Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sedef

Bana kalırsa, hayatın veya evrenin kendi başına bir anlamı yoktur. Ona anlam katan şey, bizim bu hayata ve evrene yönelik algılarımızdır.
Sayfa 259Kitabı okudu
Reklam
Evrimi anlamayan biri, biyolojiyi anlayamaz. Biyolojiyi anlamayan biri, kim olduğunu anlayamaz. Kim olduğunu anlamayan biri, geçmişi anlayamaz. Geçmişi anlamayan biri, bugün ne olduğunu ve gelecekte ne olacağını bilemez; dolayısıyla, bu dünyadaki yerini anlaması da imkansız olur.
Anlatıldığı şekliyle biyoloji, öğrencilere hiçbir mantık içermiyormuş gibi geliyor. Bir yerde nefronlar öğretiliyor, bir yerde anatomi öğretiliyor, bir yerde ekoloji öğretiliyor. Bunlar arasındaki ilişki ne? Yok... Bu öğretilmiyor. İşte o ilişkiyi kuran şey evrimdir. Evrim olmadan bu bağlantı kurulamaz. Evrimi merkez almayan bir biyoloji eğitiminde öğrenciler, biyolojiyi gerçek anlamıyla anlayamaz ve herhangi bir sağlam temel edinemezler. Bu nedenle, kaçınılmaz olarak üzerlerine fırlatılan "alakasız" gibi gözüken biyoloji konularını ezberleyip geçmeye bakacaklardır.
Sayfa 250Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Evrimin ışığı olmaksızın biyolojide hiçbir şeyin anlamı yoktur." — Theodosius Dobzhansky
Sayfa 249Kitabı okudu
Evrim gibi bir süreci anlamayı güçleştiren olgu, ömrümüze nazaran çok daha uzun zaman aralıklarında gerçekleşen aşırı yavaş olayları algılamamız konusundaki genel yetersizliğimizdir.
Reklam
Şu açıktır: Evrimi anlamaya ve anlatmaya başlamak, çağdaş medeniyetler düzeyine erişmek ve onları aşmak yolunda atılacak en iyi adımlardan birisi olacaktır.
Sayfa 197Kitabı okudu
İnsanın geleceği uzaydadır. Uzaya açılıp yeni gezegenleri kolonileştirmek demek, yepyeni yaşam alanlarına adapte olmamızın gerekmesi demektir. Bu süreç rahat ve konforlu olmayacaktır. Belki de süreç boyunca onbinlerce insanın yeni dünyalardaki vahşi çevre şartlarına bağlı olarak ölümüyle sonuçlanacaktır. Gezegenler ve hatta galaksiler arasında çok ciddi izolasyonlar yaşanacak, buna bağlı olarak insan türü bambaşka yönlere doğru türleşecektir.
Türümüz, sadece ölüme direnmeye yönelik başarılarından ötürü değil, aynı zamanda birbiriyle dayanışma sağlayan sosyal gruplara sahip olduğu için bugünlere gelebilmiştir. (...) İşte bu sosyal yaşamın beraberinde getirdiği karmaşık ilişki dinamikleri, bu yönde davranışlar sergileyebilecek zihinsel yapıya sahip bireylerin seçilmesiyle sonuçlanmıştır. Çünkü sürüye uygun davranamayan, sosyal hiyerarşiyi takip edemeyen, sürü içi iletişimde beceriksiz olan, türün diğer bireyleriyle geçmiş yaşanmışlıklara uygun davranamayan bireyler hızla elenecektir.
Sayfa 180Kitabı okudu
Neden diğer türler insan gibi medeniyetler inşa etmedi veya bizim gibi konuşamıyor, düşünemiyor, vs.? Sorunun ilk cevabı ise basit: Biz neden çitalar gibi koşamıyor, kartallar gibi uçamıyor, bitkiler gibi fotosentez yapamıyorsak, tardigradlar gibi uzay şartlarında bile yaşamayı sürdüremiyorsak, aynı nedenle: Evrimsel tarihlerimiz farklı yönlere doğru gitti de ondan!
Sayfa 177Kitabı okudu
"Yine de bence, şu gerçeği kabullenmeli insan: Evet, insanların asil yönleri çoktur. En zora düşmüş insana bile sempati duyabiliriz. İnsan, sadece diğer insanlara değilen sıradan canlılara bile yardım elini uzatır. Tanrısal zekasıyla, Güneş Sistemi'nin yapısını ve hareketlerini de idrak edebilmiştir. Tüm bu yüce güçlere sahip insan, buna rağmen vücudunda düşük kökenlerinin silinmez izini bir damga gibi taşımaktadır." — Charles Darwin
Sayfa 135 - Örnek: kuyruk sokumumuzKitabı okudu
Reklam
Evrimsel süreçte körelirken yeni işlevler kazanan organlara bir örnek penguenlerin kanatlarıdır. Penguenler kuş türleridir; ataları kuşların çoğu gibi uçabilir. Ancak penguenlerin hiçbir türü uçamaz. Buna rağmen kanatları,evrimsel süreçte adeta bir yüzgeç olacak biçimde farklılaşmıştır. Bu organ sayesinde çok etkili bir şekilde yüzebilirler.
Sayfa 134Kitabı okudu
Ne kadar avantajlı bir birey olursanız olun, yanlış zamanda yanlış yerde olursanız ölme veya üreyememe ihtimaliniz var. Benzer şekilde ne kadar dezavantajlı olursanız olun, doğru zamanda doğru yerde olarak hayatta kalıp, üreyebilirsiniz.
Sayfa 124Kitabı okudu
İnsanlar şempanzelerin şekil değiştirmesi sonucu varolmadılar, onlarla ortak atalara sahipler. Bu nedenle modern şempanzeler ile modern insanlar arasında kafası şempanze, vücudu insan gibi ara formlar aramak abesle iştigal etmektir.
"İnsanlar maymundan geldiyse neden hala maymunlar var?" sorusu "Çağrı, Bakırcılardan geldiyse neden hala Bakırcılar var?" sorusu ile özdeştir. Bir bireyin Bakırcı ailesi içerisinden gelmesi, başka Bakırcılar olamayacağı anlamına gelmez.
750 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.