Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Zor İsimli Çocuklar : Bir Gurbet Hikayesi

Serhat Güney
Almanya'ya işçi göçü tarihinin, üyelerinin birçoğu Berlin Kreuzberg'de doğup büyümüş bu belki de en talihsiz kuşağı için çok şey yazılıp çizilmiştir. Onlar için "kayıp kuşak", "arada kalmışlar" gibi yakıştırmalar yapılmıştır. Göçmen olmanın ağır yükünü taşımak bir yana, insanın doğduğu topraklardan uzakta hayatta kalabilmek için verdiği yaşam savaşının yıpratıcılığı bu insanların kimini kültürel uyuma, kimini direnişe yönlendirirken, bir kısmını da gerçekten arada bırakmıştır. Berlin SO36'da (Kreuzberg) yaşayan Türklerin kaygıları, iş yaşamalrı, tarihleri, geçmişleri, kısacası hayat öyküleri birbirlerinden farklı da olsa "gurbet" algısı bu insanları bir arada tutmuştur. Bu sebeple Kreuzberg'de çocuk olmak (özellikle araştırmanın önemli bir kısmını oluşturan ikinci ve üçüncü kuşak için) isyan ve suçla özdeş görülmekte, kamuoyunda bir "yoldan çıkma" konsepti yaygınlaşmaktadır. Alman Akademik Değişim Programı DAAD'ın desteğiyle, Almanya'ya işçi göçü tarihimizin en özgün olgularından birinin hikâyesini anlatan Zor İsimli Çocuklar, İkinici Dünya Savaşı sonrası yıkılan Kreuzberg'den başlayarak Türkiye'den işçi göçüne ve buradan da ilk diaspora kuşağının hayat akışına değinmektedir. Doç. Dr. Serhat Güney bu çalışmasında ayrıca özel olarak Kreuzberg'in gettolarına, buradaki müziğe, spora, ticarete ve kültüre dair olgulara akademik bir çerçevede eğilirken, edebi diliyle de okuyucuyu hikâyenin içine çekmektedir. Ünlü Alman edebiyatçı Max Frisch belki de tüm bu hikâyeyi bir cümleyle özetlemektedir: "Biz işçi çağırmıştık ama insanlar geldi." YAZAR HAKKINDA: Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV ve Sinema bölümünü bitiren Serhat Güney, Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 2004’te yüksek lisans, 2007’de Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde doktora programını tamamladı ve 2011’de doçent oldu. 2011 ve 2013 yıllarında Berlin’de sırasıyla, göçmen gençliğinin müzikal üretim biçimlerini ve Kreuzberg’deki gençlik çeteleriyle hip hop kültürünü konu alan iki kapsamlı alan araştırması yürüten Doç. Dr. Güney, 2013 yılındaki araştırma DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst) tarafından desteklendi ve Frei Üniversitesi Türkoloji Enstitüsü’nün katkılarıyla gerçekleştirildi. Halen Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi olarak çalışan Doç. Dr. Serhat Güney’in yayınlanmış diğer eserleri şunlardır: Gezinti (Mephisto, 2006), Tüm Yönleriyle Topluluk Radyoları (Punto Yayınevi, 2009) ve Size Genç Şair Diyenin… (Kırmızı Kedi, 2013).
Yazar:
Serhat Güney
Serhat Güney
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 3 dk.Sayfa Sayısı: 178Basım Tarihi: Ekim 2015Yayınevi: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
ISBN: 9786053994008Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
178 syf.
6/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Kitabın dilinin edebi olması akademik bir yapıt olmasına rağmen ilgimi çekti, ancak ilerleyen sayfalarda fazla yanlı olduğunu hissetmeme de sebep oldu. Kreuzberg’i anlamak açısından değerli bir kitap.
Zor İsimli Çocuklar : Bir Gurbet Hikayesi
Zor İsimli Çocuklar : Bir Gurbet HikayesiSerhat Güney · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 20155 okunma
Reklam
178 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Serhat Güney'in 'Zor İsimli Çocuklar / Bir Gurbet Hikayesi' isimli bu eseri, Türkiye'den, Yunanistan'dan, Yugoslavya'dan, Romanistan'dan ve çeşitli Arap ülkelerinden, II. Dünya Savaşı sonrasında Almanya'ya göçmüş olan işçilerin ve o işçilerin çocuklarının yaşantılarından bahsetmektedir. Özellikle Almanya'ya giden Türklerin hayatlarına odaklanmış olan bu eser, Batı Berlin'in Kruezberg semtinde yaşayan işçi çocuklarının çete hayatlarını, varoluşsal sancılarını, rakip çetelerle olan mücadelelerini, okulda ve sokaktaki davranışlarını, 'Biz de varız!' deme çabalarını ortaya koyan başarılı bir sosyolojik çalışma olmuş. Bu insanların Berlin'deki hayatları ve mücadeleleri ile ilgili genel bir fikriniz olmasını istiyorsanız bu kitabı sizlere öneriyorum. Kitapta sorun olarak gördüğüm bir nokta ise yayınevinden kaynaklanıyor. Pek çok yazım yanlışı ile karşılaştım ancak bu hatalar kitabın okurken keyfinizi kaçıracak kadar büyük hatalar değiller.
Zor İsimli Çocuklar : Bir Gurbet Hikayesi
Zor İsimli Çocuklar : Bir Gurbet HikayesiSerhat Güney · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 20155 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.