f

Fizik ve Metafizik

0 üye
MUTLAK FİKİR ve VASITA SİSTEM...
- " (...) Metafiziğin -felsefî anlamda- hakikati kavrama işinde boş bir çaba olduğunu söylemek de, metafizik ihtiyacını ve çabasını zorunlu görmek kadar doğrudur: Bütün mesele, ne niyetle, nerede ve nasıl söylendiğini-söylenmesi gerektiğini tâyin etmededir. Hakikatleri yerli yerine oturtabilmek için ne lâzım? "Mutlak Fikir" ve insan aksiyonunu gösteren ve onun tarafından yönlendirildiği bedahet çapında belli "vasıta sistem" değil mi? Kendisine bakanları yönlendiren?
Sayfa 73 - 74 1.Levha -Aşınmaz Esrar- Fizik ve Metafizik, İBDA YayınlarıKitabı okudu
SIRRÎ GÜÇ...
- "Gerçekliğin, mekân-zaman sürekliliği ve onun çeşitli muhtevalarıyla bir olduğu yolundaki yaygın kanaate her zaman pek âlâ inanılabilir. Fakat gerçeğin görünene-kavranamayanın kavranana bu alışıldık ircâ edilişi, süregelen ilmî çalışmalar sırasında dayatılmış ve güvenilmez olduğu ortaya çıkmıştır; tabiata dair bildiğimiz her şey, tabiatın temel rolünün mekân-zaman dışında yattığı görüşüyle uyuşmaktadır. Yâni yalnızca nesneleri kapsayan ve ihtiva eden bir mekân-zaman sürekliliğinin olmadığı, ayrıca -daha temelde- henüz ayrıştırılmamış ve ne mekânın ne de zamanın içinde bulunan ve ona dair has hiçbir şeyin bildirilemeyeceği bir "sırrî güç"ün varlığı söz konusudur..."
Sayfa 69 - 70 1.Levha -Aşınmaz Esrar- Fizik ve Metafizik, İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"ÖTE" GERÇEKLİĞİ...
- "Fiziğin, hâlihazır kavrayışının "ötesi"ni "kavranılması gereken" olarak ve gerçekleşmelerle ortaya çıkacak fizikî bir imkân ve ihtimâller âlemi diye görmesi, niteliği belirsiz de olsa bir nevi nesneleştirmesi... Böyle bir yaklaşım ve kabul, genel olarak ruhçu anlayışların ve bizim açımızdan ruhçuluğun hakikati olan İslâm'ın iptali ve reddi demek değil midir? Değildir! Fizik mevzuunun, kendi idrak ettiğinin veya kavramış farzettiğinin "ötesi"ni fizikî olarak kavranabilir görmesinden daha tabiî bir şey olamaz. Bu ister yokluk -yokluğun bir "var" olması- şeklinde, isterse "belirlenmemiş bir tabiat" şeklinde olsun; gerçekleşmeden önce "mümkün olma özelliği" ile var olanın bir "fizikî nesne" olarak ele alınması, "öte" gerçekliğinin bu yönden görülmesidir..."
Sayfa 71 - 1.Levha -Aşınmaz Esrar- Fizik ve Metafizik, İBDA YayınlarıKitabı okudu
METAFİZİKÎ GERÇEKLER...
- "Fizikî kanunlar tabiatla değil, bizim tabiatla olan ilişkilerimizle alâkalıdır... Fizik kanunları sadece "tabiatla ilişkilerimiz" den değil, tabiattan da bahsederler... Öte yandan, bu tabiat son derece hareketli ve müteharriktir ve aslında metafizikîdir. Kuşkusuz metafizikî gerçekleri anlamak kolay değildir ve bu tür şeyleri tasavvur etmek veya şekillendirmek imkânsızdır; ne var ki, tasavvur edilemeyen şeyleri hakikaten kavrayabileceğimizi fizikçi de kendi yönünden bilir..."
Sayfa 70 - 1.Levha -Aşınmaz Esrar- Fizik ve Metafizik, İBDA YayınlarıKitabı okudu
Fizikçi ve Tabiatın Yapısı...
- "Gerçeklik yerleşik ve statik değildir... Gelgelelim tabiatta "yokluk"un bulunmasına rağmen, bizim tabiatı "mekân-zaman âlemi sayesinde bildiğimiz (bilebildiğimiz) gerçeği değişmez; ve fizik de başlıca bununla ilgilenir. Fizikçi "tabiatın yapısı"nı bilir; bu "yapı"yı dolaysız, yâni fizikî belirtileri yoluyla görmeye mecburdur."
Sayfa 70 - 1.Levha -Aşınmaz Esrar- Fizik ve Metafizik, İBDA YayınlarıKitabı okudu
15 öğeden 11 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.