Hem sermaye ücretli emeği ve hem de ücretli emek sermayeyi döller. Sonuçta her ikisi de doğurur. Neyi mi? Tüketim kültürünü. Kapitalizm hayatta kalışını ortaya bir tüketim kültürü çıkarmasına borçludur.
Tüketim kültürü hayat çevrimindeki nesneleşmenin bütün katılığıyla hissedildiği, toplum ilişkilerinde nesneleşmekten başka bir şeyin hissedilmedigi kültürdür. Sermaye hâkimiyeti altındaki insanla ne türden olursa olsun bir temas kurmanın sonucu nesneleşmeye varıyor. İstisnasız herkesin "müşteri", istisnasız her şeyin "mal" olduğu bir sürecin kim bilir neresindeyiz? Kapitalizmin, hakkında tüketici raporu tanzim etmediği hiçbir şey yok. Siyaset, sanat, bilim, din... Ne varsa hepsini kapitalizm pazara sürebileceği nitelikte ve nicelikte kısımlara bölüyor. Her parçaya etiket yapıştırıyor. Her müşteriye mal, her mala müşteri buluyor.
Bizim üstünleşmiş toplumumuz şimdi, tıpkı bir hastalık hastası gibi, kendi ekonomik sağlığını öyle bir sabit fikir haline getirmiş durumdadır ki artık kendisi sağlıklı kalabilme yetisini kaybetmiştir....
Kapitalizmin ve Dünya Sisteminin günümüze uzanan büyüme ve gelişmesi öyle göz alıcı bir tablo oluşturdu ki bugün bu başlangıç safhaları hem gölgede bırakılıyor ve hem de günümüzün iktidar sahipleri kerametin kendi kültürlerinden menkul olduğunun bilinmesinden istifade ediyorlar. Oysa sermaye düzeni en başında olduğu gibi, bu gün de Türk gücünü etkisiz kıldıkça kendini toparlayabilmektedir. Osmanlı Fethi'nin başladığı XIV. yüzyıldan 1571 Ine-bahtı felâketine kadar dünyada hiç kimse Türklerin mağlûp edilebileceğine ihtimal vermiyordu. Ne zaman ki Türk donanması devreden çıkıp denizlerdeki Türk hâkimiyeti sona erdi, işte o zaman kapitalizm serpilmek için fırsat buldu. Kapitalizm kurduğu mekanizmanın berhava edilmeyeceğine dair güveni Türklerin yenilebileceği bir ihtimal olarak belirince kazandı ve kapitalizmin XVI. yüzyıldan sonraki bütün hesapları ufuktaki bu mağlubiyete göre ayarlandı. Yani dünyanın bu güne taşınabilen yeni bir çehreye kavuşmasına ne Fransa'daki kanlı İhtilal, ne de İngiltere'de finansmanı köle ticaretiyle sağlanan sanayi sebep oldu. Kapitalizmi yerküre ölçüsünde muzaffer kılmaya giden yolu Türk donanmasının İnebahtı'da mahvedilmesi açtı. Kapitalizm hegemonya kuracak yetkiyi dünya siyasetinin Türk gücünden noksan bırakılışından aldı.