Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Eski Türk Edebiyatı

Profil
Ama öyle olmuyor işte… Gülen ağlıyor, ağlayan gülüyor. Düşen kalkıyor, kalkan düşüyor. Gelen gidiyor, giden gelmiyor. Dünyanın bu bin bir türlü hâlinin neden böyle olduğu da pek anlaşılamıyor.
Ahmet Sevgi
Ahmet Sevgi
Dert ile doldu içim yâre bir mektup yazasım var amma yazamadım Baktım kalemin ucu eğri, güvenemedim mürekkep kara yüzlü, sır verilmez kağıt ise iki yüzlü…
Nabi
Nabi
Reklam
Oğuzların Dini Kahramanlık Destanı Saltukname - Doç. Dr. Aybeniz Rahimova
“Saltukname” Oğuzların Türkiye ve Azerbaycan Türklerinin ortak dini kahramanlık destanlarından biri olup, 13. yüzyılda Anadolu’da, Rumeli’de vd. bölgelerde İslam’ın yayılması uğruna savaşlar yapan Alperen Sarı Saltuk’la ilgili zaman içinde ortaya çıkarak, toplumların belleğinde kendine yer bulan efsanelerin ve menkibelerin bir araya toplanması sonucu ortaya çıkmış değerli bir halk edebiyatı anıtıdır. 15. yüzyılda Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’in oğlu Cem Sultan’ın emri üzerine Ebü’l Hayır isimli bir yazar çeşitli bölgelerden Sarı Saltuk’la ilgili rivayetleri derleyerek üç ciltlik “Saltukname”yi kaleme almıştır. Eserde asıl ismi Şerif Hızır olan kahramanın dünyaya gelişinden şehadetine kadar hayatının önemli anları, İslam dinini yayma uğruna vermiş olduğu mücadele aydınlatılıyor. Sarı Saltuk, Anadolu’yu, Rumeli’yi, Firengistan’ı, Mısır’ı, Türkistan’ı vd. ülkeleri fethediyor, sayısız kahramanlık örnekleri sergiliyor, gittiği her yerde İslam’ın bayrağını yücelerde tutuyor. Destanda reel tarihi mekanların ve şahsiyetlerin yanı sıra efsanevi mekan ve imgelere de rastlanmaktadır. Eserin lisanı halk diline yakın olup kimi durumlarda “Dedem Korkud’un Kitabı”nın dilini andırmaktadır.
184 syf.
10/10 puan verdi
Kadın-Erkek İlişkilerine Dair
Hüseyin Rahmi, mizahi üslubu ile eski İstanbul’daki günlük yaşamı ve konak hayatını muhteşem şekilde aktaran kıymetli bir yazarımız. Pek çok eserini okudum. Bu eserin ilk kısmında yer alan hikayeler 20. Yüzyılın hemen başında kadın ve kadının toplumdaki yerine dair. İnanılmaz derecede çarpıcı tespitler var. Dikkatle okudum. Hatta yer yer eşime de anlattım. Mizah ile eleştirmiş yazarımız. İkinci kısımdaki hikayeler daha gündelik konularla ilgili. Özellikle son hikaye olan “Kedim nasıl öldü?” de yaşam denen yolculukta canlıların rolünü öyle güzel aktarmış ki. Çok keyif alarak okudum. Türk edebiyatında mutlaka okunması gereken yazarlarımızın başındadır Hüseyin Rahmi Gürpınar. Kitap kesinlikle tavsiye olunur. Herkese iyi okumalar dilerim…
Gönül Ticareti
Gönül TicaretiHüseyin Rahmi Gürpınar · Can Yayınları · 2021405 okunma
202 syf.
·
Puan vermedi
Ömer Hayyam şair kişiliğinden ziyade felsefeci,matemematikçi,astronom yönlerinin ağır bastığı büyük âlimlerdendir. Celâli takvimini bulması,üçüncü dereceden denklemleri incelemesi gibi bilime birçok etkisi olmuştur. Ömer Hayyam Doğulu bir düşünce ve şiir adamı olmasına karşın,daha çok Batı'da gerçek değerini bulmuştur. Rubailerinde görüldüğü üzere; dünya ötesini inkâr ettiği,Allah'a farklı bir açıdan bakarak sorguladığı,dine karşı şüphesi,dönemin devlet büyüklerini eleştirmesi,bilgin olduğu kadar bilimden kuşkulandığı,bu dünyanın boş olduğu,eğlence ve şaraba düşkünlüğü,yaşamdan aldığı konuları eleştirel diliyle yoğurduğu görülmektedir. Ömer Hayyam hiçbir eserini yazıya geçiremiştir. Eserlerini sohbet arasında kişilere bahsederdi ve daha sonra kişilerin aklında kaldığı kadarıyla yazıya geçirildiği bilinmektedir. Bundan dolayı birçok şair kendilerinin söylemekten çekindiği yahut kendi adlarıyla inandırıcı olmayacağını düşündüğü şeyleri Hayyam'a söyletmiş,onun ağzındanmış izlenimi vermiş,Hayyam'ın ağzıyla içlerini dökmüşlerdir. Ömer Hayyam akılla Allah'ı ve dini kavramaya çalışmıştır. Felsefeci yanı onu bu açıdan düşündürmeyi de gerektirmiştir. Rubailerinde Allah'ı araması ve sorgulaması onun dinsiz olduğu gerekçesiyle dönemin kişileri tarafından dikkat çekmiştir. Bu nedenle Hayyam'ın mezarına tükürmek için İsfahan'dan Meşhed'e giden hacılar Nişabur'a uğrarlardı. Okurken üzerinde düşünülmesi gereken bir eser. Keyifli okumalar
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,2bin okunma
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.