Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Köşe Yazarlarından/Mustafa Özel
"...Kitap cansız bir rehberdir. Cansız harflerin ete kemiğe bürünmesi için, okuyanın ona kendi aklını vermesi ve kendi hünerlerini kullanması gerekir..." (Boğos Piranyan)
Reklam
Köşe Yazarlarından/Mustafa Özel
"...Max Weber, iktidar ile otoriteyi şöyle ayırıyordu: İktidar, insanları itaat etmeye zorlama gücüdür. Otorite ise, insanları gönüllü itaate yöneltme yeteneğidir..."
Köşe Yazarlarından/Mustafa Özel
"...Yunus''tan birkaç dizeyi bilge mimara dua niyetine zikrediyorum: Varlığım yokluğa değişmişem ben Bugün cana başa kalmazam artık Fenâdan bekâya göç eyler olduk Yöneldim şol yola dönmezem artık Dilerim fazlından ayırmayasın Hocam senden özge sevmezem artık Söyler aşk dilinden bunları Yûnus Gerçek âşık isem ölmezem artık..."
Köşe Yazarlarından/Mustafa Özel
"...Ölümün doğallığına alışmak ve ölümle ölümü aşmaktır mesele. Yunus bunu çok iyi kavramıştı: Ne gam bunda bana bin kez ölürsem Anda ölüm olmaz ölmezem artık..."
Köşe Yazarlarından/Mustafa Özel
"İslam estetiğinin nüvesi “bütün nefislerin ölümü tadıcı olduklarına” dair ayet olmalı. Ölüm başka hangi gelenekte “tadılan” bir şeydir?..."
Reklam
Köşe Yazarlarından/Mustafa Özel
Sokrat, danışmanları bileyi taşına benzetir. "Sen herkese düşünme ve hitabet sanatını öğretiyorsun da kendin neden iyi bir hatip değilsin?" diye soranlara cevabı şudur: "Bileyi taşı da kesici değildir, fakat kesici aletleri sürterseniz onları keskinleştirir.
Köşe Yazarlarından/Mustafa Özel
Eşrefoğlu Ahmed 15. yüzyılda kaleme aldığı manzum fütüvvetnâmede, dostu tanımak için ona “arı bakmak” gerektiğini söylüyordu: Er odur kim dogrulukla kul ola Fi''li kavli pür edeb usûl ola Sohbetine yol bula her bir ferîk Kendüzünden kendüye ola şefîk İşbu bâzarda zagal makbul degül Bu bâzarda tez bilinür eski pul Ere arı bak ki göresin eri Erde göresin sen gerçek nuru
Köşe Yazarlarından/Mustafa Özel
İbrahim Bodur, Türk sanayiinin Osmanlı çınarı. Tecrübe ve başarıda ona eşdeğer kaç sanayici sayabiliriz, bilemem. Ben diyeyim beş, siz deyin on. Onbeş diyen kesinlikle yanılır! İbrahim Bey, sanayiciliğinin 55. yılı olan 2007''de, “benim büyük ailem” dediği 35 bin nüfuslu Çan ilçesinde, hem şirketlerinin yönetimini kızı Zeynep Hanım''a devrettiğini açıklamış, hem de yönetici ve mirasçılarına vasiyet niteliğinde öğütler vermişti. Fütüvvet kokulu bu öğütleri sıralayalım: 1. Bütün kainatı donatan, bizi yoktan var eden ve en şerefli varlık kılan Allah''a inanın. 2. Kendinize güvenin. 3. Şükretmeyi bilin. 4. Sabretmeyi bilin. 5. Her işin evvelinde, sonunda ve merkezinde insan olduğunu unutmayın. 6. İnsanları sevin ve kazandıklarınızı onlarla paylaşın. 7. Değerleriniz gücünüz; vatan ve bayrağınız, namus ve şerefinizdir. 8. Dostluğa çok önem verin ve ''dosdoğru'' dost olun. 9. Akıl ve gönül dengesini iyi kurun. 10. Yapılan işin kalitesi, kişinin kalitesini gösterir. Yaptığınız işin niteliğine her zaman özen gösterin. 11. Maddeye ve maddiyata esir olmayın. 12. İtibarınız daima paranızdan çok olsun. 13. Müesseseleri korumak ve geliştirmek, onları kurmak kadar önemlidir. Onları biz kurduk, siz koruyun ve başarılı kılın. 14. Toplumda taklitçi ve sıra adamı olmayın, daima baş olmaya çalışın. 15. Hem geleneksel değerlere bağlı, hem çağdaş ve gelişmelere açık olun. (Gazeteler, 28-29 Temmuz 2007.)
Köşe Yazarlarından/Mustafa Özel
"...Turgut Cansever ömür boyu gerçeği aradı. Önemle işaret ettiği gerçeklerden biri, insanın temel sanat alanının mimarî olduğu; bunun yerini mesela resim, sinema veya tiyatroya bırakmasının insanı ''alçaltmasıydı''. Birincisinde aktif, yaşayan bir varlık olan insan; ikincisinde pasif, seyreden, temaşa eden bir varlığa dönüşüyordu..."
Reklam
Köşe Yazarlarından/Mustafa Özel
...Eğer ödenen bedel buysa, o zaman ekonomik ilerleme boş bir vaattir. Paradoks şu ki, başımıza geleni daha çok biliyor gözüktüğümüz an, daha fazla karışıyor aklımız; teknik kapasitemiz arttıkça güçsüzleşiyoruz. İhtiyacımızdan fazla yiyecek üretiyor, fakat açları doyuramıyoruz. Galaksilerin esrarını çözüyoruz da, ailelerimizin sırlarına aklımız ermiyor." (The Empty Raincoat)
Köşe Yazarlarından/Mustafa Özel
...Tıpkı bir Osmanlı mahallesi gibi: "Osmanlı şehrinde mahalle, herkesin birbirini tanıdığı bin kişilik büyük bir aile tarzındaydı. Herkes birbirinin hakkını korur ve bütün meselelerini kendi içinde hallederdi."
Köşe Yazarlarından/Mustafa Özel
Adaletle alakalı birkaç bilgece söz ile bugünkü yazıyı noktalayalım: Adalet mülkün (devletin) temelidir. (Hz. Ömer) Adalet topaldır, ağır ağır yürür, fakat gideceği yere er geç ulaşır.(Mirebau) Adaletin kuvvetli, kuvvetlilerin de adaletli olmaları gerekir. (Pascal) Adaletsiz rejimi, adaletle yıkınız. (Gandi) Geciken adalet adaletsizliktir. (William Penn) Daha fazla yasa, daha az adalet demektir. (Cicero) Devletin hazinesi adalettir. (Konfüçyüs) Yasalara saygı gösterilmesini istiyorsak, saygı duyulacak yasalar yapalım. (Louis D. Brandeis) Eğitimli insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca asi olurlar. Eğitimsiz insanlar adalet olmadan cesaret sahibi olunca haydut olurlar. (Konfüçyüs) İyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır. (Victor Hugo) Kılıcın yapamadığını adalet yapar. (Kanuni) Memleketler kılıçla alınır, lakin adaletle muhafaza edilir. (Emir Timur) Yargıçları kim yargılayacak? (Latin Atasözü)
18 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.