Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
…her nesneye ve her bir varlığa zaman belli bir yaşama ölçüsü ayırmıştır, sonra o çekilip gidecek, gelene “haksızlığının”, yani hükmetme dileğinin cezasını ödeyecektir. Başlı başına var-olma dileği, “ben” isteği de yine kendinin yok olmasına yol açar. Goethe’nin Mehpisto’su haklıdır: “ Doğan her şey ölmeğe mahkûmdur.”
Reklam
Ama, düşünülmesi mümkün fikirler alanı sınırsızdır ve biz şimdiye dek o olanın ancak küçük bir kesimini keşfettik. Dünya, bütünüyle keşfedilmek üzere tam karşımızdadır.
Sayfa 145 - Bilge Kültür-Sanat YayınlarıKitabı okudu
Bilim her şeyden önce, önyargılarımızın maskesini düşürmekten ibarettir. Dünyayı daha etkili bir şekilde ve gitgide daha geniş bağlamalarda düşünmemize imkan tanıyacak yeni kavramsal aletler inşa etmekten ve onları daha da geliştirmekten ibarettir.
Sayfa 134 - Bilge Kültür-Sanat YayınlarıKitabı okudu
Bilimsel araştırmanın beyan ettiği amaç, doğru niceliksel öngörülerde bulunmak değildir: Dünyanın nasıl işlediğini "kavramak"tır.
Sayfa 134 - Bilge Kültür-Sanat YayınlarıKitabı okudu
Önyargılarımızı gülünç duruma düşürerek zihnimizi açan, "başkalık" ile, "ötekilik" ile karşılaşmaktır. Bütün bunlar, parantez içinde belirtelim ki bize uyarı vazifesi görebilir: İnsanların, ulusal, grupsal, yöresel veya dinsel kimliğini yücelterek kendi içlerine kapandığı her seferinde, yaptıkları şey, aslında kendi sınırlılıklarını/limitlerini yüceltmekten ve kendi aptallıklarının nakaratını söyleyip durmaktan ibarettir. Kendimizi çeşitliliğe açtığımız ve farklılıklara dikkat gösterdiğimiz her seferinde ise, büyük insanlık ailesinin zekasına ve zenginleşmesine katkıda bulunuruz. Bazı Avrupa ülkelerinde yakın zamanda ihdas edildiği haliyle bir "ulusal kimlik bakanlığı", bir "ulusal kusurlar bakanlığı"dır.
Sayfa 124 - Bilge Kültür-Sanat YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Hesiodos tamamen, bir "tanrılar tarihi" olan bir dünya anlatısından ibaret kalan, bütün beşeri uygarlıklarda ortak olan evrensel gelenek içinde kalır. Anaksimadros ise bu gelenekten birden ve kökten bir şekilde kopar. Ona göre dünya tarihinde pratikte, doğaüstü olanın izi yoktur. Dünyadaki şeyler, yine dünyadaki şeylerle açıklanır: Ateş, sıcaklık, soğukluk, hava, toprak. Açıklayan şeyler de dünyaya ait şeylerdir: Güneş, Ay, yıldızlar, deniz ve kara - yoksa, Zeus'un otoritesi değil!"
Sayfa 62 - Bilge Kültür-Sanat YayınlarıKitabı okudu
Peri Phuseus (Doğa Üzerine)
"Her şey kökenini birbirinde bulur ve birbirinde yok olur, zorunlulukla. Her şey birbiriyle adil kılınır ve gayriadilliği birbiriyle dengeler, zamanın düzenine uygun olarak."
Sayfa 49 - Bilge Kültür-Sanat YayınlarıKitabı okudu