AKUSTA

AKUSTA
@makusta
Yeni sözler söylemek, yeni şeyler yapmak, yeni insanlar tanımak gerek. Eski hal muhal zira. Trekking , camping , balıklar , kitaplar...
86 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Acz İle Yaratılanlar
Acz İle YaratılanlarOlkan Ogün Sor
9/10 · 21 okunma
Reklam
Belki biraz karmaşık yapıya sahip mutlak suretle bilinçli, içgüdüleri olan ve de garip isteklere sahip kuklalar gibiyiz. insan içindeki idealist duyguları ve asil ruhunun izini bırakıp içgüdüleriyle hareket ederse yoldan çıkmaya yüz tutar. Bu sebeple erdemli yaşlıların gençlerden fazla olmaması şaşırtıcı değildir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Aynı şekilde Schopenhauer karakterin sabit ve değişmez olduğunu söyler. Örneğin bir egoistin arzularını şekillendiren kriterleri değiştiremeyiz. Egoiste sadece küçük bir çıkardan ziyade daha büyük bir çıkara ulaşacağını, kötü kalpliye de başkalarına laf etmenin kendisine de zarar vereceğini anlatırsanız vazgeçer. ama onlardan egoizmi veya kötülüğü çıkarmak, kediyi fare kovalamaktan vazgeçirmek gibi olanaksızdır. Eğitimle o egoisti yanıltabilir daha iyisi fikirlerini düzeltebilirsiniz. En doğru yol kendisine de fayda sağlayacağı konusunda ikna edilecekse bunun yalanla değil de dürüstlükle yapmaktır. Ama başkaları için acı duymayı öğretecekseniz bunun deveye hendek atlatmaktan daha zor olduğu aşikardır.
Bir gün Allah peygamberleri çağırıp sormuş, mutluluk nedir demiş. Her biri kendilerine göre cevap vermişler. Hz. Musa: Arzı Mev'uda gitmektir. Hz. İsa: Bir yanağına vurana ötekini uzatmaktır. Buda?: Hayatta hiçbir arzusu olmamaktır yollu şeyler söylemiş. Sıra Hz. Muhammed (s.a.v)'e gelince; Mutluluk hayatı olduğu gibi kabul etmektir... demiş. Ne doğru söz. Hayatı olduğu gibi kabut etmeli ve ona bir şey ilave etmeli, ne de ondan bir şey eksiltmeli... Bazı şeyler vardır canımıza sıkar 'bu neden böyle ? Böyle şeyleri dünyadan kaldırmalı' deriz. Bazı şeyler de mevcut değildir. İcimizden bunların olmasını ister hatta bu uğurda çalışırız. İkiside saçma ve faydasızdır. İnsan dediğin varlık hiçbir şeyi değiştiremez. Bunun için gönlünün rahat olmasını istersen gördüğün kötülüklerin bile bir hikmeti olduğunu düşün ve yeryüzünde olmayan iyilikleri buraya getirmek sevdasına kapılma... Sonra en önemlisi kenidini halinden şikayet etmeye alıştırma. Ömrünün sonuna kadar dövünsen bu hayatın cefası tükenmez, kendine kötülük etmiş olursun.
Sayfa 179
Reklam
Tüm önemli fikirler için geçerli olan bir kuraldır. Fikir sadece içimizden geçip giderse hiçbir kıymeti olmaz ve vuku da bulmaz. Fikre düzenli itina, hassasiyet, samimi bir dikkat göstermek gerekir. Tek başına yaşayabilmesi için özel ilgi göstermek, saklamak, sahiplenmek gerekir. Onu usun süre bilincinde canlı tutmak, ara sıra üzerinde düşünmek gerekir. Böylece fikirlerin uyuşumu diye adlandırdığımız çekim gücü sayesinde güçlü duygularla yaşam kaynağını bularak kendine çekecek ve kandine mal edecektir.
Bir fikrin veya duygunun içimizde canlanması ve yerleşmesi için samimi olması, devamlı olması ve tekrar etmesi gerekir.
Gayretimizin gayesi düzenli ve sebat gerektiren bir dikkat göstermeye çabalamak olmalıdır. İrademize hakim olmayı güçlendirmenin yolu ise kendimize günlük vazifeler belirlemekten geçer. Bu sayede günde birkaç saat sarf edilen çabayı alışkanlık haline getirmekle nerelere ulaşabileceğimizi tahmin bile edemezsiniz. Oysa coşkulu gençliğin içgüdüsü zihnen çalışmayı keyifsiz, renksiz görmeye eğilimlidir.
Bir işte gayret ve sebat etmek hususunda bizi kabiliyetsiz veya çaresiz görmeleri bizi basit, vasat bir insanmışız gibi değerlerdirdikleri anlamına gelmez mi ?
Ayrıca çalışmak için harcadığımız çaba irademizin ne oranda güçlü olduğunu gösterir.
Reklam
Gerçek ve verimli çalışma enerjisi az ama düzenli olan eforla mümkündür. Böyle değilse muhtemelen tembel işidir. Düzenli çalışma, tek hedefe yönelik olmayı gerektirir. Çünkü irade, gösterilen çabanın çokluğundan ziyade tek amaca yönelik olması kendini belli eder.
Araplar büyük bir imparatorluk kurdular ama korumayı başaramadılar. Çünkü ülke yönetimi için gerekli olan düzeni, yolları, okulları ve sanayii kuramadılar. Aynı şekilde, tüm tembel öğrenciler, sınavların yaklaşmasıyla kırbaçlanmış gibi çalışırlar. oysa eksik olan aylarca ve yıllarca az ama düzenli çalışmadır.
196 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.