Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
3 Mayıs Türkçüler günü kutlu olsun!
Altay dağlarından, Tuna boylarına, Malazgirt Savaşı'ndan, Kurtuluş Savaşı'na, Türk'ü yaşatan ve yücelten ulularımızın; Ruhu şad olsun…
Altay Dağlarından Tuna Boylarına, Malazgirt Savaşı'ndan Kurtuluş Savaşına. Türk'ü yaşatan ve Yücelten Ulularımızın Ruhu Şad Olsun.🤘🏻🐺 #3mayıstürkçülergünü
Reklam
Malazgirt hakkında bilinmesi gereken ilk şey, sanılanın aksine bir saldırı değil savunma savaşı olduğudur.
Sayfa 204Kitabı okudu
Fakat böyle olmakla beraber Anadolu'daki Rum dayanması tamamıyla kırılıp bu ülke bize açılmış değildir. Bu zafer, Anadolu'da Rumlar'a karşı kazanılan büyük meydan savaşlarının ne ilki, ne de sonuncusudur. 1048'de kazanılan Pasin Meydan Savaşı, düşman ordusunun yok ve kumandanının tutsak edilmesi bakımından tamamıyla Malazgirt'e benzediği gibi, Malazgirt'ten sonra kazanılan 1072 Kayseri, 1073 Paflagonya, 1074 Antakya meydan savaşları da tam zaferle bitmiş ve bunların hepsinde de Rum ordularının başkumandanları tutsak edilmiştir. Böyle olduğu halde Bizans'ın bel kemiği kırılamamış, Bizans, Anadolu'nun bütününü yine ele geçirmek azminden ve düşüncesinden vazgeçmemiştir.
Malazgirt Savaşı Sonrası
Nihayetinde 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi ile Doğu Roma'nın beli kırılmış oldu. Şimdi ikinci düşman ile ilgilenebilir, Fatımilerin üzerine yürüyebilirdi. 1072'deki talihsiz ölümü ile Alparslan'ın Fatımi seferi başlamadan bitti. Yerine geçen oğlu Sultan Melikşah ise Filistin ve Suriye meselesini çözmek için Atsız adında bir Türkmen beyini görevlendirdi.
Malazgirt Savaşı Sonundaki Asker Kayıpları
Araştırmalara göre savaş sonunda Selçukluların 1500'le 2000 civarında şehit verdikleri, Romalıların ise 8000 ile 10000 arası bir kayıpla savaştan ayrıldıkları düşünülüyor.
Reklam
Malazgirt'te Uz ve Peçenekler
Malazgirt Savaşı'nı bizzat gören ve bize anlatan Romalı Soylu Attalciates, Roma ordusundaki paralı Uz ve Peçenek askerlerinin görünüş itibarıyla gece saldırıları düzenleyen Selçuklu askerlerine çok benzediğini söylüyordu. Bunları ayırt edemeyen Roma askerlerinin sıkıntı yaşadığını da ekliyordu. Ayrıca Selçuklu birlikleri, Roma ordusunda paralı askerlik yapan bu Hristiyan Türklere ulaşmış; “ya Romalılardan ayrılın ya da bizim tarafa geçin” mesajını onlara ilermişlerdi. Gerçekten de Uz ve Peçeneklerin bir kısmı savaştan önce Romalıları terk edecekti. Kalan az bir kısmından ise bizzat Artaleiates'in teklifiyle sadakat yemin alınacaktı.
Malazgirt Savaşı'nın Sonuçları
Malazgirt Savaşı'ndan sonra hepimizin bildiği üzere artık Anadolu toprakları Selçuklu fetihlerine daha elverişli hâle gelmiştir. Sultan Alparslan, Malazgirtte omuz omuza savaştığı beylerine Anadolu'da yerler ihdas etmiş, buraları kendilerine yurt yapma izni vermişti. Bu zaferle birlikte Avrupalılar Türklere hiç olmadığı kadar dikkat kesilmişti. Bundan böyle kendilerine ve dinlerine karşı en büyük düşman olarak gördükleri Türklere karşı daima silahlarını hazırlayacaklar, art arda gerçekleştirecekleri Haçlı Seferleri'nde Türkleri de hedef tahtasına koyacaklardı. Doğu Roma İmparatorluğu Türklerin gücünü ve hedeflerini artık çok iyi biliyordu ama iş işten geçmişti. Bundan sonra Anadolu'nun müdafaası adına kısa süreli savaşlar olacak, belli zamanlarda kurulan ittifaklardan sonra yeniden savaşlar olacak, ne var ki Anadolu'nun Türkler tarafından fethi kaçınılmaz bir şekilde gerçekleşecekti.
