Zihin, Benlik ve Toplum

George Herbert Mead

Zihin, Benlik ve Toplum Gönderileri

Zihin, Benlik ve Toplum kitaplarını, Zihin, Benlik ve Toplum sözleri ve alıntılarını, Zihin, Benlik ve Toplum yazarlarını, Zihin, Benlik ve Toplum yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Toplumsal bir durum ya da eylemi oluşturan davranış ve tepkilerin bu birleşiminin, toplumsal durum ya da eyleme katılan bireylerin deneyimlerine eklenmesiyle (yani bireyin diğerlerine yönelik tavırları, diğerlerinin bu tavırlara olan tepkileri ve bireye yönelik tavırları ve bireyin de tüm bu tavırlara tepkisinin deneyime eklenmesiyle) düşünce gelişir. Ya da hiç olmazsa bu dinamiğin, düşüncenin bireyin “zihnindeki“ oluşumu ve varoluşu için tek kaynak olduğunu söyleyebiliriz. Jestlerin bilinçsiz jest iletişimi şeklinde ya da bu yolları sürdürülen iletişim süreci durumunda, bireylerin hiçbiri iletişimin anlamının bilincinde değildir fakat bilinçli jest iletişimi ya da bu yolla sürdürülen iletişim süreci durumunda bireylerin her biri iletişimin anlamının bilincindedir, çünkü anlam bireylerin deneyimlerinde vücut bulur ve anlam bilinci bu oluşuma işaret eder.
Sayfa 109Kitabı okudu
Merkezi sinir sistemi sayısız öğeden oluşur ve bunlar hem birbirleriyle uzamsal bir bağ ile hem de zamansal açıdan düzenlenebilir. Dolayısıyla davranışımız birbirini izleyen aşamalardan oluşur; sonraki aşamaların öncelikleri etkilemesi gibi. Yapacağımız şey yapmakta olduğumuz şeyi etkiler. Sinirsel öğelerideki fiziksel nesneye ilişkin bu yapı, merkezi sinir sistemi üzerinden ifade edilen kavramsal bir nesnedir.
Sayfa 108Kitabı okudu
Reklam
Farkında olmadan kendimizi diğerlerinin yerine koyup diğerlerinin davrandığı şekilde davranırız. Burada genel mekanizmayı soyutlamak istiyorum çünkü bu, benliğin ortaya çıkışı ve öz bilincin gelişiminde temel bir öneme sahiptir. Özellikle sözel jestleri kullanımı aracılığıyla diğer insanlarla açığa çıkardığımız tepkileri kendimizde de uyandırmaktayız. Esasında diğer insanların davranışlarını kendi davranışlarımıza katıyoruz. İnsan deneyiminin gelişiminde dilin kritik önemi, uyarının diğer insanı etkilerken, konuşan birey üzerine de etki yaratabilmesinde yatmaktadır.
Sayfa 106Kitabı okudu
İnsanlar bir kalabalığa girerler ve şu ya da bu yöne ilerlerler; bilinçsiz bir şekilde kendilerini onlara doğru gelen insanlara göre ayarlarlar. Muhtemelen hepsinin kafasında farklı şeyler mevcuttur, ama diğerlerinin jestlerinde, duruşlarında, hareketlerinde farklı tepkiler için yeterli uyarını bulurlar. Bu durum, herkes için aynı şeyi ifade eden bir sembol olmaksızın ortak bir eylemin jest iletişiminde bulunabileceğini göstermektedir.
Zihni toplumsal deneyim ve iletişim sürecinde doğup gelişen bir olgu olarak görerek yapılan bir analiz, zihninin doğasına gerçek bir ışık tutacaktır.
Diğer yandan, toplumsal deneyim sürecini zihnin varlığından önce düşünür ve zihnin kökenini bu süreç içerisinde yer alan bireyler arasındaki etkileşim açısından açıklarsanız, işte o zaman hem zihnin kökeni hem de zihinler arasındaki etkileşimi gizemli ya da mucizevi olmaktan kurtarırsınız. Zihin, toplumsal süreçte jestlerle kurulan iletişim aracılığıyla doğar -iletişim, zihninle değil-.
Reklam
66 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.