Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
275 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
''Kurtlukta Düşeni Yemek Kanundur.'' -Kara Kemal Bey
Zaten Kemal Tahir Bey'in yazarlığının kalitesine sorgulamak bizlerin haddine değil, gerek Kurt Kanunu gerek Yorgun Savaşçı gerekse Devlet Ana ile harika iş çıkardığını hepimiz söyleyebiliriz. Kemal Tahir Bey ''Kurt Kanunu'' eserinde Gazi Paşa'ya düzenlenmesi planlanan İzmir Suikastini konu almakta. Suikastin baş isimleri Ziya Hurşit Sarı Efe Laz İsmail Gürcü Yusuf ve özellile Kara Kemal hakkında önemli bilgiler bulunmakta. Tarihe ilgisi bulunan herkesin okuması gereken sayılı eserlerden biridir.
Kurt Kanunu
Kurt KanunuKemal Tahir · Tekin Yayınları · 20044,462 okunma
312 syf.
7/10 puan verdi
Romanda İzmir Suikasti tema olarak kullanılıyor ama asıl bir geçişin hikayesini farklı karakterler üzerinden inceliyor yazar. Çok kısa bir zaman önce çok güçlü olan bir yapının, kısa bir zaman içinde gücünü kaybetmesinin hikayesini ve yaşadıkları yabancılaşmayı görüyoruz. Romanda ki Kara Kemal Bey bence en etkileyici karakter. Diyaloglarında bu geçişin iyi yönlerinin ve sancılarının izlerini görebiliyoruz. Emin Bey ise nev-i şahsına münhasır bir karakter. İnsan ruhuna ait yazarın görüşlerini bu karakter üzerinden okuyabiliyoruz. Son olarak, acı ama hayatın her alanında karşımıza çıkan " Kurtlukta düşeni yemek kanundur." sözünün çoğu zaman doğru olduğunun bir hikayesi.
Kurt Kanunu
Kurt KanunuKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20184,462 okunma
Reklam
298 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
İzmir Suikasti üzerinden giden kitabın asıl konusu İttihatçılar ile İnkılapçıların son bir hesaplaşması olarak mükemmel şekilde ortaya konulmuş. Tarih, iktidarın söylemidir gibi mesajlar verilen kitap İzmir Suikastını derinlemesine incelemenize fayda sağlıyor merak olgusunu öne sürerek. Bu kitaptan sonra Elveda Güzel Vatanım kitabını okumanızı öneririm aynı şekilde bu hesaplaşmayı çok güzel romanlaştıran kitaplardan bi tanesi. Kurtlukta düşeni yemek kanundur diyerek sizleri kitapla baş başa bırakoyorum, iyi okumalar..
Kurt Kanunu
Kurt KanunuKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20184,462 okunma
312 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
"Kurtlukta düşeni yemek kanundur"
Kemal Tahir bu eserinde, Mustafa Kemal Paşa'ya İttihatçılar tarafından yapılması planlanan ve başarısız olan suikast girişimini anlatıyor. Eserde geçen bütün önemli şahsiyetler, gerçekleştirilen suikast girişiminde yer almış kişilerdir. Eser, Abdülkadir Bey(Eski Ankara Valisi), Kara Kemal Bey(İttihatçıların ikinci en önemli şahsiyeti olarak bilinir) ve Emin Bey etrafında şekilleniyor. Ziya Hurşit, Mustafa Kemal Paşa İzmir'e ziyareti sırasında suikast girişiminde bulunamadan, devlet tarafından tutuklanır ve yargılanır. Suikast planından haberi olmayan Kara Kemal Bey, idam cezasına çarptırılır. Kara Kemal Bey'in yanı sıra Abdülkadir Bey de idam cezasına çarptırılır. Kazım Karabekir Paşa gibi Kurtuluş Savaşı'nda önemli hizmetler etmiş diğer İttihatçılar serbest bırakılır. Eserde yoğun bir Cumhuriyet Halk Fırkası eleştirisi yapılmaktadır. İktidarın, Şeyh Sait İsyanı'ndan sonra kurduğu İstiklal Mahkemeleri'nin kıyım yaptığını, kurunun yanında yaşın da yandığını belirtiyor. Cumhuriyet inkilaplarının da yanlış bir şekilde yapıldığını halkçı bir tutum gösterilmediğini düşünüyor. Kemal Tahir, o dönemin siyasi havasını ve yaşanan olayları, eserde Kara Kemal Bey'in görüşleri doğrultusunda bizlere ulaştırıyor.
Kurt Kanunu
Kurt KanunuKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20184,462 okunma
272 syf.