Malazgirt Savaşı Esnasında Sultan Alparslan'ın Allah'a Yakarışı:
“Ya Rabbi! Sana tevekkül ediyor, azametin karşısında yüzümü yere sürüyor ve senin uğrunda cihat ediyorum. Ya Rabbi! Niyetim halistir. Bana yardım et; sözlerimde hilaf varsa beni kahret.”
Malazgirt Savaşı / Sultan Alparslan:
"Ey askerlerim! Eğer şehit olursam bu beyaz elbise kefenim olsun. O zaman ruhum göklere yükselecektir. Benden sonra oğlum Melikşah'ı tahta çıkartınız ve ona itaat ediniz. Zaferi kazanırsak istikbal bizimdir.”
Reklam
Malazgirt Savaşı Öncesi Sultan Alparslan'ın Ordusuna Hitabı:
“Askerlerim! Yiğitlerim! Bugün burada ne emreden bir sultan, ne de emir alan bir asker vardır. Bugün ben de sizlerden biriyim ve sizlerle birlikte savaşacağım. Bugün burada Allah'tan başka bir sultan yoktur. Biz ne kadar az olursak olalım, düşman ne kadar çok olursa olsun, bütün Müslümanların, zaferimiz için dua ettikleri şu anda, kendimi düşman üzerine atacağım. Ya zafer kazanırız, ya şehit olarak cennete gideriz. İsteyen benimle gelsin, isteyen geri dönsün. Ben İslam için, devletimiz için, ölüme koşuyorum. Beni takip. edenler ve kendilerini Yüce Allah'a adayanlardan şehit olanlar cennete, sağ kalanlar ise ganimete kavuşacaktır. Ayrılanları ahirette ateş, dünyada da alçaklık beklemektedir.
Malazgirt Savaşı (1071)
Romen Diyojen'in hazırladığı muazzam ordu, 13 Mart 1071 tarihinde yola çıktı. Bu kez amaç Türkleri sadece Anadolu'dan atmak değil, ana merkezleri olan İran topraklarını da Türklerin elinden almaktı. Yaklaşmakta olan Roma ordusu, Selçuklu ordusunun dört katı kadardı. Ancak zayıf yönleri de çoktu. Mesela ordu, devamlı surette birbiriyle çatışan farklı milletlerden oluşuyordu. İdeal ve hedef noktasında herhangi bir ittifakları yoktu. Çoğu paralı askerdi. Ayrıca ordunun içinde Uz ve Peçenek birlikleri vardı ki bunlar Romen Diyojen'in en çok güvendiği gruplardandı, savaşçı yönleriyle üstün meziyetlere sahiptiler. Bunlardan birkaç bin kadarı ise savaş öncesinde Selçuklu saflarına geçecekti.
Malazgirt Savaşı Öncesi Sultan Alparslan'ın Namaz Kıldığı Mekânlar
Malazgirt Meydan Muharebesi'nden önce Selçuklu ordusunun ve Sultan Alparslan'ın namaz kıldığı üç mekân, tarihimizde son derece önemlidir. Bunlardan ilki Ani Ulu Camiidir. Bir diğeri Ahlat Ulu Camii'dir. Sonuncusu da bizzat savaş öncesi cuma namazının eda edildiği Malazgirt Ovası dır. Sultan Alparslan ulemanın tavsiyesi üzerine savaşı cuma gününe denk getirmişti.
Malazgirt Savaşı Öncesi R. Diyojen'in Hazırlıkları
Romen Diyojen'in ordusu sadece Hristiyan Roma askerlerinden oluşmuyordu. Paralı askerlik yapan başka kavim insanları da orduya devşiriliyordu. Karadeniz'in kuzeyinde yaşayan Uzlar ve Peçeneklerden birlikler bile Roma ordusuna dâhil olmuştu. Roma imparatoru hem son derece güçlü bir ordu hazırlıyor hem de bu askeri hareketini Selçuklulardan saklamaya çalışıyordu. Bir süre sonra saklayamayacağı kadar kalabalık, korkunç bir ordu hazırlandı.
820 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.