Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
Primat doğamız gereği kalabalıkların davranışlarına uymak konusunda son derece ikna edici ve güçlü zihinsel reflekslere sahibiz fakat aynı zamanda diğerlerinden farklı, tamamen özgün nedenlerle bir hareket ortaya koyabilme açısından da insan oldukça özel bir yerde durur.
Tuti KitapKitabı okudu
Büyüyen teknoloji, küçülen beyinler;
Zihinsel güç doğrudan beynin büyüklüğüyle orantılı değil ama beynin küçülmesi, aynı zamanda doğada kazandığımız birçok beceriyi de yitirdiğimiz ve gittikçe de yitireceğimiz anlamına geliyor.
Tuti KitapKitabı okudu
Reklam
Bedenimiz saat gibi çalışmaz pek; buna hepimiz aşinayızdır. Zira bu beden ve bu zihin, biz ne kadar düzenli ve sistemli yaşarsak yaşayalım, temelde kaotik bir tabiata sahiptir.
Tuti KitapKitabı okudu
Teknik uzmanlık alanlarına sıkışmış bilim veriden başka bir şey üretemez. Bu nedenle bilimsel bilginin ve bunun hayata dair sonuçlarının mesleği bilim olmayan insanlarla paylaşılması, anlaşılır bir dille yeniden üretilmesi, günümüz bilim insanının da en önemli sorumluluğudur.
Tuti KitapKitabı okudu
Dikkat ederseniz, sadece canlı şeylerle beslenebiliyoruz zira onların bedenlerini oluşturan malzemeler ile bizim bedenimizdekiler tastamam aynı. O nedenle tam uyumluyuz; o nedenle birbirimizi besleyebiliyoruz. Biz de ölüp bedenimiz doğaya karıştığında, diğerlerini beslemeye devam edebiliyoruz. Koca bir besin ağının içinde bir parçayız.
Tuti KitapKitabı okudu
Şu anda dünyadaki insanların hepsi “Homo sapiens sapiens” dediğimiz tek bir türe âit canlılardır. Alt türlerimiz ve hatta sanılanın aksine ırklarımız bile yoktur. Her ne kadar günlük hayatta “ırk” (subspecies; race) sözünü çokça kullananlar olsa da Çinliler, sarı saçlı ve soluk benizliler, beyaz yahut kahverengi tenliler gibi çeşitler biyolojik anlamda ırk değildir.
Tuti KitapKitabı okudu
Reklam
Diğer tüm canlılar gibi, aynı hammaddeden, aynı biyokimyasal sistemlerden, aynı hücrelerden ve aynı bedensel mantık içinde yaratılmışız. Tek belirgin farkımız, eksikliğimiz ve zayıflığımız. Bunun nedeni ise biraz düşününce açıklığa kavuşuyor: Eğer bedenimiz bu kadar zayıf ve çaresiz olmasaydı, insanoğlu ve şimdi soyları tükenmiş olan yakın akrabaları, hayatta kalmak için zihinlerini bu kadar zorlamak zorunda kalmayacaklardı.
Tuti KitapKitabı okudu
‘’31 Mart 1968 sabahı, Papaz Martin Luther King Jr. Washington Ulusal Katedrali’nin sanat eseri gibi oyulmuş kireçtaşı kürsüsüne çıktı. (...) Dr. King’in o gün yaptığı sonkonuşmasının başlığı şuydu: Büyük Devrimden Geçerken Uyanık Kalmak. Tahmin edilebileceği üzere, konuşmasının temel başlıklarından biri insan haklarıydı fakat aklındaki devrimin sınırları çok daha genişti. Bunu konuşmasının başlarında şöyle ifade etti: ‘’Bugün dünyada büyük bir devrimin yaşandığını kimse inkar edemez. Bu bir bakıma üçlü bir devrim: Birincisi, bilgisayarlı kumanda ve otomasyonun yol açtığı teknolojik devrim. İkincisi, atom bombası ve nükleer silahların ortaya çıkışıyla başlayan silahlanma devrimi. Üçüncüsüyse dünyanın her yerinde serpilip gelişen özgürlüğün getirdiği insan hakları devrimi. Evet, değişimlerin olduğu bir dönemde yaşıyoruz ve zamanın dehlizinden bir ses haykırıyor: Bak ve gör, her şeyi yeni kılarım ben; eski olan yok olup gider.’’ (...)
Doğal yaşlı
Ancak 2021 yılından bu yana Türkiye’nin doğal yaşlı ormanlarını Karadeniz’de araştıran TEMA Vakfı, birincil ormanlarımızın bulunduğunu ortaya koydu. Hayrettin Karaca Doğal Yaşlı Ormanlar Projesi kapsamında Artvin’de 69 orman alanı incelendi. Çalışmaların sonucunda, toplam alanı 3 bin 820 hektar olan 19 adet “doğal yaşlı orman” belirlendi. 2022’de de Giresun ve Ordu’da harita üzerinden tespit edilen doğal yaşlı orman adayları incelendi. Her iki ilde, toplam alanı 3 bin 754 hektar olan 27 sahanın “doğal yaşlı orman” olarak tescili için Orman Genel Müdürlüğü’ne başvuruldu. Bu yıl da Trabzon ve Rize ormanları inceleniyor.
bukalemun sarmaşığı
Karşımızdaki bir ağaca sarılan orman sarmaşığını işaret ederek, 2014’te Şili’nin tropikal ormanlarında keşfedilen bukalemun sarmaşığı örneğini veriyor. “Sarmaşıkların kökü topraktadır, ağaçları dayanak noktası olarak kullanırlar. Şili’de ise hangi ağaca sarılıyorsa, o ağacın yapraklarını taklit eden bir sarmaşık türü keşfedildi. O sarmaşık bunu nasıl ve neden yapıyor? Otçul hayvanlardan korunma taktiği mi? Hangi biyolojik ve kimyasal tepkimeler buna sebep oluyor? Bilmiyoruz...
Reklam
ChatGPT ye çok da inanmayın
Ne yazık ki ChatGPT‘nin tamamen saçmaladığı pek çok alan da var. İşin zor tarafı, programın yanlış bilgileri inandırıcı bir şekilde aktarması, serbestçe bir şeyler icat etmesi ve var olmayan kaynaklardan alıntı yapması.
189 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.