9/10 puan verdi
Rasyonel Olmayan ve İnceleme Olarak Yazıldığı Sanılan Yazı
Bitirdiğim en akılda kalıcı kitaplardan biri olmayı başardı. peki bu zor muydu. başkası olsa zor olurdu ancak Kemal Tahir ustalığını konuşturarak ve tabi ki Kara Kemal gibi hem siyasi hem felsefi olarak bilgilerle donatılmış ve buna rağmen içi boş bırakılmamış bir karakter yaratarak bu kitapla beni hayran bıraktı. siyasi görüşleri tartışılır ancak onların anlatımı konusunda gerçekten bazı 500-600 sayfalık kitapların anlatamadığı şeyleri yalın ve sade bir şekilde açıkça söylemiş gereksiz laf oyunlarına girmekten kaçınmış. ayrıca yeni kurulmuş cumhuriyetimizin ilk yıllarında gerçekleşen İzmir suikast girişimini aydınlatmaya çalışmıştır ki bundan pek bahsedilmese de demokrasimizin gelişimini yavaşlatan bu olayın içine bizi koymuş ve tarihe tanık olmamızı sağlamıştır. daha yazmak konuşmak isterdim ki arkadaş çevremde kitap okumaktan hoşlanmayan ve muhtemelen Kurt Kanununu görse 'Bu nedir lo? Neye yariir ki' diyecek insanlara fırsat buldukça bu kitabı anlatığım için yalnız kaldım ve yanımdan kaçanların arkasından 'Duur arkadaş.. benden kaçan arkadaş... ben buradayım' bağırma isteğini zor tuttum. Kısacası çok sevdim. mutlaka okunmalı ve unutulmamalı ki 'Kurtlukta düşeni yemek kanundur.'
Kurt Kanunu
Kurt KanunuKemal Tahir · Tekin Yayınları · 20044,462 okunma
312 syf.
9/10 puan verdi
·
9 günde okudu
“Kurtlukta düşeni yemek kanundur” korkusunu her an enselerinde hissederek yaşayan, köşeye kıstırılmış, kendileriyle ve geçmişleriyle, içinde bulundukları zamanla hesaplaşan insanları anlatıyor Kemal Tahir, Kurt Kanunu'nda. Cumhuriyet'in en bunalımlı dönemlerinden biri olarak değerlendirilen “İzmir Suikasti” olayına karışan ve karıştırılanların dramı olarak da okunabilecek roman, İttihatçılar arasındaki iktidar kavgasını ve tasfiye sürecini de acimasız bir yalınlıkla ve özeleştiriyle ortaya koyuyor.
Kurt Kanunu
Kurt KanunuKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20184,462 okunma
Reklam
312 syf.
10/10 puan verdi
Roman adını kurtların aç kaldıklarında bir daire etrafında saatlerce döndükten sonra ilk düşenin yenik sayılıp türdeşlerine yem olması şeklinde cereyan eden kurt dansından almaktadır. Kitap 1926 yılındaki Mustafa Kemal Atatürk’e yapılan ve başarısızlıkla sonuçlanan İzmir suikasti sonrasında kaçak duruma düşen karakol cemiyetinin kurucularından kara Kemal Bey’in suikast suçundan aranmasını konu alıyor. Ayrıca Kemal Tahir kitapta cumhuriyetçilerin ulusal kurtuluş savaşı’nda büyük yararlılık göstermiş olan İttihatçılarla hesaplaşmasını konu alıyor. Kemal Tahir kitapta İstiklal mahkemelerini ve cumhuriyetin ilk yıllarını eleştirirken kara Kemal Bey ağzından da ittihat ve terakki cemiyetinin özeleştirisini yapmıştır. İttihatçılar yorgun savaşçıdır ve kurtlukta düşeni yemek kanundur.
Kurt Kanunu
Kurt KanunuKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20184,462 okunma
312 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Kurtlukta düşeni yemek kanundur" korkusunu her an enselerinde hissederek yaşayan köşeye kıstırılmış, kendileriyle ve geçmişleriyle, içinde bulundukları zamanla hesaplaşan insanları anlatıyor Kemal Tahir, Kurt Kanunu’nda. Cumhuriyetin en bunalımlı dönemlerinden biri olarak değerlendirilen "İzmir Suikasti" olayına karışan ve karıştırılanların dramı olarak da okunabilecek roman, İttihatçılar arasındaki iktidar kavgasını ve tasfiye sürecini de acımasız bir yalınlıkla ve özeleştiriyle ortaya koyuyor. Esir Şehir Üçlemesi’nde taşıdığı umudu Yol Ayrımı’nda yitirmeye başlayan Kemal Tahir, Kurt Kanunu’nda mücadelenin kime ve neye karşı yapıldığının pek de öneminin kalmadığı günleri "hayal kırıklığını satır aralarına gizleyerek" ustalıkla betimliyor.
Kurt Kanunu
Kurt KanunuKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20184,462 okunma
70 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.