Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
408 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
NEREDE KAYBETTİK ARAYIŞIMIZI
Jean Meslier'in Sağduyu adlı eseri, 18. yüzyıl Fransız düşünürü ve rahibi olan Meslier'in ölümünden sonra bulunan ve tanınmış bir ateist manifesto olarak kabul edilen metnidir. Kitap, dini inançları eleştiren ve ateizmi savunan bir manifestoyu içerir. Meslier, dinin insanlar arasında ayrılık ve çatışma yarattığını, ahlaki değerlerin dini olmadan da var olabileceğini ve dinin sınıf çıkarları için bir araç olarak kullanıldığını savunur. Eser, dini dogmaları, kutsal kitapları ve kiliseyi sert bir dille eleştirirken, aynı zamanda evrenin ve insanlığın doğasına dair Materyalist bir görüş sunar. Meslier, özellikle kilisenin ve aristokrasinin güç ve servetini korumak için dini manipüle ettiğini vurgular. Sağduyu İlmihali, döneminde çığır açan bir eser olmuş ve aydınlanma düşüncesinin öncülerinden biri olarak kabul edilmiştir. Ancak, Meslier'in eseri sadece dinsizliği savunmakla kalmaz, aynı zamanda insanlık ve adalete duyduğu derin bir saygıyı da yansıtır. Onun bakış açısı, insanların doğası gereği birbirlerine karşı saygılı ve yardımsever olması gerektiğini vurgular. Sonuç olarak, Jean Meslier'in Saduyu kitabı ateizm, insanlık ve adalet üzerine derin düşünceler içeren etkileyici bir eserdir.
Sağduyu
SağduyuJean Meslier · Kaynak Yayınları · 2019288 okunma
342 syf.
10/10 puan verdi
Kaplumbağa Terbiyecisi
Bu topraklara ayınlanma düşüncesinin tohumlarını serpmiş aydınlardan biri : Osman Hamdi Bey. Mevcut baskıcı yönetim alanında arkeoloji, sanat, sanat eğitimi ve kültürel çalışmalarına devam etmiş, ilkleri başarmış ve bunu en güzel biçimde "Kaplumbağa Terbiyecisi" tablosunda resmetmiştir. Zamanındaki yönetimi ve toplum algısını kaplumbağalara, daha yenilikçi ve batı tarzı bir yaklaşımı topluma ve devletine kazandırma konusundaki çabalarını kaplumbağaları eğitmeye ( ki kaplumbağalar eğitilemeyecek hayvanlardır ) kendisini ise kaplumbağa terbiyecisine benzetmiştir. Bunun yanında dönemim panoraması çok güzel bir şekilde anlatılmıştır. Pariste geçirilen yıllar, meşrutiyetin toplum tarafından nasıl karşılandığı, ayaklanmalar, o zamanki toplumun ve devletin dünya üzerindeki konumu, zamanında neye ne kadar geç kaldığımız ve daha sonrasında kültürel olarak nasıl toparlanmaya çalıştığımız. Özellikle arkeoloji alanında topraklarımızda var olan eserlerin başka ülkelere taviz verilmeksizin bizim müzelerimizde sergilenmesi ve Osman Hamdi Bey'in bu konudaki tutumu beni çok etkiledi. Zamanında başka ülkelerin takdirini toplamış böyle bir aydının yola çıkış, yol ve varış hikayesi. Osman Hamdi Bey'in döneminde yaşamış aydınların biyografilerini okumak için beni heveslendiren bir kitap oldu. Türk Dili ve Edebiyatı hocamın 11. sınıfta aldırdığı bir kitaptı ve iyi ki almışım dedim. Artık kütüphanemin bir parçası ve "Beyaz Zambaklar Ülkesiyle" yan yana duracak...
Kaplumbağa Terbiyecisi
Kaplumbağa TerbiyecisiEmre Caner · Kapı Yayınları · 2014812 okunma
Reklam
176 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Roman, toplumdaki eşitsizlikleri ve baskıcı rejimi sorgulayan derin bir eleştiri sunuyor. tüm imkansızlıklara ve elverişsiz doğa koşullarına rağmen, bir avuç aydının önderliğinde; askerlerden din adamlarına, profesörlerden öğretmenlere, doktorlardan işadamlarına kadar, her meslekten insanın halkla omuz omuza bir dayanışma sergileyerek, ülkelerini geri kalmışlıktan kurtarmak için nasıl büyük bir uygarlık mücadelesi verdiklerini, tüm insanlığa örnek olacak bir şekilde gözler önüne sermektedir. herkesin kendince dersler alacağı bu kitap, ülkemizin içinde bulunduğu zorunlu geçiş sürecinde, güzel yurdumuzun halk gücüyle kalkınmasına ve toplumsal dayanışma ruhuna vesile olması açısından çok önem taşımaktadır.
Beyaz Zambaklar Ülkesinde
Beyaz Zambaklar ÜlkesindeGrigory Petrov · Payidar Yayınevi · 202199,8bin okunma