Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Unutulan Bucaklarımız
Ecdadın elde kılıç vuruşa vuruşa, at üstünde cihat seferlerine gittiği yerleri, biz her türlü imkanı kullanarak elimiz cebimizde turistik seferlere bitiremiyoruz...
Sayfa 186
Unutulan Bucaklarımız
Ve her ne kadar tarihte bizim açımızdan menfur faaliyetlere sahne olmuş bir şehir olsa da, hakkını teslim etmek gerekir ki, bir mimari karakteri, kendine özgü havası, şahsiyeti olan güzel bir şehir Odesa...
Sayfa 185
Reklam
Dobrucalı İki Teyze
Tarihine düşman, tarihine soğuk, tarihine uzak insanlar benimsemedikleri, sevmedikleri kültürü öğrenmemekte de çok başarılı oluyorlar.
Sayfa 171
Üsküp Muhabbeti
Sonra, o tarihi hanların birinin avlu kapısı önünde küçük fakat şirin bir yelpaze gibi açılıp gölgesinde nice insanı barındıran çınarın dibine oturup o fıskiyeli tarihi taş havuzun su şırıltısını, çınarın yaprak seslerini dinleyerek bir kahve için.
Sayfa 109
Yazın Balkan'a Çıkmak
Ben saflığını, sadeliğini, özünü korumuş mekanları arar, bütün güçlüklere göğüs germeye çalışarak, oralara ulaşmayı hedeflerim.
Sayfa 75
Reklam
Benim Şehirlerim
Esen rüzgarında gönlümün ritmini duyduğum, ahengin yumuşak dalgalanışını derunumda hissettiğim, estetiğin ve kültürün baş döndürücü zirvelerinde dolaşan, mağrur, mahcub, aziz, şerif, güzide, gönlüm ruhlu şehirler...
Sayfa 35
Benim Şehirlerim
Tepeden baktığınızda gözünüzü okşayan, alaturka kiremitlerle dokunmuş dam estetiği; içeriye girince uzayıp giden Arnavut kaldırımlı sokakları; dağlardan inen suların meydana getirdiği, ortasından geçen nehri ve ille de üzerinde taş köprüsüyle sizi ikliminde eritmeli.
Sayfa 32
Filistin ile Kıbrıs Adası arasında bir yol vardı ki, Filistinliler karadan Kıbrıs'a giderlerdi. Sebte Boğazı'nda(Cebelitarık boğazı) taşlardan yapılmış, uzunluğu on iki mil sağlam bir köprü vardı ki, buradan Endülüslüler batı tarafına, batıdakiler de Endülüs'e geçerlerdi. Rum Denizi'nin (Akdeniz) suyu, o köprünün altından akıp, okyanusa dökülürdü. Bundan sonra günlerin geçmesiyle, o köprüyü örtüp, çevresini bile basmıştır. Halen o denizin safa ve sükûnu vaktinde, o köprü görünür, derler. Bunlara benzer binlerce belirti vardır ki, deniz sularının batıdan doğuya akışına delalet eder.
Sayfa 226 - Hikmet Neşriyat, 1. Cild, basım: 2008 İstanbul
Göç
İnsanların tek tek ya da gruplar halinde bir yerden başka bir yere hareket etmesine "göç" adı verilir. "İnsanların doğdukları yerden başka yerlere geçici veya sürekli olmak üzere taşınması hadisesi" olarak da tanımlanan göçün çeşitli nedenleri vardır. Bu nedenlerin bir kısmı doğrudan doğruya coğrafi şartlarla bağlantılıdır. Tarım alanlarının daralması, hızlı nüfus artışı, iklimsel değişiklikler ve bunun sonucunda ortaya çıkan kıtlık hadiseleri ya da deprem ve sel felâketi gibi doğa olayları, göçlerin coğrafi faktörlerle bağlantılı olan nedenleri arasında sayılmaktadır.
Reklam
Kuşkusuz kıtalar insanlık tarihinin yörüngelerini etkileyen sayısız çevre özelliği bakımından farklılık gösterirler.
Coğrafi Bakımdan Doğu-Batı / Kuzey-Güney Ekseninin Toplumlara Etkisi
Amerika kıtalarınınki gibi Afrika kıtasının ana ekseni de kuzey-güney doğrultusundadır, oysa Avrasya'nınki doğu-batı Kuzey-güney ekseni boyunca ilerlerken insan iklim, yaşama çevresi, yağış, gün uzunluğu, bitki ve hayvan varlığı hastalıkları bakımından değişiklik gösteren kuşaklardan geçer. Bu yüzden de Afrika'nın bir bölgesinde evcilleştirilmiş ya da edinilmiş olan bitkiler ve hayvanlar öteki bölgelerine geçmekte güçlük çektiler.
Avustralya hepsinden çok daha kurak, küçük, düz, verimsizin verimsizi, iklimi belli olmayan, canlılar yönünden en yoksul kıta. Avrupalıların en son fethettikleri kıta. Avrupalılar fethedinceye kadar en farklı ve nüfusu en az insan topluluklarının yaşadığı bir kıtaydı. Konunun uzmanı olmayan insanların çoğu için Avustralya'nın yerli toplumlarının en göze çarpan özelliği görünürdeki "gerilik"leridir.
İnsanlık tarihinin çok büyük bir bölümünde Avrasya açısından Afrika, Amerika kıtaları için olmadığı kadar ulaşılabilir bir yerdi ama Sahra Çölü Güney Afrika'yı Avrasya'dan ve ayrica Kuzey Afrika'dan ayıran hâlâ en önemli çevresel engeldir. Afrika'nın kuzey-güney ekseni de teknolojinin hem Avrasya ile Sahra'nın güney bölgesi arasında hem de Sahra'nın güneyinde yayılmasını ayrıca engeller.
Demokrasi
Okuryazar bir seçmen topluluğunun ve geniş kitlelerce kabul edilen bir ulusal kimliğin olmadığı ülkelerde demokrasinin oturması zordur.
Sayfa 369Kitabı okudu
39 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.