Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Regaib Kandili
Receb-i şerîfin ilk cuma gecesi, Regâib Kandili’dir. Bu geceye melekler çok rağbet ettikleri için Regâib denilmiştir. Bu gece, Hz. Âmine Vâlidemizin âlemlere rahmet olarak gönderilen âhir zaman peygamberi Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) Efendimize hamile olduğunu anladığı gecedir. Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Receb-i şerîfin ilk cuma gecesinden gafil olmayınız. Çünkü bu geceye melekler, Regâib ismini vermiştir. Bu gecenin üçte biri olduğunda gökyüzünde ve yeryüzündeki meleklerin tamamı Kâbe-i Muazzama’da ve onun etrafında toplanır. Cenâb-ı Hak, hâllerine muttalî olur ve ‘Ey meleklerim! Benden dilediğinizi isteyiniz.’ buyurur. Onlar da ‘Ey Rabb’imiz! Receb ayında oruç tutanları bağışlamanı istiyoruz.’ derler. Bunun üzerine Allâhü Teâlâ ‘Bağışladım!’ buyurur.” Bu gecenin feyiz ve bereketinden istifade etmek için uyanık olmalı, bu geceyi, ibadet ve tâatle ihyâ etmelidir.
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Evlerinizde (nâfile) namaz kılınız. (Nâfile namaz kılmayarak) evlerinizi kabirlere çevirmeyiniz.” (Sünen-i Tirmizî)
Reklam
Büyükler diyorlar ki ; --- Bizim isyanımızın çokluğu ile beraber, Allahın nimetleri biri birini takip ediyor. Bilemem hangisine teşekkür edeyim; * İhsan buyurduğu nimetlere mi ? * Bağışladığı günahlara mı ? * İnsanlara göstermediği ayıplarıma mı ? Öyle ise akıllı bir kimse Hak Tealanın emirlerine dört elle sarılır. Yasaklarından daima uzakta kalır ve hakka şükürlerini tekrarlarsa elbette dünya ve ahiret nimetlerine nail olur. ( Fazilet Takvimi – 30.01.1978 )
HARP MEYDANINDAKİ ZAFER YETMEZ
Bir Ortodoks Patriği olan Gregoryüs Rus Çarı Aleksandır ‘a gönderdiği mektupta, Türkleri dünya siyasi ve askeri hayatından silebilmek için şu tavsiyelerde bulunuyor : --- Türkler zekidirler, ve kendilerini müsbet yolda sevk ve idare edecek reislere sahip oldukları müddetçe de çalışkandırlar. Onların bütün meziyetleri, hatta kahramanlık ve şecaat duyguları da an’ anelerine olan bağlılıklarından gelmektedir. Türklerde evvela itaat duygusunu kırmak ve manevi rabıtalarını kesretmek, dini metanetlerini zaafa uğratmak icab eder. Bunun da en kısa yönü milli ve manevi an’anelerine uymayan harici fikirler ve hareketlere onları alıştırmaktır. Türkler harici muaveneti reddederler. Haysiyet hisleri buna manidir. Velev ki, muvakkat bir zaman için zahiri kuvvet ve kudret verse de, Türkleri harici muavenete alıştırmalıdır. Maneviyatları sarsıldığı gün, Türkleri kendilerinden şeklen çok kuvvetli, kalabalık ve zahiren hakim kuvvetler önünde zafere götüren asıl kudretleri sarsılacak ve maddi vasıtaların üstünlüğü ile yıkmak mümkün olabilecektir. Bu sebeple Osmanlı devletini tasfiye için mücerret olarak harp meydanındaki zaferler kafi değildir. Ve hatta sadece bu yolda yürümek, Türklerin haysiyet ve vakarını tahrik edeceğinden hakikatlara nüfuz edebilmelerine sebep olabilir. Yapılacak olan Türklere bir şey hissettirmeden bünyelerindeki bu tahribi tamamlamaktır. (Fazilet Takvimi – 19.01.1978)
ÖLÇÜLERİMİZ
