Puan vermedi·544 syf.··
2025 27. kitabı
Çalıkuşu ‍ Çalıkuşu, Reşat Nuri Güntekin'in ilk defa 1922'de tefrika edilmeye başlanıp 1923'te kitap olarak yayımlanan, 1937'de büyük değişikliklerle tefrika edilen romanıdır.   Romanda, İstanbul köklü bir ailenin kızı olan çocuk ruhlu Feride'nin çok sevdiği nişanlısı tarafından ihanete uğramasıyla kendini öğretmenlik mesleğine adaması ve hayatını kazanabilmek için Anadolu'da şehir şehir dolaşması anlatılır. Melodram ögeleri ile yüklü bir aşk öyküsünün yanı sıra bürokrasi eleştirisi, kadınların Osmanlı toplumunda var olma mücadelesi, öğretmenlik mesleğinin icrası gibi pek çok konuyu ele alır. Eserin sinema, televizyon dizisi, tiyatro ve bale uyarlamaları vardır. Huzurunuzda önyargı ile yaklaştığım ve yıllarca okumak için ertelediğim Çalıkuşu'ndan özür diliyorum. Hayalimde Çalıkuşu hep başkaydı, daha siyasi daha politik dava savunucusu sanırdım lakin kitabı okudukça hiç bir alakası olmadığını anladım. Sanırım bu; Çalıkuşu'nun diziye ve filme uyarlanmasından kaynaklanıyor gerçi ben ne filmini ne dizisini baştan sona izlemedim lakin kare kare görüntülerden zihnimde hep başka uyarlanmıştı. Yanıldığımı anladım mamafih kitapları okumadan önce film ve dizi hallerini izlemeyi pek uygun görmez, hiç yeltenmezdim bile haklı çıktım. Bir kereye masus kurduğum önyargı yıllarca Çalıkuşu'ndan uzak kalmamı sağladı. En iyisi mi ben hiç konuşmayayım, siz okuyun beni öyle anlayın. Şiddetle tavsiyemdir. İyi Okumalar  
Duygu ve Düşünce
ÇalıkuşuReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 2019123,4bin okunma
8/10
·174 syf.··
Beğendi
·
2020 42. kitabı
·
5 günde okudu
·
Okunma: 12 Temmuz 2020 18:31
Yazarın ilk eseri olan bu kitap sekiz bağımsız öyküden oluşuyor. Ancak öykülerin bazılarında ortak kahraman bulunuyor. Öykülerin başlıkları şöyle:Maşüş, E. , Korkudan Korkmak, Amorti, Domino, Çember, Sır, Umut Adlı Şiir. Her öykü kendi içinde farklı bir merak unsuru barındırıyor. Yazar, polisiye ve karanlık yönleri olan öyküleriyle, olayların kurgusu ve şaşırtıcı sonlarıyla oldukça vurucu bir eser ortaya koymuş. Gizemli tarzı ve fantastik kurgularla bir yandan sürüklerken bir yandan da toplumdaki eşitsizlik, adaletsizlik, yokluk gibi yaraları da hatırlatan, çeşitli inançları da kurguya usta bir şekilde dahil eden bu eseri beğendim. Yazarın diğer eserlerini de merakla bekliyorum.
Edebiyat
MaşüşEtgar Pollan  · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) · 202013 okunma
Ters Köşe Final Sevenler Buraya!
Bazı hikâyeler tam tahmin ettiğin gibi ilerler. Bazılarıysa son sayfada tüm bildiklerini sorgulatır. 🤯 Ters köşeleri seviyorsan, seni sonuna kadar merakta bırakacak 3 kitap önerisini keşfetmeye hazır ol!
Maşüş
10/10
·174 syf.··
Beğendi
·
2020 5. kitabı
·
31 saatte okudu
·
Okunma: 31 Mart 2020 16:09
Farklı coğrafyalar, karakterler, reenkarnasyon, psişe, semboller, uzun zamandır Polisiye türünde kitap okumuyordum, bu birbiriyle bağlantılı hikayelerden etkilenmemek elde değil... (ALINTI) : "Mektubu tavan arasında saklama fikri sonradan aklına gelmişti ve babası her yerde onu ararken onları yukarıdan izlemek ona ayrı bir haz vermişti. Babası kendisine 'Celil! Celil, oğlum neredesin?' diye bağırdıkça o, 'Benim adım Abdullah, neden anlamıyorsunuz, ben Abdullah' ım! ' diye karşılık vermişti içinden. " (Pollan, Etgar. 2020:sf 136)
1000Kitap
MaşüşEtgar Pollan  · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) · 202013 okunma
10/10
·174 syf.··
2020 1. kitabı
·
25 saatte okudu
·
Okunma: 28 Mart 2020 00:00
Kitap, sekiz ayrı polisiye öyküden oluşuyor ve bunların kimi uzun, kimi kısa. Kitaptaki bazı öykülerin kahramanları da başka öykülerde karşımıza çıkıyor. Yazar, her öyküde okuyucuyu ters köşe etmeyi çok iyi başarmış. Özellikle 'Maşüş' , 'Sır' ve 'Umut Adlı Şiir' öykülerinde. Benim önerim sırasıyla okunması tabi. Eğer polisiye seviyorsanız mutlaka okumalısınız.
MaşüşEtgar Pollan  · Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık (KDY) · 202013 okunma