılar ve günah sevap defterine bir göz attıktan sonra "Sen bir bardak bile şarap içmemişsin" der. "Evet efendim." Aziz Pierre yanındaki başmelek Mikail'e döner: "Buna kanat takın.", "Melek oluyorum değil mi muhterem efendim?" "Hayır! Kaz oluyorsun." der.
Sayfa 47 - 1. baskı - 2004
Konyak içkilerin sınıflandırılmasında brendi kategorisine girer. Flemenkler, imbiklenmiş şaraba yanık şarap anlamına gelen "brandewjin" adını takmışlar. Bu kelime giderek "Brandy"e dönüşmüş. Yunanlılar'ın Mexata'sı, Fransızlar'ın Armanyak'ı, Türkiye'nin Kanyak'ı, Almanlar'ın Asbach Uralt'ı, İtalya'nın Stock'u, hepsi birer brendidir.
Sayfa 142 - 2. baskı - 2004
Her köpüklü şaraba şampanya denilmesi yer etmiş bir yanlışlıktır.
Sayfa 53 - 2. baskı - 2004
Dünyada akla değer veren yok madem, Aklı az olanın parası çok madem, Getir şu şarabı, alsın aklımızı: Belki böyle beğenir bizi el alem! Ömer Hayyam
Sayfa 83 - 2. baskı - 2004
Reklam
Çikolatanın Kapitalizmin Dünyasındaki Seyri
Çikolata, Katolik dünyasında büyük tartışmalara neden olmuştu. Oruç dönemlerinde yemek yemekten mahrum kalan bu insanlara, dinleri içmeyi yasaklamamıştı. Çikolatanın yiyecek mi içecek mi olduğu tartışmaları 1636'a kadar sürdü. Ancak, papazlar çikolata ticaretini baltalamak niyetinde değillerdi. Sonunda çikolatanın içecek olduğu kararı alınarak iş tatlıya bağlandı. 18. yüzyılda çikolata bütün Avrupa'yı istila etmiş ve lüks maddeler arasında tahta kurulmuştur artık. Bir kilo çikolatanın fiyatı bir işçinin dört günlük yevmiye tutarına eşitti.
Sayfa 136 - 2. baskı - 2004
Yiyecek içecek bir şeyler aramaya başlamadan evvel, birlikte yiyip içebileceğiniz birilerini aramamız gerekir. Epikuros
Sayfa 67 - 2. baskı - 2004
"Avrupalılar ,içinde 'R 'harfi bulunan aylarda istiridye yemezler.Kısacası,Mayıs'tan Ağustos sonuna kadar istiridye yerler."
Reklam
"Balık sözcüğü Türkçe'ye Rusça'dan girmiş.İşin ilginç tarafı balığın yumurtasına havyar adını da biz vermişiz."