t

Teolojik Felsefe

Çıkış 33.27 : 'Dehşetimi önünüzden gönderecek, karşınıza çıkan bütün halkları şaşkına çevireceğim' Eyüp 9.34 'Tanrı sopasını üzerimden kaldırsın, dehşeti beni yıldırmasın' Eyüp 13.21 'Elini üstümden çek ve beni dehşetinle yıldırma'
Kutsalın rasyonel yönü Tanrı'nın ahlâki düzeni yaratmasında yansımaktadır ve Tanrı'nın insanlığa dürüst olmaları çağrısında kendini açık etmektedir. Bu rasyonel unsur böylece sezgiseli sistemleştirir ve ortaya çıkan kutsal düşüncesi hem numinous dehşeti hem de ahlâki kodu içerir.
Reklam
Numen (Tanrı) biz anlamıyoruz diye değil, doğası gereği olduğu için anlamamız imkânsız olduğundan gizemlidir.
Huşu uyandıran bir deneyim nesnesinin karşısında titreyen bir "yaratılmışlık duygusu" olarak hissedilir.
Numen'in uyandırdığı korkunun farklılığı, mysterium tremendum'un ürperti unsurunu teşkil eder. İbadet sırasında canlanabilir ve kutsal metinlerde üç kere tekrarlanan "holy" gibi ifade bulabilir.
Eğer ilah varsa, öyle görünüyor ki biz onu bilmeye muktedir değiliz; bilişsel olarak Tanrı'yı düşünme mekanizmasına sahip değiliz.
Reklam
Hem sezgisel hem de rasyonel unsurların bir arada bulunduğu, sağlıklı ve güzel bir uyum içerisinde olduğu seviye, dinlerin kademesini ölçme imkânı sağlar. Bu kıstası uyguladığımızda Hıristiyanlığın diğer dinlere üstünlük sağladığını görüyoruz.
Sayfa 181Kitabı okudu
'Kendini açığa vuruş' sadece anlaşılabilir, kavranabilir olma demek değildir. Beraberinde getirdiği mutluluk ya da sebep olduğu heyecan, duygularla bilinir fakat anlayış buna karşılık gelen bir kavram bulamaz.
Sayfa 174Kitabı okudu
'kutlu' ya da 'kutsal' kelimelerinden tek başına numinous yönü değil, rasyonalite, amaç, benlik ve ahlâk unsurlarıyla tamamen iç içe geçmiş halini anlamalıyız.
Sayfa 145Kitabı okudu
Filhakika kıyamet kelimesi kıyamdan gelir; ruh bedeni terk edince, özüne dönmüş olur; kıyamet budur işte.
Sayfa 61 - İletişim Yayınları – 1. Baskı ~ Ocak 2008, İSTANBULKitabı okudu
394 öğeden 261 ile 270 arasındakiler gösteriliyor.