Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

meemet

Birbirinin iyi yanlarından zevk alıp kötü yanlarına kızmamak için büyük bir yaşama deneyi, akıl olgunluğu ve insan sevgisi gereklidir.
Sayfa 86
Reklam
Ciddi işleri bir yana bırakarak içine kapanmak, kendi yarattığı bir hayal dünyasında yaşamak Oblomov'un en büyük zevki idi.
Sayfa 78
meemet
@meemets·Bir kitabı okumaya başladı
Oblomov
Oblomovİvan Gonçarov
9/10 · 39,1bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
264 syf.
9/10 puan verdi
Akılalmaz Beyin
Akılalmaz Beyin Helen Thomson
8.6/10 · 74 okunma
Reklam
"Siz hem Tanrı'ya hem de Mamon'a (paraya) kulluk edemezsiniz." (Matta İncili, 6/24) Tolstoy bu fikri açıklamaya devam eder: "İnsan aynı anda hem kendi ruhuyla hem dünyevi mallarla uğraşamaz. Dünya malını istiyorsan ruhundan; ruhunu korumak istiyorsan dünya malından feragat et. Yoksa kendini mahveder, ne birine ne de öbürüne sahip olursun." Devam eder: "İnsanlar, bedeni zapt eden ve her istediğini yapmasından alıkoyan her şeyden bedenlerini ve kendilerini korumak suretiyle özgürlüğe kavuşmak isterler. Bedenin himaye edilmesi için kullanılan şeyler -zenginlik, yüksek mevki, şöhret- istenilen özgürlüğü temin etmez, aksine buna engel olur. İnsanlar daha geniş bir özgürlük kazanmak isterken günahlarından, yanılgılarından ve hurafelerinden zindanlar inşa eder ve kendilerini oraya hapsederler.
Sayfa 313
TEBAA VE SAPKINLAR Bazı insanlar güçlü iktidarlara hayrandırlar; disiplini ve ordularda görülen üst alt ilişkisine bağlı düzeni severler. Yeni kurulan şehir semtleri, dış cepheleri aynı sıralı evleriyle bu insanların zevklerine uygundur. Müzik bandoları, formları, gösterileri, resmigeçitleri ve bunlar gibi hayatı "güzelleştiren" ve kolaylaştıran şeylerden hoşlanırlar. Özellikle her şeyin "yasalara uygun" olmasını isterler. Bunlar tebaa zihniyetli insanlardır ve tabi olmayı; emniyeti, düzeni, kurumu, üstleri tarafından övülmeyi, onların gözüne girmeyi severler. Onlar şerefli, sakin, sadık ve hatta dürüst vatandaşlardırlar. Tebaa iktidarı, iktidar da tebaayı sever. Onlar beraberdir, bir bütünün parçalarıdır. Otorite olmasa bile tebaa onu icat eder. Diğer tarafta mutsuz, lanetlenmiş veya lanetli ve memnuniyetsiz bir insan grubu vardır. Bunlar hep yeni bir şey isterler, ekmekten daha çok özgürlükten, düzen ve barış yerine insanın şahsiyetinden bahsederler. Geçimlerini hükümdara borçlu olduklarını kabul etmeyip, hükümdarı da kendilerinin beslediklerini iddia ederler. Bu daimi "sapkınlar" genellikle iktidarı sevmezler, iktidar da onları sevmez. Tebaa, insanlara, otoritelere, putlara; özgürlükçüler ve isyancılar ise tek bir tanrıya taparlar. Putperestlik köleliğe ve boyun eğmeye nasıl engel teşkil etmiyorsa, gerçek din de özgürlüğe engel değildir.
Sayfa 283
"İnsan doğası gereği anti sosyaldir." Hobbes Aslında insan bir bakıma umutsuz bir bireyselcidir ve sürü içinde yaşamaktan iğrenir, hatta buna kabiliyeti de yoktur. Yalnızca insanlar arasında daha az insan olanlar, yalnızca daha başarısız insan numuneleri fonksiyonu, düzeni, kurallılığı, tektipliliği ve toplumun bireye üstünlüğünü savunur.
Sayfa 279
"İhtiyaçlarından daha fazlasına sahip olmama hakkı" Böyle bir hakkın var aslında. Daha fazlasına sahip olmama hakkın var. Böyle bir ihtimal söz konusu fakat bu irade garip bir şekilde elinden alınıyor.
Sayfa 118
Gençtik. Dünya açık ve büyük, her şey mümkündü.
Sayfa 116
Reklam
"İnsanlar, her türlü sevgi titreşimine set vuran beton duvarlarla birbirinden ayrıldı. Gelişme uğruna tabiat feda ediliyor." (Kawabata, Karlar Ülkesi adlı romanından)
Sayfa 143
Kitle psikolojisi bize öğretmiş, uygulamalar göstermiştir ki, sürekli tekrar ederek insanları gerçekle hiçbir ilgisi olmayan mitlere inandırmak mümkündür.
Sayfa 115
"Teorik olarak geleceğin bilgisayarları insanın yaptığı her şeyi yapabilecektir. İki şey istisna olmak üzere her şeyi: Onlar, dindar olamayacak ve şiir yazamayacaktır." (Sovyet Şair Andrey Voznesenski)
Sayfa 57
524 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.