Ubeydullah bin Mihsan el- Ensari el – Hıtmi Hazretlerinden rivayete göre , Rasülüllah Efendimiz şöyle buyurmuşlardır : --- Sizden biriniz , can ve malından emin ve hastalıktan salim ve günlük azığı da yanında mevcut olduğu halde sabaha çıkarsa , bütün dünya kendisine verilmiş demektir . ( Riyazüs-salihin c 1 . no 513 ) ( Fazilet Takvimi – 04.01.1978 )
ŞEFAATİM HER MÜSLÜMAN İÇİNDİR
Ashâb-ı Kirâm’dan Avf bin Mâlik el-Eşcaî radıyallâhü anh şöyle anlattı: Biz, bir seferde Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) ile birlikteydik. Gece olunca gözlerime uyku girmedi. (Kendi kendime) “Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e varayım da sabaha kadar sohbetinde bulunayım.” dedim. Askerlerin arasından geçerek Resûlullâh’ın bulunduğu
Reklam
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kıyamet gününde şefaatim haktır. Kim ona inanmazsa şefaat ehlinden olamaz (yani şefâate nâil olamaz).” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
REGÂİB GECESİ VE YAPILACAK İBADETLER
Receb-i şerîfin ilk cuma gecesi, Regâib Gecesi’dir. Bu geceyi, oruçlu olarak karşılamalıdır. Regâib Gecesi’nde, akşam namazı ile yatsı namazı arasında 12 rekât Hâcet Namazı kılınır. İki rekâtte bir selam verilerek kılınan bu namazda, Fâtiha-i şerîfeden sonra her rekâtte 3 İnnâ enzelnâhü… ile 12 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra, 7 Salât-ı Ümmiyye okunup secdeye varılır. Salât-ı Ümmiyye şudur: “Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedini’n-Nebiyyi’l-Ümmiyyi ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim.” Secdede 70 defa, “Sübbûhun Kuddûsün Rabbünâ ve Rabbü’l-melâiketi ve’r-Rûh” okunur. Secdeden kalkıp bir defa, “Rabbiğfir verham ve tecâvez ammâ ta‘lem. İnneke ente’l-e‘azzü’l-ekram.” okunur. Tekrar secdeye varılıp yine 70 defa, “Sübbûhun Kuddûsün Rabbünâ ve Rabbü’l-melâiketi ve’r-Rûh” okunur. Secdeden sonra dua edilir. Duada, Hazret-i Allâh’a şu şekilde ilticâ etmelidir: “Allâhümme bârik lenâ Recebe ve Şa‘bâne ve belliğnâ Ramazân.” Regâib Gecesi’nin gündüzünde, yani cuma günü öğle namazı ile ikindi namazı arasında, 2 rekâtte bir selâm verilerek 4 rekât teşekkür namazı kılınır. Her rekâtte 1 Fâtiha-i şerîfe, 7 Âyetü’l-Kürsî, 5 İhlâs-ı şerîf, 5 Kul eûzü birabbi’l-felak, 5 Kul eûzü birabbi’n-nâs, sûreleri okunur. Namazdan sonra 25 defa, “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-Aliyyi’l-Azîmi’l-Kebîri’l-Müteâl”, 25 defa, “Estağfirullâhe’l-Azîm ve etûbü ileyk” diyerek istiğfâr-ı şerîf okunur ve sonra da dua edilir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Sizden birinizin (farz) namazından eksik yaptığı şeyi, elbette Allah Azze ve Celle, o kimsenin (kıldığı) nafile namazlarından tamamlar.” (Müsned-i Ahmed bin Hanbel)
CÖMERTLER SULTANI HAZRET-İ ALİ (K.V.)
“Mallarını gece ve gündüz, gizli ve aşikâr hayra sarf eden kimseler, işte onların, Rableri yanında ecirleri vardır ve onlara bir korku yoktur ve onlar mahzun da olmayacaklardır.” meâlindeki, Bakara Sûresi’nin 274. âyet-i kerîmesi, infâkın en mükemmel sûretini göstermekte, böyle bir infâkta bulunacakların nâil olacakları mükâfatları beyan
259 öğeden 161 ile 170 arasındakiler gösteriliyor.